9.15.2018

25. Uluslararası Adana Film Festivali-Basın Toplantısı-Yılmaz Parlar


BASIN TOPLANTILARI  

 


ADANA, SİNEMA SANATÇISININ SIĞINAĞI

25. Uluslararası Adana Film Festivali ile ilgili Basın Toplantısında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü yaptığı konuşmasında  "Adana, sinemamızın, sanatımızın, sanatçımızın sığınağı olmaya devam edecek.”dedi.


25. Uluslararası Adana Film Festivali Basın Toplantısı 13 Eylül 2018 Perşembe günü Hilton otelinde gerçekleşti.


22-30 Eylül 2018 tarihlerinde yapılacak 25. Uluslararası Adana Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ve Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın finalistleri ve seçici kurulları, açıklandı.


Basın Toplantısına; Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Festival Film Direktörü İsmail Dikilitaş, Adana Film Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Halil Avşar, Adana Film Festivali Danışma Kurulu Üyesi Gülsen Tuncer, Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mete Şahin katıldılar.


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Türk Sineması’nı ve sanatı desteklemeye devam edeceğiz. Festivale gölge düşürecek, sanatın önüne geçecek her türlü değerlendirmelerden uzak duracağız. Bunlara fırsat vermeyeceğiz.  Kültürün ve sanatın başkenti olma iddiasındaki Adana 'nın uluslararası tanıtımına katkı sağlayan bu festivale ev sahipliği yapmaktan dolayı, büyükşehir belediyesi olarak Türk sanatına, sanatçısına hürmet ilkesiyle kültür çıtasını daha yükseklere taşıma noktasında üzerimize düşeni yapma çabasında olacağız.”dedi.


Başkan Sözlü "Adana, sinemamızın, sanatımızın, sanatçımızın sığınağı olmaya devam edecek. Sinema başta olmak üzere sanatın özgür bir ortam istediğine yürekten inanıyorum. Adana bu özgürlüğün her zaman teminatıdır. Yaşamış olduğumuz toplumun her ferdi başı dik, sesi gür, toplumsal değerler içinde birbirine saygılı olduğu müddetçe kendisini ifade etme hakkına sahiptir ve sanat da bunun en iyi yollarından bir tanesidir."şeklinde özgür sinemacının sanatın yanında olduklarını vurguladı


Vizyon Sahibi Yönetmen Ödülünü  Rus sinemasının yönetmeni Aleksey Fedorchenko'ya Yaşam Boyu Başarı Ödülünü yönetmen Şerif Gören'e, onur ödüllerini Cüneyt Arkın, Muhterem Nur, Ahmet Mekin ve Süleyman Turan'a verileceğini belirtdi..


Festival Direktörü İsmail Dikilitaş da Uluslararası Adana Film Festivali'nin ulusal sinemayı destekleyen en önemli festivallerden olduğunu, Festivalde  birçok ülkeden film seçkin filmlerin festivalde yer alacağını, 220'yi aşkın filmin gösteriminin yapılacağını, festival kapsamında söyleşi, konser, senaryo buluşmaları ve sergilerin yapılacağını açıkladı.


Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın Ana Jürisi Tomris Giritlioğlu'nun başkanlığındaki Ahmet Mümtaz Taylan, Cihan Ünal, Mehmet Açar, Mustafa Presheva, Nebil Özgentürk ve Tuba Büyüküstün'den oluşacak.


Türkiye'den Mahmut Fazıl Coşkun'un "Anons" filmi, jüri başkanlığını Polonyalı yönetmen Urszula Antoniak'ın üstlendiği Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda da yer alacak.

Çin'den Jia Zhangke, ABD'den Ethan Hawke, Güney Kore'den Lee Chang-Dong, Çekya'dan Adam Sedlak, Romanya'dan Radu Jude, Almanya'dan Philip Gröning, Fransa'dan Olivier Assayas ve Yunanistan'dan Babis Makridis'in filmleri de uluslararası yarışmada yer alarak Türkiye'de ilk kez seyirciyle buluşacak.

25. Uluslararası Adana Film Festivali'nin, Cannes Film Festivali ile yaptığı iş birliği neticesinde Cannes'in en köklü bölümü "Semaine De La Critique", Adana Film Festivali aracılığıyla sinemaseverlerle buluşacak.


Belgesel, canlandırma, kurmaca ve deneysel dallarında filmlerin bulunduğu kategorinin jüri başkanlığını Sırp sinema yazarı ve yapımcı Nenad Dukic yapacak.

Türkiye'deki Sinema-Televizyon öğrencilerinin filmlerinin değerlendirildiği ve Yelda Reynaud'un jüri başkanı olduğu Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'nın finalinde de 28 film ana jüri önüne çıkacak.

Festival kapsamındaki 5 ana kategoriden biri olan Uluslararası Kısa Film Yarışması'na 110 ülkeden yapılan 3111 başvuru arasından 45 film finalde yarışacak.


En İyi Film Ödülü: 350 bin lira, Yılmaz Güney Ödülü: 75 bin lira, Adana İzleyici Ödülü: 25 bin lira, En İyi Yönetmen Ödülü: 50 bin lira, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: 20 bin lira, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: 20 bin lira, En İyi Müzik Ödülü: 15 bin lira, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: 15 bin lira, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: 10 bin lira, En İyi Kurgu Ödülü: 10 bin lira, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: 10 bin lira, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: 10 bin lira, Festivaldeki diğer ödüllerle birlikte bu yıl yaklaşık 900.000 lira para ödülü dağıtılacak.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder