2.27.2015

TİCARETİN MERKEZİ İSTANBUL-PARANIN DA ‘BAŞKENTİ’ OLACAK -YILMAZ PARLAR HABERİ


BASIN TOPLANTILARI  

 


TİCARETİN MERKEZİ İSTANBUL
PARANIN DA ‘BAŞKENTİ’ OLACAK

İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul'u küresel düzeyde ticaret ve yatırım merkezine dönüştürmek için atağa kalktı. İTO, hazırladığı küresel ölçekli ve yedi ayaklı yeni vizyon ile dünya kaynaklarının ana hattını İstanbul'a bağlayacak.

İstanbul Ticaret Odası, hazırladığı geniş kapsamlı bir kampanya ile İstanbul'u küresel çekim merkezi yapmak için harekete geçti. Başta Merkez Bankası olmak üzere tüm finansal kuruluşların, hükümetin güçlü desteğiyle odaklandıkları ‘İstanbul Finans Merkezi’ne en etkin destek, İTO'nun ‘Paranın Başkenti İstanbul’ Projesi'nden gelecek.

İTO'nun atılımıyla İstanbul, bir yandan küresel düzeyde etkin bir ticaret merkezine dönüştürülürken, bir yandan da küresel ölçekli yeni vizyonla ‘paranın başkenti’ olacak ve dünyanın finansal ve ticari kaynakları ile yatırımlar için önemli bir çekim merkezi olacak.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, bu yeni atılımın ayrıntılarını anlatırken, sözlerine, "Oda olarak, 2015 yılında, uluslararası ölçekte ses getirecek yepyeni projeleri hayata taşıyoruz. Bir süredir üzerinde titizlikle çalıştığımız çeşitli projeleri bir konsept dahilinde bir araya getirdik. Bunları da '2015 Küresel Vizyon Çalışması’ adı altında topladık" diyerek başladı. Çağlar, "Dünyadan İstanbul'a ve İstanbul'dan Türkiye'ye akan katma değerin ve zenginliğin artırılmasını hedefliyoruz. İşte bu nedenle de dünyanın parasal kaynaklarının önemli bir kısmının, İstanbul'a aktarımını sağlamak istiyoruz. Ve 356 bini aşan üyemizden aldığımız güçle, İstanbul ve Türkiye ekonomisi için küresel ölçekli bir adım atıyor ve 'Paranın Başkenti İstanbul' diyoruz. Çünkü biliyoruz ki para, devletler için gücün ve milletler için itibarın en önemli sembolüdür. Ve hiç şüphe yok ki İstanbul, dünyada bu itibarın ve gücün en çok yakıştığı şehirdir’’ dedi.

Bu çerçevede, İstanbul için ‘yedi proje’ ürettiklerinin altını çizen Çağlar, 2015 Küresel Vizyon çalışmasının yedi tepeli İstanbul’dan hareketle, yedi ana ayaktan oluştuğunu belirtti.

1- İTO, İstanbul tüccarının hedef pazarlarını ‘Ticaret Odaları Birliği’nde topluyor.

Öncelikle, İstanbul tüccarının mal satabileceği ve İstanbul’a yatırım yapabilecek iş adamlarını barındıran, dünyanın önemli şehirlerinin ticaret odalarını bir araya getirecekleri, İstanbul Ticaret Odası başkanlığında bir ‘Ticaret Odaları Birliği’ kuracaklarını vurgulayan Çağlar, "Bu sayede yurtdışındaki 3.5 milyon iş adamını, 356 bini aşkın üyemizle bir araya getireceğiz" dedi ve birliğin işleyişine ilişkin şu bilgileri verdi: "Diğer odalarla sürdürülebilir veri ve tecrübe paylaşım ağı oluşturup edineceğimiz bu bilgi ve tecrübeyi üyelerimize aktaracağız. Üyelerimizin dünyadaki diğer önemli ve büyük ticaret odalarının da üyeleriymiş gibi hizmet almalarını sağlayacağız. Tüm bunları dünyaya duyurmak için de yabancı ekonomi basınının ve uluslararası yatırımcıların ilgisini İstanbul’a çekeceğiz."

Çağlar, bu hedeflere ulaşmak için hazırladıkları ‘eylem planı’ çerçevesinde dünyadaki önemli ticaret odaları ile bir araya gelerek bir Ticaret Odaları Platformu'nun kurulmasına öncülük edeceklerini de vurguladı. Çağlar, her yıl İstanbul'da düzenlenecek, dünya ticaretinin geleceğinin ve sorunlarının ele alındığı uluslararası ekonomi basınının da yakından takip ettiği ‘Ticaret Odaları Zirvesi'ne de öncülük edeceklerini  belirterek, şöyle konuştu:
"Diğer ticaret odaları üyeleri ile İstanbul tüccarını bir araya getiren karşılıklı heyet ziyaretlerinin çok daha etkin hale getirilmesini sağlayacağız. Bu amaçla, 2015 Küresel Vizyon Projeleri ile eş zamanlı tematik panel, forum ya da tecrübe paylaşım toplantıları düzenleyeceğiz. Alım, ihale, ticari veri ve tecrübelerin paylaşılabileceği Ticaret Odaları Ortak internet sitesini kuracağız."

2 – Dünyanın dört bir köşesindeki yatırımcılar ‘İTO Küresel Girişimcilik Merkezi’ ile İstanbul'a geliyor.

İstanbul'un küresel bir ticaret merkezi ve paranın başkenti olurken, yatırımcıların da odağına yerleşeceğine dikkat çeken Çağlar, "Bir finans, bir gayrimenkul ve bir turizm merkezi İstanbul yükseliyor; mega projeleriyle, tarihiyle, kültürüyle yükseliyor. Kendi yükselirken yatırımcısını da yükseltiyor, ona geleceği vaat ediyor. Şimdi bu potansiyeli dünya ile paylaşmak zamanı" dedi ve küresel yatırımcılar için oluşturdukları vizyonu şöyle anlattı:

"Bu kapsamda, Odamızda açılacak 'İTO Küresel Girişimcilik Merkezi' ile geleceğin iş fikirlerine hem dünyadan, hem de yerel piyasadan yatırımcılar aranmasına öncülük edeceğiz. Bu amaçla, her ay en gelişmiş ekonomilerin kalbine ticari misyon ziyaretleri düzenleyeceğiz. Bunun yanında, İstanbul Finans Merkezi’nde İTO Yatırım Merkezi (ICOC Investment Center) açacağız. Bu çalışmalarımızın tanıtımını yapmak için dünyanın önemli metropollerinde İstanbul Haftası organize edeceğiz."

3 - Fuar ve Kongre Şehri İstanbul Projesi dünyanın en önemli etkinliklerinin çekim merkezi.

Ticaretin kılavuz kaptanı İstanbul Ticaret Odası olarak, üçüncü proje olarak da ‘Fuar ve Kongre Şehri İstanbul’ konseptini benimsediklerini vurgulayan Çağlar, "Artık İstanbul dünya fuarcılığında da baş aktörlüğe oynuyor" dedi ve İstanbul Ticaret Odası olarak bu konudaki çalışmalarını ve hedeflerini de şöyle açıkladı:

"Öncelikle dünyanın en önemli fuarları ve kongrelerinin İstanbul’a getirilmesi yönünde çalışmalara odaklanacağız. Kongreler ve fuarlar sayesinde İstanbul’u ziyaret eden yatırımcıları, kentin yatırım cazibesiyle buluşturacağız. Sektörler özelinde yabancı basın mensuplarını İstanbul’da ağırlarken, fuar ve kongre katılımcıları için İstanbul’a yatırımı teşvik eden birincil seviyede iletişim sağlayacağız."

Bu yolda ilerlerken, hızlı bir şekilde İDTM Fuar Merkezi'nin ikinci etap inşaatını başlatacaklarının altını çizen Çağlar, "Bu kapsamda tur operatörleri ve Dünya Ticaret Merkezleri Birliği ile düzenli bilgilendirme toplantıları yapacağız" dedi.

4- Dünyanın alışverişi İstanbul Shopping Fest’te.

Küresel Vizyon Projeleri'nin dördüncü ayağını ‘İstanbul Shopping Fest’in (ISF) oluşturduğunu vurgulayan Çağlar, ISF'nin 5. yılında küreselleştirmeye dönük çalışmalara ağırlık verdiklerinin altını çizdi ve "Bu çerçevede, 2015 yılında tüm İstanbul'u dev bir AVM'ye dönüştürecek hazırlıklara odaklandık" dedi ve şöyle devam etti: "Ama bu sene, küresel vizyonla taçlanmış bambaşka bir Shopping Fest olacak. Bu projemizdeki temel amaçlarımızı, seçilen hedef kitlelerde ISF döneminin içinde, 'İstanbul’a gitmek için en ideal zaman' algısını dünyada yaygınlaştıracağız. Buna bağlı olarak, İstanbul’un dünyadaki en önemli alışveriş şehirlerinden biri olarak algılanmasını ve ISF’nin dünyanın en önemli festivallerinden biri olmasını sağlayacağız. Bunu desteklemek için de ISF süresince yabancı turist sayısının arttırılması yönünde çalışmalar yaparken, yabancı ziyaretçilerin kişi başına düşen harcamasında düzenli artış oluşturmasını sağlayacağız."

Çağlar, ISF'deki hedeflere yönelik aksiyon planını anlatırken de şehri ana bölgelere ayırarak, yapılacak özel etkinlikler, konserler, görsel şovlar ve  alışverişte sağlanacak avantajlarla festivalin İstanbul’un her yanına yayılmasını önemsediklerini vurguladı.

Çağlar, "Bu çerçevede, festival süresince avantajlı alışveriş imkanı sunabilmek adına gerçekleştirdiğimiz Altın Günü, Kozmetik Günü, Ayakkabı ve Çanta Günü, Teknoloji Günü, Jean Günü, Dekorasyon Günü ve Yeme-İçme Günü gibi konsept indirim günlerini sayısını artıracağız" diye açıkladı ve ekledi:

"Ayrıca, ziyaretçilerimizin alışveriş tutarına göre değişen ücretsiz servis sağlayarak, her yere kolayca ulaşıp alışveriş yapmalarının yolunu açacağız. Ücretsiz helikopter turu, yeni bir uçak bileti gibi promosyon çalışmalarıyla ziyaretçilerimizi yeniden gelmeleri yönünde teşvik edeceğiz."

İstanbul'un aynı zamanda küresel bir kültür-sanat merkezi konumunda olduğunu da vurgulayan Çağlar, "İstanbul’da yapılacak uluslararası çapta konser ya da benzeri etkinliklerin İstanbul Shopping Fest ile aynı tarihlerde gerçekleşmesini sağlamak için de yoğun çalışmalarımız var. Bu tür büyük etkinlikler de İstanbul Shopping Fest'i dev bir çekim merkezine dönüştürerek, dünyanın her yerinden katılımı ve dolayısıyla alışveriş hacimlerini artıracak" dedi.

Çağlar, oluşturup yaygınlaştıracakları ‘Shop’n fun’ sloganı ile yabancı ziyaretçilere özel tur paketleri sağlanması için de çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Festival coşkusunu; havaalanından başlayarak AVM ve mağaza vitrin, cadde süslemeleri ve şehir mobilyaları ile daha da hissedilir kılınmalı” diye ekledi.

5- Dünya Ekonomisini Yönetenler İstanbul'da toplanıyor.

İTO'nun ‘yeni İstanbul vizyonu’ için, Türkiye'nin G20 Liderliği’nin de önemli fırsatlar oluşturduğunu vurgulayan Çağlar, "Tarihte her zaman dünyayı değiştiren kararlar İstanbul'da düşünüldü, yazıldı, çizildi. Bugün de dünyanın parasını yönetenler yeniden İstanbul'da toplanıyor" diye anımsattı.

Sözlerini, “Davos toplantılarına benzer şekilde, üst düzey bir toplantı düzenleyebilmek için gerekli koordinasyonu kuru, altyapı hazırlıklarını oluşturacağız” diye sürdüren Çağlar, Türkiye'nin dönem başkanlığını yapacağı G20 zirvesi boyunca; dünyaca tanınmış ekonomistler, CEO'lar, devlet başkanları ve tepe bürokratların İstanbul Ticaret Odası'nda gerçekleşecek ‘parayı yönetenler buluşmaları’na konuk olacağını vurguladı.

’Dünya Ekonomisini Yönetenler İstanbul'da Buluşuyor’ konsepti ile konferanslar düzenleyeceklerini anlatan Çağlar, Business 20 (B20) ve G20 kapsamında Türkiye’ye gelen önemli ziyaretçileri, İTO üyeleri ile bir araya getirmeye önem verdiklerini söyledi: "Dünya ticaretinin kanaat önderlerinin İstanbul’a getirilmesini sağlarken, onlar ile geniş kapsamlı toplantılar organize edeceğiz. Ayrıca, dünyanın önde gelen bankacı ve finansçılarıyla 'Gelişmekte Olan Finans Merkezleri Endeksi' çalışması yapacağız ve bu hedefe yönelik olarak bir de zirve düzenleyeceğiz. Ayrıca, dünya ekonomisinin önde gelenleriyle medya mensuplarını ağırlayacağız ve onlarla özel röportajlar yapacağız. Bu önemli konukları, TV programı, gazete, sosyal medya gibi İTO iletişim kanallarında ağırlayacağız."

6- ‘İstanbul Dünyanın Yenilikçi Gücü’

İTO'nun yeni vizyonu ile İstanbul'un ‘Dünyanın Yenilikçi Gücü’ olacağını da vurgulayan Çağlar, "İstanbul Ticaret Odası olarak, üyelerimize ve Türkiye ekonomisine hizmet etmek için ortaya koyduğumuz dev projelerle, hem ülkemizin, hem de iş dünyamızın küresel rekabet gücünü arttırıyor" dedi.

Bu kapsamda, üzerinde duracakları öncelikli konular arasında dünyada gelir dağılımı adaletsizliği bulunduğunun altını çizen Çağlar, "Küresel gelir adaletsizliğine dikkat çekmek için uluslararası bir platform kurulması ve bu platformun uluslararası kamuoyunda UNICEF, Unesco gibi kabul görmüş bir platform olmasının sağlanması yönünde hazırlıklar yapıyoruz. Ayrıca, Avrupa ve Rusya ile Ortadoğu, Uzakdoğu ve Afrika gibi güney yarımküre ülkeleri ile serbest ticareti sağlayabilecek yeni bir serbest ticaret anlaşması yapılmasını hedefliyoruz. Ayrıca, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'ne, Teknopark İstanbul'dan, Türk eğitim sistemine armağan edilen 40'ı aşkın okula kadar dev projelere imza atan Odamız. 2015 yılında da ülke ekonomisine damga vuracak hizmetlerine devam ediyor."

7- Ticaretin 2023 vizyonu ‘İstanbul Strateji ve Eylem Planı ile çiziliyor.

Küresel Vizyon Projesi’nin yedinci ayağı olarak da Türkiye ticaretinin 2023 vizyon ve hedeflerini ortaya koyan ‘İstanbul Strateji ve Eylem Planı’nı oluşturulması olduğunun altını çizen Çağlar, “İstanbul Ticaret Odası olarak hazırladığımız Strateji ve Eylem Planı’nın tüm taraflarca benimsenmesini ve bu çerçevede bir vizyon çizilmesini sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Çağlar, söz konusu çalışmayı, hükümetin 2023 hedefleri çerçevesinde, Türkiye ekonomisi için çizeceği yol haritasının en önemli yol göstericisi ve kaynağı olarak ortaya koymak istediklerini vurguladı. Çağlar, “Aksiyon Planımız ise; ticari ve ekonomik durum analizi ve yol haritasının planlanmasını, rakip şehir ve ülke analizlerinin yapılması ve dünyada ticari ve ekonomik yönden başarı sağlamış iyi uygulama örneklerinin analiz edilmesini içeriyor” diye ekledi.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder