5.28.2013

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) 11. Olağan Genel Kurulu-Yilmaz Parlar

BASIN TOPLANTILARI  

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) 11. Olağan Genel Kurulu, 26 Mayıs 2013 Pazar günü Eresin Topkapı Hotel’de yapıldı.

MMG’nin 11. Olağan Genel Kurulu’nda açılış konuşmasında Avni Çebi, Mimar ve Mühendisler Grubu’nun kuruluşundan bugüne kadarki olan sürecini hikmet, imar ve ihsan kavramlarıyla ifade etti. MMG’nin şehirleşmeden bilişime, sanayileşmeden enerji verimliliğine birçok alanda şahitlik ve tanıklık yaptığını söyledi.



MMG Genel Başkanı Avni Çebi:

“Yeri geldiğinde sözün en güzelini, en güzel bir şekilde söylemeliyiz.”

Konuşmasına Türkiye’de STK’ların önemiyle ilgili tespitler yaparak devam Avni Çebi, kadim geleneğimizin ifadesiyle “şahiden, mübeşşiran ve neziran” kavramlarıyla üretim sürecinden bölüşüme, çevreden adalete hepimizin şahitler olması gerektiğini söyledi. Hepimizin birer imar edici ve birleştirici olmasının; şahitliği bilgi ve hikmetle yaparak, aynı zamanda bir uyarıcılar olmamızın en büyük sorumluluğumuz olduğunu söyleyen Avni Çebi, sözün en güzelini en güzel şekilde söylememizin önemine vurgu yaptı. Bir STK’nın duruş olarak yaşadığı çağın şahidi olduğunun bilincini her zaman koruması gerektiğini, Türkiye’de artık STK’ların bürokrasiden ayrılarak çözümler ve fikirler üretmesinin önemini anlattı.

“Cemaat olmaktan çıkıp cemiyet olmaya çalışmalı, herkesi kucaklayabilmeliyiz.”

Avni Çebi, MMG’nin şehircilikle ilgili bir dil inşa ettiğini, yaşadığımız şehirleri hepimizin imar etmesi noktasında sorumluluklarımızın olduğunu söyledi. “Şehri inşa ederken insanların kültürel ve etnik yapılarını, sosyal ve ekonomik durumlarını, yabancı ve yerliliklerini hesaba katarken aynı zamanda yaş gruplarını da değerlendiren bir sistem içinde bakmamız gerekiyor. Bugün yeni bir toplum yapısı, yeni bir dil, yeni bir medeniyet anlayışı üretebilmemiz lazım…" diyen MMG Başkanı Avni Çebi, Türkiye'nin dünyanın en güzel şehirlerini inşa ettiğini, şehirleri kurarken hakkı hukuku çok iyi gözetmemiz gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin birçok alanda akıl tutulması yaşadığını söyleyen Avni Çebi, “havf” ve “reca” arasında yaşadığımızın farkında olmamız gerektiğini, herkese kucaklayacak bir dil inşa ederek, herkese en güzel söylem biçimiyle yaklaşarak, ötekileştirmeyerek, inşa ederek, şahitlik ederek yaklaşmamızın; yaşadığımız çağa tanıklık etmemizin en büyük sorumluluğumuzun olduğunu belirtti.

“Kimse kimsenin hakkını, kamulaştırma bedeli diye ödetemez!”

Şehirleri planlarken hem bina bazında hem de şehir planlaması anlamında herkesimden insanın ihtiyacını karşılayabilecek derecede, kentin insanı ölçek alan bir yapıda yapılandırılmasının önemine dikkat çeken Avni Çebi, aksi takdirde şehirlerimizin merhametli olan yüzünün bir azaba dönüştürüldüğünü, kentsel dönüşüme şehirlerimizde yeniden insan ölçekli seviyelerde inşa etmemiz için bir imkan olarak bakmamız gerektiğini ifade etti. Şehirlerin insanda keşif duygusunu ortaya çıkarabilecek yapılarda yapılandırılmasının önemine dikkat çeken Avni Çebi, ileride kentleri terk etmemek için, çok katlı yapılarda hayatı kendimize zehir etmememiz için bugünden geleceğimizi inşa etmenin önemini anlattı. Kültürel ve medeniyet formlarımızı geleceğe taşıyabilmemiz için, sürdürülebilir şehirler inşa etmemiz gerektiğinin altını çizen Avni Çebi, son zamanlarda gündemde olan siluet konusuna da değindi. Zeytinburnu’nda silueti bozan binalar için yıkım kararının alındığını ama bu kararın uygularken, İstanbul şehir siluetinin Boğaz Köprüsü'nden, Galata Kulesi'nden, Salacak ve Harem'den görünmeyecek derecede, son İstanbul 2010 Başkenti'ndeki panoramik görüntüdeki gibi tıraşlanmasını söyleyen Avni Çebi, bu tıraşlanma işinde kamunun hiçbir şekilde kamulaştırma bedeli ödememesi gerektiğini, zaten arazinin alımında 1 olan emsalin 2.5 emsale çıkarıldığını, bunun için kamuya bir bedel ödenmediğini, dolayısıyla kamu vicdanının rahatlatmak için hiçbir bedel ödemeden tıraşlanma işinin yapılması gerektiğini belirtti. Avni Çebi, "Kimsenin kamuya ait bir değeri, hak edilmeyen bir kamulaştırma bedeli ödemeye hakkı ve cesareti olamaz" diye sözlerini bitirdi.

“Dünyayı Yöneten Standartlardır”

Avni Çebi, şehircilikten mimariye, enerji bağımlılığından, tarım ve gıdaya, bilişim sektöründen teknolojiye Türkiye’nin birçok alanda insifiyatini kullanabileceği standartları oluşturması gerektiğini söyledi. Nükleer Teknolojinin sadece enerji üretmediğini, bir bilgi birikimi de ürettiğini, Türkiye’nin enerji üretiminde yurtdışı bağımlılığından kurtulması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin kendi yerel kaynaklarını kullanarak yurtdışı bağımlılığımdan kurtulabileceğine ifade eden Avni Çebi, sadece kömür için 4 milyar dolar ithal ettiğimizi belirterek, Türkiye’nin artık kendi kaynaklarını görmesi gerektiğini söyledi.

“Türkiye’de Gençler 4. Sınıftan itibaren bir Azap Yarışına Sürükleniyor”

Türkiye’nin eğitim konusunda artık ezberleri bozması gerektiğini söyleyen Avni Çebi, anne ve babalar olarak çocukların büyümesinde eğitim hayatına çok dikkat etmemiz gerektiğini, çocuklarımızın sokakla, mahalleyle ve çevresiyle olan ilişkilerinde çocuğun merak duygusunun önüne geçmeden, sağlıklı bir iletişim kurabilmesine yardımcı olmamız gerektiğini söyledi.

“Üniversitelerimizde Yabancı Dille Eğitim Verilmemeli…”

“Bir insanın bilim, hayat, sanat, kültür ve diğer alanlarında üretim yapabilmesi için anadilinde eğitim görmesi gerekiyor” diyen Avni Çebi, büyük resmi görmemiz gerektiğini, üniversitelerde yabancı dille eğitim verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Musiad Başkan Yardımcısı Ali Rıza Arslan:

“MMG’nin inşa edici bir dili var.”

MUSİAD adına selamlama konuşması yapan MUSİAD Başkan Yardımcısı Ali Rıza Arslan, MUSİAD’ın gittikçe büyüyen yapısını, kentsel dönüşüme dair özellikle çalışmalar yaptığını belirtti. MUSİAD olarak ihracat ve ithalatın arttırılması noktasında önemli bir noktada olduklarını belirten Ali Rıza Arslan, MMG’nin çalışmalarını takdir ettiklerini belirtti.

Prof. Dr. Zeki Çizmecioğlu:

“Bu ülkede en ciddi sorun, eğitim sorunudur”

Üniversiteler adına selamlama konuşması yapan Prof. Dr. Zeki Çizmecioğlu, Mimar ve Mühendisler Grubu’nun 20 yıllık sürecinde çok başarılı işler yaptığını söyledi. Mimar ve Mühendisler’in, toplumuzun inşasında rol oynaması gereken çok büyük bir sorumluluğu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Zeki Çizmecioğlu, ülkemizde yaklaşık 170 civarında üniversite olduğunu, bunun 100 civarında devlet okulu, 70 civarında özel kurum olduğunu belirtti. Böyle bir sayı olmasına rağmen, her iki gençten birinin ancak üniversiteye girebildiğini iş kurmaya önem verdiğimiz kadar, insanı en değerli varlık olarak görüp, üniversiteleri çoğaltmaya dönük çalışmaları da önemseyerek, eğitimi ilk önceliğe almamız gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Zeki Çizmecioğlu, üniversitelerle iş dünyası arasındaki ilişkiyi canlı tutan Mimar ve Mühendisler Grubu’na teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı:

“Bilgi ve tecrübe, sermayeden çok daha önemlidir”

2008-2010 yılları arasında MMG’de görev aldığını belirten İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, Mimar ve Mühendisler Grubu’nun, hem teknolojiyi hem AR-GE’yi savunan bir anlayışla çözümler ürettiğini, sermayenin sadece para olmadığını, bilgi ve tecrübenin çok daha mühim olduğunu belirtti. İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, MMG’nin yeni yönetimine başarılar dileyerek konuşmasını bitirdi.

MMG Eski Başkanlarından Oral Avcı:

“28 Şubat’ı Görenler, Bugünlerin kıymetini bilmeli ve daha büyük işler yapmaya çalışmalıdır…”

MMG Eski Başkanlarından Oral Avcı, selamlama konuşmasında MMG’nin kurulduğu günlerdeki zorlukları hatırlatıp, bugünlere ulaşmasından çok emeklerin verildiğini, Mimar ve Mühendisler Grubu’nun 28 Şubat’ı yaşayanları olarak, bugünlerin çok güzel günler olduğunu, bu fırsatı değerlendirmemiz gerektiğini belirtti.

MMG Eski Başkanlarından Murat Kalsın:

“Mimar ve Mühendisler Grubu’nda hem vefayı hem dostluğu görüyoruz.”

“Mimar ve Mühendisler Grubu’nda hem vefayı hem dostu görüyoruz” diyerek sözlerine başlayan MMG Eski Başkanlarından Murat Kalsın, MMG'nin birçok alanda projeler üreterek geleceğin Türkiye'sini inşa edici noktasındaki sorumluluğunun gittikçe arttığını belirtti. MMG’nin çok başarılı bir başkanlık sürecinden geçtiğini söyleyen Murat Kalsın, Abdulkadir Geylani'nin “Kalbini derin kaz ki oradan hikmet pınarları fışkırsın, sonra ihlas ve iyi işlerle o binayı yükselt. Bu işlerden sonra halkı o köşke davet et” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Selamlama konuşmalarından sonra Divan Heyeti’ne geçildi. MMG Yönetim Kurulu Başkanları ve genel Başkan için şu isimler önerildi ve kabul edildi:



MMG 2013 Yönetim Kurulu Üyeleri

MURAT ÖZDEMİR Genel Başkan

OSMAN ŞAHBAZ Genel Başkan Yardımcısı (Mali ve İdari İşler)

MURAT ÖZMEN Genel Başkan Yardımcısı (Şubeler ve Kurumsallaşma)

MAHMUT ÇELİK Genel Başkan Yardımcısı (Tanıtım, Basın-Yayın, Dergi)

ALİ REYHAN ESEN Genel Başkan Yardımcısı (Şehircilik ve Çevre Komisyonları)

Prof. Dr. ALİ OSMAN ÖNCEL Yönetim Kurulu Üyesi (Bilim, Üniversite ve Proje Komisyonları)

Doç. Dr. AHMET ERDAL OSMANLIOĞLU Yönetim Kurulu Üyesi (Enerji ve Maden Komisyonları)

MESUT UĞUR Yönetim Kurulu Üyesi (Sanayi ve Teknoloji Komisyonları)

KUDRET ÇETİN Yönetim Kurulu Üyesi (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komisyonları)

SERKAN CANTÜRK Yönetim Kurulu Üyesi (Kurumsal İlişkiler)

YAVUZ SARI Yönetim Kurulu Üyesi (Genç MMG)

Yönetim Kurulu ve Genel Başkan seçiminden sonra Komisyon Başkanları için şu isimler önerildi ve kabul edildi:



MMG 2013 Komisyon Başkanları

ŞEHMUS YILDIRIM Yerbilimleri Komisyon Başkanı

MURAT SEVEN Ulaşım Sistemleri Komisyonu Başkanı

Selami KESKİN İnşaat Komisyonu Başkanı

ADEM ŞAHİNOĞLU Mimarlık Komisyonu Başkanı

MUSTAFA YALÇINKAYA Şehir Planlama ve Harita Komisyonu Başkanı

İsmail ÖZKAYA Çevre Komisyonu Başkanı

BÜLENT ŞEN Enerji Komisyonu Başkanı

NİHAT ISMUK Gıda ve Tarım Komisyonu Başkanı

Harun URUL İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyon Başkanı

MEHMET KÜRŞAT ÇAPAR Bilişim Teknolojileri Komisyonu Başkanı

YRD. DOÇ. DR. YALÇIN BOZTOPRAK Proje Geliştirme Komisyonu Başkanı

HAKAN KARABAY Makine Komisyonu Başkanı



MMG Yeni Dönem Genel Başkanı Murat Özdemir:

“Yeni Dönemde çalışmalarımızı daha da arttıracağız”

MMG’nin 11. Olağan Genel Kurulu’nda Genel Başkanı seçilen Murat Özdemir, 2009’dan bu yana artan ivmeyi, daha yukarılara taşımaya çalışacaklarını belirterek, MMG’nin özellikle şehircilik alanındaki duruşunu devam ettireceğini, şehircilik konusunda ciddi bir akıl tutulması yaşandığını, analiz ve çözümler üreterek kararlılıkla projeler üretmeye devam edeceğini belirtti. Şuara Suresinin 128 ve 129. ayetlerini “Siz her yüksek yere bir alamet bina yapıp boş şeylerle eğleniyor musunuz? İçlerinde ebedi yaşama ümidi ile muhkem yapılar mı ediniyorsunuz” hatırlatan Murat Özdemir, MMG gibi STK'ların sürdürülebilirliğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

MMG'nin Avni Çebi Başkanlığında (2009-2013) ivmesinin daha yukarı çıktığını belirten Murat Özdemir, yeni dönem için mimarlık ve mühendislik alanlarında disiplinlerarası çalışmalara hız verileceğini belirtti. Murat Özdemir, Türkiye'nin özellikle kendisine yetecek ve katma değer üretecek sanayi ve teknoloji yatırımlarına öncelik verilmesinin önemine vurgu yaparak, gelişmişliğin bina yapımında değil katma değer üreten teknolojik yatırımlarda aranması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin enerji alanında enerji bağımlısı olan bir ülke konumunda değil, enerji üreten bir ülke konumda olması gerektiğini söyleyen Murat Özdemir, Nükleer enerjinin geleceğin teknolojisi değil, güncel bir teknoloji olduğunu, halihazırda bulunan, çalışan Türkiye'nin çevresindeki Nükleer Santrallerin Türkiye'yi tehdit eder konuma gelebileceğini belirterek, enerji üretimine yerli kaynaklarla başlanmasının Türkiye'yi daha iyi yarınlara taşıyabileceğini ifade etti.

Şehirleşmeden çevre ve ekolojiye, sanayileşmeden bilişim dünyasına, fikir ve düşünce üretiminden proje yazımına yeni dönemde yeni Yönetim Kurulu ile birlikte daha büyük sorumluluklarının olduğunu belirten Murat Özdemir, kendisini bu göreve uygun gören tüm arkadaşlara ve Mimar ve Mühendisler Grubu’na teşekkür etti.

Program, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sonlandı.


yilmazparlar@yahoo.com


MİMAR VE MÜHENDİSLER GRUBU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder