5.28.2013

MEYED-Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi-Yilmaz Parlar

BASIN TOPLANTILARI  



MEYED, 30 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenecek Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi’nin ev sahibi olacak

 

MEYED, Ulusal ve Uluslararası Meyve Suyu Sektörüne ‘Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi’ İle Seslenecek

 

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED), dünya meyve suyu sektörünün önde gelen temsilcilerini İstanbul’da 30 Mayıs’ta gerçekleşecek Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi’nde bir araya getiriyor. Zirvenin bu yılki ana teması; “Meyve Suyunun Sağlıklı Beslenmedeki Yeri ve Önemi". Bu amaçla küresel sektörün ortak hareket etme motivasyonunu artırmak, uluslararası bir iletişim platformu oluşturmak hedefleniyor.

 

MEYED, İstanbul’da 30 Mayıs’ta yapılacak ‘Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi’ öncesinde meyve suyu pazarına dikkat çekmek için bir basın toplantısı düzenledi. MEYED Başkanı Mahmut A. Duruk, bu yıl 20. yaşını kutlayan MEYED’in sadece yurt içinde değil, uluslararası arenada da etkin bir dernek olduğuna dikkat çekti. Meyve suyu sektörünün ülkeye doğrudan net döviz girdisi sağladığını belirten MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ da, “Türkiye meyve suyu pazarındaki büyüme Avrupa ülkelerinin üzerindedir.  Türkiye, 230 milyon dolar düzeyinde meyve suyu ihracatı gerçekleştiriyor. Buna rağmen, 2012 yılındaki 18 milyon ton meyve üretimi ile Türkiye, dünya üretiminde altıncı sırada yer aldı” dedi.

 








Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED), meyve suyu pazarındaki olası sorunlara dikkat çekip, pazarı büyütmek için Dünya Meyve Suyu Günü kapsamında ‘Meyve Suyu Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Türkiye’deki üreticilerin yanı sıra, tüm dünyadan katılımcıların da yer alacağı Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi, 30 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleşecek. Renaissance İstanbul Bosphorus Hotel’de küresel meyve suyu pazarının değerlendirileceği zirve öncesinde MEYED, sektör temsilcileriyle basın toplantısında bir araya geldi.

 

Zirvenin Türkiye’de faaliyet gösteren meyve suyu üreticileri için de çok önemli olduğunu belirten MEYED Başkanı Mahmut A. Duruk, “Sektörümüzü bir adım daha ileriye götürmek için hep birlikte çalışmalıyız. Bu amaç doğrultusunda Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi’nin bu yıl dördüncüsünü gerçekleştireceğiz. Bu zirve hem yerli hem de yabancı üreticilerin bir araya gelip sorunlarını konuşabildiği, tartışabildiği bir zemindir. Biz Türk üreticiler olarak önümüzdeki engelleri nasıl aşacağımızı hep birlikte konuşuyoruz, düşünüyoruz. MEYED’in girişimi ile hayata geçen Dünya Meyve Suyu Günü, 2010 yılında Uluslararası Meyve Suyu Federasyonu (IFU) tarafından dünyaya duyurulmuştur. Dünya Meyve Suyu Günü’nün, tüm dünya ülkelerine yayılması için MEYED’in, Avustralya’dan Rusya’ya, Amerika’dan Çin’e kadarbirçok ülkeden davetler alması, bu ülkelerde Dünya Meyve Suyu Günü’nü anlatması, bu girişimin küresel boyutunu ortaya koymaktadır. Uluslararası ilişkilerin pekiştirilmesi, ihracatın geliştirilmesi ve ülkemizin tanıtımı açısından önemli bir fırsat olan, ilk kez 2010 yılında Türkiye’de kutlamaya başladığımız Dünya Meyve Suyu Günü ile, bu yıl bir zirveye de ev sahipliği yapacağız” dedi.

 

Türkiye özelinde bu girişimin, bahsedilen amaçlara hizmet etmesine ek olarak, ülkemizin uluslararası platformlardaki tanıtımı ve meyve suyu sanayisinin Türkiye ekonomisine katkısı bakımından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Duruk, “Zirvede, sektörün geliştirilmesi için, ülkemiz ve dünya genelinden sektörün değerli temsilcileri fikir ve deneyimlerini paylaşacaklar. Zirve,  meyve suyu sektöründe Türkiye’nin önemine dikkat çekmek ve tanınırlığına katkıda bulunmak açısından büyük öneme sahip" şeklinde konuştu.

 

Sektörün geleceği İstanbul’da şekillenecek

 

Zirvenin Türkiye’nin yüksek potansiyelini ortaya koymak için bir fırsat olduğunu aktaran MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre meyve suyu sektörünün 62 milyar litrelik küresel pazar gücüne sahip olduğuna dikkat çekti. Dünya meyve suyu ihracatının 13 milyar dolar değeri bulunduğunu da belirten Akdağ, Türkiye’nin tarımsal anlamda çok verimli olmasına rağmen, dünya ihracatından sadece yüzde 1,7’lik pay aldığını kaydetti.

 

İhracat miktarlarının artırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Akdağ şunları söyledi: “Türkiye, global meyve suyu pazarı için oldukça cazip bir ülke. Ülkemiz tarıma elverişli coğrafi yapısı, uygun iklim koşulu, ihracat gücünü artıran özel konumu, lojistik ve enerji kaynaklarına yakınlığı, genç nüfusu, artan alım gücü, dinamik iç pazar gibi birçok avantaja sahip. Bu avantajlar göz önüne alındığında, ülkemiz meyve suyu üreticilerinin dünyanın meyve tedarik merkezi haline gelmemesi için hiçbir sebep bulunmamaktadır. Türkiye, gıda sektörünün tümünde, özel olarak da meyve suyu sektöründe giderek dünya oyuncusu olma yolunda ilerliyor. Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi, ülkemizin avantajlarını ve sektörümüzün gücünü ortaya koymamıza ve uluslararası iş ortaklarına Türkiye’yi tanıtmamıza olanak sağlıyor”. 

 

Tüketim 10 yılda 3 kat arttı

 

Ebru Akdağ, MEYED olarak Türkiye’nin bu pazardan maksimum verim alması için çaba gösterdiklerini belirterek, “Bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Dünya Meyve Suyu Günü’nde zirve ile üreticilerimizi bir araya getiriyoruz. Bu girişimde bizden desteğini esirgemeyen üreticilerimize ve uluslararası sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum” dedi.

 

Türkiye’de yıllık 18 milyon ton meyve üretildiğini hatırlatan Akdağ, 2012 yılında Türkiye’de tüketilen alkolsüz içeceklerin yüzde 9’unu meyve suları ve meyve nektarlarının oluşturduğunu kaydetti. Son 10 yılda Türkiye’deki meyve suyu tüketiminin 3 kat artış gösterdiğini ifade eden Akdağ, 2013 yılında meyve suyu sektöründe yüzde 5’in üzerinde büyüme beklediklerini söyledi. Sektörün ihracatındaki istikrarlı artışın, başarılı karnesinin en somut göstergesi olduğunu vurgulayan Ebru Akdağ, Türkiye’nin meyve suyu ihracatının son 10 yılda 6 kat arttığını açıkladı.

 

Sağlıklı bir beden ve bağışıklık sistemi için meyve suyu içilmeli

 

Basın toplantısında meyve suları ve meyve nektarlarının sağlıklı beslenme üzerine etkisini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Sevinç Yücecananlattı. Bebeklerden okul çağındaki çocuklara, gençlerden yetişkinlere ve yaşlılara kadar tüm yaş evrelerinde sağlıklı yaşam biçimini benimsemenin giderek önem kazandığını belirten Yücecan, yapılan araştırmaların yetişkin bir bireyin günde ortalama 2,5 litre sıvı kaybettiğini gösterdiğini belirtti. Sıvı kaybının sıcak ve nemli havalarda veya ağır fiziksel aktivitelerde çok daha fazla olduğunu ifade ederek, meyve suyunun; bazı vitamin, mineral ve biyoaktiffitokimyasal bileşenlerden zengin olmasının yanı sıra, günlük sıvı gereksinimimizin karşılanması açısından önemli rol oynadığını ifade etti. 

 

Yücecan ayrıca sebze ve meyve sularının potasyum, folat ve vitamin C, b-karoten gibi antioksidan vitaminler dışında güçlü antioksidan etkinlik gösteren biyoaktiffitokimyasal bileşen içerikleri ile potansiyel antioksidan etkinlik gösterdiği, bu nedenle bazı kanser türleri ile kalp ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyucu etkilerinin olabileceği sonucuna yapılan çalışmalar ile varıldığını kaydetti.

 

Yaşam boyunca formda kalabilmek için her yaşta optimal beslenme ve düzenli fiziksel aktivite yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Yücecan, gün içerisinde ara öğünlerde kendimizi meyve suyu ile canlandırabileceğimizi belirtti. 

 
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder