MEYED, Ulusal ve Uluslararası Meyve Suyu Sektörüne
‘Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi’ İle Seslenecek

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED), dünya meyve
suyu sektörünün önde gelen temsilcilerini İstanbul’da 30 Mayıs’ta gerçekleşecek
Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi’nde bir araya getiriyor. Zirvenin bu yılki ana
teması; “Meyve Suyunun Sağlıklı Beslenmedeki Yeri ve Önemi". Bu amaçla
küresel sektörün ortak hareket etme motivasyonunu artırmak, uluslararası bir
iletişim platformu oluşturmak hedefleniyor.
MEYED, İstanbul’da
30 Mayıs’ta yapılacak ‘Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi’ öncesinde meyve suyu
pazarına dikkat çekmek için bir basın toplantısı düzenledi. MEYED Başkanı
Mahmut A. Duruk, bu yıl 20. yaşını kutlayan MEYED’in sadece yurt içinde değil, uluslararası arenada da
etkin bir dernek olduğuna dikkat çekti. Meyve suyu sektörünün ülkeye doğrudan
net döviz girdisi sağladığını belirten MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ da, “Türkiye meyve suyu pazarındaki
büyüme Avrupa ülkelerinin üzerindedir.
Türkiye, 230 milyon dolar düzeyinde meyve suyu ihracatı
gerçekleştiriyor. Buna rağmen, 2012 yılındaki 18 milyon ton meyve üretimi ile
Türkiye, dünya üretiminde altıncı sırada yer aldı”
dedi.
Meyve Suyu Endüstrisi
Derneği (MEYED), meyve suyu pazarındaki olası sorunlara dikkat çekip, pazarı
büyütmek için Dünya Meyve Suyu Günü kapsamında ‘Meyve Suyu Zirvesi’ne ev
sahipliği yapıyor. Türkiye’deki üreticilerin yanı sıra, tüm dünyadan
katılımcıların da yer alacağı Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi, 30 Mayıs’ta
İstanbul’da gerçekleşecek. Renaissance İstanbul Bosphorus Hotel’de küresel
meyve suyu pazarının değerlendirileceği zirve öncesinde MEYED, sektör
temsilcileriyle basın toplantısında bir araya geldi.
Zirvenin Türkiye’de faaliyet gösteren meyve suyu üreticileri için de çok
önemli olduğunu belirten MEYED Başkanı Mahmut A. Duruk, “Sektörümüzü bir adım
daha ileriye götürmek için hep birlikte çalışmalıyız. Bu amaç doğrultusunda
Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi’nin bu yıl dördüncüsünü gerçekleştireceğiz. Bu
zirve hem yerli hem de yabancı üreticilerin bir araya gelip sorunlarını
konuşabildiği, tartışabildiği bir zemindir. Biz Türk üreticiler olarak
önümüzdeki engelleri nasıl aşacağımızı hep birlikte konuşuyoruz, düşünüyoruz. MEYED’in girişimi ile hayata geçen Dünya Meyve Suyu
Günü, 2010 yılında Uluslararası Meyve Suyu Federasyonu
(IFU) tarafından dünyaya duyurulmuştur. Dünya Meyve
Suyu Günü’nün, tüm dünya ülkelerine yayılması için MEYED’in, Avustralya’dan
Rusya’ya, Amerika’dan Çin’e kadarbirçok ülkeden davetler alması, bu ülkelerde Dünya
Meyve Suyu Günü’nü anlatması, bu girişimin küresel boyutunu ortaya koymaktadır.
Uluslararası ilişkilerin pekiştirilmesi, ihracatın geliştirilmesi ve ülkemizin
tanıtımı açısından önemli bir fırsat olan, ilk kez 2010
yılında Türkiye’de kutlamaya başladığımız Dünya Meyve Suyu Günü ile, bu yıl bir
zirveye de ev sahipliği yapacağız” dedi.
Türkiye özelinde bu girişimin, bahsedilen
amaçlara hizmet etmesine ek olarak, ülkemizin uluslararası platformlardaki
tanıtımı ve meyve suyu sanayisinin Türkiye ekonomisine katkısı bakımından çok
önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Duruk, “Zirvede, sektörün
geliştirilmesi için, ülkemiz ve dünya genelinden sektörün değerli temsilcileri
fikir ve deneyimlerini paylaşacaklar. Zirve,
meyve suyu sektöründe Türkiye’nin önemine dikkat çekmek ve tanınırlığına
katkıda bulunmak açısından büyük öneme sahip" şeklinde konuştu.
Sektörün geleceği
İstanbul’da şekillenecek
Zirvenin Türkiye’nin yüksek potansiyelini ortaya koymak için bir fırsat
olduğunu aktaran MEYED Genel Sekreteri
Ebru Akdağ, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre meyve suyu sektörünün 62
milyar litrelik küresel pazar gücüne sahip olduğuna dikkat çekti. Dünya meyve
suyu ihracatının 13 milyar dolar değeri bulunduğunu da belirten Akdağ,
Türkiye’nin tarımsal anlamda çok verimli olmasına rağmen, dünya ihracatından
sadece yüzde 1,7’lik pay aldığını kaydetti.
İhracat miktarlarının artırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade
eden Akdağ şunları söyledi: “Türkiye, global meyve suyu pazarı için oldukça
cazip bir ülke. Ülkemiz tarıma elverişli coğrafi yapısı, uygun iklim koşulu,
ihracat gücünü artıran özel konumu, lojistik ve enerji kaynaklarına yakınlığı,
genç nüfusu, artan alım gücü, dinamik iç pazar gibi birçok avantaja sahip. Bu
avantajlar göz önüne alındığında, ülkemiz meyve suyu üreticilerinin dünyanın
meyve tedarik merkezi haline gelmemesi için hiçbir sebep bulunmamaktadır.
Türkiye, gıda sektörünün tümünde, özel olarak da meyve suyu sektöründe giderek
dünya oyuncusu olma yolunda ilerliyor. Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi, ülkemizin
avantajlarını ve sektörümüzün gücünü ortaya koymamıza ve uluslararası iş
ortaklarına Türkiye’yi tanıtmamıza olanak sağlıyor”.
Tüketim 10 yılda 3 kat
arttı
Ebru Akdağ, MEYED olarak
Türkiye’nin bu pazardan maksimum verim alması için çaba gösterdiklerini belirterek,
“Bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Dünya Meyve Suyu Günü’nde zirve ile
üreticilerimizi bir araya getiriyoruz. Bu girişimde bizden desteğini
esirgemeyen üreticilerimize ve uluslararası sektör temsilcilerine teşekkür
ediyorum” dedi.
Türkiye’de yıllık 18 milyon ton meyve üretildiğini hatırlatan Akdağ, 2012
yılında Türkiye’de tüketilen alkolsüz içeceklerin yüzde 9’unu meyve suları ve
meyve nektarlarının oluşturduğunu kaydetti. Son 10 yılda Türkiye’deki meyve
suyu tüketiminin 3 kat artış gösterdiğini ifade eden Akdağ, 2013 yılında meyve
suyu sektöründe yüzde 5’in üzerinde büyüme beklediklerini söyledi. Sektörün
ihracatındaki istikrarlı artışın, başarılı karnesinin en somut göstergesi
olduğunu vurgulayan Ebru Akdağ, Türkiye’nin meyve suyu ihracatının son 10 yılda
6 kat arttığını açıkladı.
Sağlıklı bir beden ve
bağışıklık sistemi için meyve suyu içilmeli
Basın toplantısında meyve
suları ve meyve nektarlarının sağlıklı beslenme üzerine etkisini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yakın Doğu
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Kurucu Başkanı Prof.
Dr. Sevinç Yücecananlattı. Bebeklerden okul çağındaki
çocuklara, gençlerden yetişkinlere ve yaşlılara kadar tüm yaş evrelerinde
sağlıklı yaşam biçimini benimsemenin giderek önem kazandığını belirten Yücecan,
yapılan araştırmaların yetişkin bir bireyin günde ortalama 2,5 litre sıvı
kaybettiğini gösterdiğini belirtti. Sıvı kaybının sıcak ve nemli havalarda veya
ağır fiziksel aktivitelerde çok daha fazla olduğunu ifade ederek, meyve
suyunun; bazı vitamin, mineral ve biyoaktiffitokimyasal bileşenlerden zengin
olmasının yanı sıra, günlük sıvı gereksinimimizin karşılanması açısından önemli
rol oynadığını ifade etti.
Yücecan ayrıca sebze ve meyve sularının potasyum, folat ve vitamin
C, b-karoten
gibi antioksidan vitaminler dışında güçlü antioksidan etkinlik gösteren
biyoaktiffitokimyasal bileşen içerikleri ile potansiyel antioksidan etkinlik
gösterdiği, bu nedenle bazı kanser türleri ile kalp ve diğer kronik
hastalıklara karşı koruyucu etkilerinin olabileceği sonucuna yapılan
çalışmalar ile varıldığını kaydetti.
Yaşam boyunca formda
kalabilmek için her yaşta optimal beslenme ve düzenli fiziksel aktivite
yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Yücecan, gün içerisinde ara öğünlerde
kendimizi meyve suyu ile canlandırabileceğimizi belirtti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder