8.20.2015

Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi-Yılmaz Parlar


BASIN TOPLANTILARI  

 


İSTANBUL BALIKLARINA KAVUŞACAK
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamındaki proje 19 Ağustos 2015 Çarşamba günü Riva açıklarında yapılan bir operasyon ile Basın tarafından gözlemlendi.
 Avlanma sırasında zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması veya kullanım hataları gibi nedenlerle terkedilmiş ağlardan denizlerin temizlenmesini hedefleyen projenin operasyonuna Devlet ilgili protkolda yerinde izleme imkanı buldu.

Denizlerdeki av araçlarını temizleme projesinin tanıtıldığı ve örnek olarak deniz dibinde tespiti yapılan bir hayalet ağın çıkarıldığı Hayalet avcılık da olarak adlandırılan bu durum deniz canlılarının barınma ve beslenmelerini olumsuz yönde etkilemekte, ekolojik ve ekonomik zararlara neden olmaktadır.
İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül oprasyon esnasında yaptığı açıklamada “Su Ürünleri Balıkçılık Genel Müdür Yardımcımız, ilçe Kaymakamlarımız, ilçe müdürlüklerimiz ve ilgili sektör çalışanlarıyla birlikte önemli bir çalışmayı başlatmış bulunmaktayız. Aslında çalışmamı 2014 yılında Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatıldı. 2014 yılı içerisinde 75 lokasyonda yaklaşık olarak 29 bin metre ağ çıkartılıp temizlenmiş oldu. Bu senede projenin ikinci ayağı olarak yaklaşık olarak 45 lokasyonda çalışmamız devam ediyor. Bu lokasyonların 29’unda deniz dipi taraması yapılarak bu atıkların yerleri tespit edildi. Bu gün burada ilkini çıkarmış olmaktayız. Bu faaliyetlerimiz 45 lokasyonda ki yerleri temizleyene kadar devam edecektir” dedi.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz’ın açıklamasını "Arkamda görmüş olduğunuz bir gırgır ağıdır. Bu bölge gırgır teknelerinin av alanı olarak bilinmektedir. Avcılık sırasında istem dışı olarak, ağların gerek kayığa takılması, gerek özelliklere bağlı olarak kopması sonucunda dipte kalıyor. Dip yapısının kayalık olması neticesinde balıkçılar için zahmetli bir iş olduğu ve balıkçı teknelerinin donanımsal açıdan yeterli olmadığı için uğraşmıyorlar. Sizlerde şahit oldunuz neredeyse bir saatten beridir bu ağı dışarıya çıkartmaya çalışıyoruz. Balıkçı tekneleri kendi
özellikleriyle bu işi yapamazlar. Bizde son 4 yıldan beri Türkiye genelinde bir çalışma yaptık. Bu tür kaybolan ağların bulunduğu yerlerin tespitini yaptıktan sonrada toplam 650 lokasyon alanında bu tür ağların bulunduğunu tespit ettik. Geçen sene 150 lokasyon alanında 3 milyon metrekare alanı tarayarak bir çalışmayı sonuçlandırmıştık. Bu senede aynı çalışmayı yaparak bir sene içerisinde bu ağların temizlenmesi işini gerçekleştirmeye çalışacağız” şeklinde yaptı.
Önce robot tesbiti yaptıkdan sonra dalgıçın yaklaşama şeklini belirliyor. Tüm robot dalgıç çalışma kamera ile izleniyor. Robot kamerası ve Dalğıç başındaki kamera kontrol odasından tecrübeli teknisyen tarafından ekibe bildirimde bulunurak, operasyonun sağlıklı, yürütülmesine riski sıfıra indirmesine yarar sağlıyor.
Böylesine balıkların çoğalmasına mani olan hayalet ağlardan temizlenerek İstanbul eski yıllar kadar balığına çeşidine kavuşacak. Proje gerek ekonomiye, gerekse organik beslenmeye katmadeğer kazandıracak.
yilmazparlar@yahoo.com  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder