12.08.2014

YAP-DER 2014 Yılı Bilişim ve Teknoloji Değerlendirme Toplantısı-Yılmaz Parlar


BASIN TOPLANTILARI  

 


2014 Yılı Bilişim ve Teknoloji Değerlendirme Toplantısı yapıldı. Yazılım sektörünün, 2023 yılı hedeflerine ulaşmada kaldıraç etkisi var.

2023 yılı hedeflerine ulaşmak,
kaldıraç etkisi yaratacak Yazılım sektörüyle olacaktır

Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (Yap-Der)’in organize ettiği, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak'ın moderatörlüğünü yaptığı, ‘2014 yılı Bilişim ve Teknoloji değerlendirme toplantısı’, 6 Aralık tarihinde Point Hotel Taksim’de gerçekleşti. Sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda, 2023 yılı hedeflerinde yazılım sektörünün rolünden, devletin yazılım üretmekten çıkmasına; siyasetin sosyal medya algısından yılda 10 bin mühendis yetiştirilirken 70 bin mühendise olan ihtiyacın nasıl karşılanacağına kadar, çeşitli konular masaya yatırıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan EGD Başkanı Celal Toprak, “Bilişimi, herkes kafaya taktı. Şimdi dillerde, sonra kalplerde olacak, ardından da ceplere girecektir” dedi. Örneğin teknolojiyi kullanarak banka araçlarının yarı yarıya tasarruf etmekte olduğunu anlatan Celal Toprak, böylece petrol için daha az dövizin ödenebileceğini belirtti.
Cebit 2015’de önemli değişimlerin olacağını anlatan Celal Toprak, sözü Hannover Fair Turkey Fuarcılık’ın temsilcilerine bıraktı.

Hannover Messe Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Özer,
“Bilişim sektörü koşmazsa, diğer sektörler koşamaz”

Hannover Messe Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Özer, şunları söyledi:
“Bilişim sektöründe ilerleyen ülkelere baktığımızda, mesela Hollanda’da inovasyon bakanlığı bulunuyor. Bir başka örnek vermek gerekirse, Cebit Hannover Almanya, 35 yıldır yapılıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cebit fuarı sırasında, 2,5 tam gününü fuarda geçiriyor, firmalara destek veriyor. Teknolojideki son gelişmeleri yakından izlerken, toplantılar yapıyor. Biz de Cebit Türkiye olarak, bulunduğumuz bölge coğrafyasının merkezi olmayı hedefliyoruz. Eğer, biz de Devletin desteğini alırsak, daha başarılı olabiliriz. Bilişim sektörü koşmazsa, diğer sektörler koşamaz. Bilişim, teknoloji, haberleşme, bir ülkenin kaldıraç sektörleridir” dedi.

Deutsche Messe Hannover Fairs Turkey Fuarcılık AŞ Proje Koordinatörü Begüm Benli,
“Almanya Cebit fuarına katılacak yazılım firmalarına, yüzde 70 teşvik var”

Deutsche Messe Hannover Fairs Turkey Fuarcılık AŞ Proje Koordinatörü Begüm Benli, şunları anlattı:
“16 ile 20 Mart 2015 tarihinde Almanya’da düzenlenecek olan Cebit Hannover fuarına katılacak, Türk yazılım firmaları için ciddi bir teşvik bulunuyor. Fuara katılacak firmalara yüzde 70 teşvik var. Yani 100 liralık bir harcama yapılınca, firma sadece 30 lirasını ödüyor. Geriye kalan 70 TL teşvik kapsamında ödeniyor. Bu yıl Almanya Cebit’in partner ülkesi Çin oldu. Fuarın ana teması, dijital ekonomidir” diye konuştu.

DeutscheMesse Hannover Fairs Turkey Fuarcılık AŞ Proje Koordinatörü Burçin Kırpıcı,
“Yakın komşu ülkelerin basın kuruluşları ile işbirliği yapacağız”

Deutsche Messe Hannover Fairs Turkey Fuarcılık AŞ Proje Koordinatörü Burçin Kırpıcı, şunları söyledi:
“Ülkemizdeki Cebit 2015 Fuarını 17 ile 19 Aralık tarihleri arasında yapacağız. Tüm yollarıyla güvenlik, giyilebilir teknolojiler, sağlık sektörü, eğitim sektörü gibi çeşitli konuları işleyeceğiz. Türkiye’ye, 4 saat uzaklıktaki yakın komşu ülkelerin basın kuruluşları ile iletişime geçtik, işbirliği yapacağız. 2015 yılındaki fuarda, ikili görüşmeleri desteklemek için, B2B sürecini hayata geçiriyoruz. Sitemiz daha aktif olacaktır” dedi.


YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş,
“Yılda 10 bin mühendis mezun olurken, yılda 70 bin mühendise ihtiyaç duyuluyor”

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, şunları kaydetti:
“2023 yılı hedefimiz, 500 milyar dolar ihracat. Bunun için yılda %8’in üzerinde büyümemiz gerekirken, ihracattaki kilo fiyatımızı 1,8 dolardan; 5 doların üzerine çıkartmalıyız. Bu planlar, klasik yoldan olmaz. Teknoloji ve inovasyon ile hedeflerimizi tutturabiliriz. Diğer önemli bir konuda, sektörün ciddi bir mühendis açığı bulunuyor. Yılda 70 bin mühendise ihtiyaç duyulurken, üniversitelerden 10 bine yakın mühendis mezun oluyor. Bir diğer konu da, meslek liselerinde verilen eğitim yeterli gelmiyor, bu nedenle eğitimcilerin eğitilmesi çok önemli bir konu olmaktadır” diye konuştu.

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, “Devlet yazılım üretmekten çıkarak, denetim ve düzenleme yapmalıdır”

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, şunları açıkladı:
“Türkiye’nin kalkınmasının, bilişimle olacağını herkes biliyor. Bilişim dönüşümünü de, kültürel bir dönüşüm haline getirerek, çocuk örgütleri, kadın örgütleri vb gibi herkesi kucaklamak gerekiyor. Diğer bir konu da, devlet yazılımı ve hizmeti kendisi üreterek; özel sektöre rakip olmaktadır. Devletin, yazılım üretmekten çıkarak, denetim ve düzenleme yapması gerekmektedir. Bu arada, Kamu İhale Kanunu’nda yerli katkı payı bulunuyor, ancak bir bürokrat daha yüksek bir rakama yerli bir firmaya işi verdiğinde, hakkında soruşturma açılabiliyor ve kimseden bu risk alınmak istenmiyor” dedi.

Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, “Yurtdışına yazılım ihracatına başlıyoruz”

Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, şunları söyledi:
“Bilişim, yazılım, inovasyon son dönemlerde herkesin gündemine girdi. Mesela Başarsoft olarak sahip olduğumuz çözümümüz ile, personeli daha az araçla ve en uygun yollardan, iş yerine ulaştırılmasını sağlıyoruz. Böylece hem zamandan, hem paradan tasarruf sağlamış olmaktayız. Bu ürünümüzü, Türkiye’ye 4 saat uzaklıktaki, yakın komşu ülkelerimize de ihraç etmeye başlıyoruz. Aynı zamanda Telekom, doğalgaz gibi diğer konulara ilişkin de yeni çözümler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Tüzer,“Yazılım milli bir politika olmalıdır”

Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Tüzer, şunları belirtti:
“Bilişimci değilim, 40 yıllık sanayiciyim. Hindistan’ın yazılım ve bilişimde bugün geldiği başarının altında, konuyu milli bir politika olarak almasının büyük rolü ve etkisi bulunuyor. Kişilerin ve firmaların yurtdışı başarıları olmaktadır. Ancak bilişim ve yazılımda ülke olarak, birçok ülkeyi geride bırakmayı hedefliyorsak, bu milli bir politika ile hayata geçebilir. Biz halen, 18 ile 26 yaşında üniversiteden yeni mezun olmuş gençlerimize, 35 ile 40 yaşındaki insan kaynağımıza iş veremiyoruz. Mezun olan belli bilgi birikimi olan, gençlerimizden insan kaynağımızdan istifade etmemiz çok önemli bir konudur” dedi.

Türkiye Bilişim Derneği Üyesi Levent Karadağ,“Gelişmiş ülkeler, giydirebilir teknolojileri masaya yatırdı”

Türkiye Bilişim Derneği Üyesi Levent Karadağ, şunları söyledi:
“Türkiye Bilişim Derneği, 1971 yılında kuruldu. 1976 yılından itibaren de, yazılım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu söylemeye devam ediyoruz. Nitekim ülkemizde, çeşitli kurum ve kuruluşlar, bilişimle ilgili toplantılar yapıyor. Bu toplantıların, önümüzdeki dönemlerde güçleri birleştirerek, daha etkin ve global çaplarda yapılmaya devam etmesi önemlidir. Biz ülkemizde halen interneti konuşurken, gelişmiş ülkeler giydirilebilir teknolojileri masaya yatırdı” dedi.

Progress Software Türkiye’nin Genel Müdürü ve Kal-Der Yönetim Kurulu Üyesi Cem Haydar Bektaş, “Bilişim sektöründe global çapta 10’a yakın firma çıkartmalıyız”

Progress Software Türkiye’nin Genel Müdürü ve Türkiye Kalite Derneği (Kal-Der) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Haydar Bektaş; şunları ifade etti:
“2023 hedeflerine ulaşabilme noktasında, tüm sektörlere kaldıraç etkisi oluşturacak sektör, bilişim sektörüdür. Sektöre kalifiye insan kaynağı yetiştirmeye devam etmeliyiz, aynı zamanda ülkemizden global çapta 10’a yakın lider firma çıkartmalıyız. Bir diğer önemli konu olarak da yazılım korsanlığına değinmek istiyorum. Korsanlığın oranı hemen hemen yüzde 50 civarında, bu çok yüksek bir orandır, olabildiğince korsanlığın önüne geçilmesi lazımdır” dedi.

Atak Şirketler Grubu’ndan Saadettin Çay:
“Biyometrik kimlik kartlarının altyapısı, 2006 yılından itibaren hazır”

Atak Şirketler Grubu’ndan Saadettin Çay, şunları anlattı:
“Başbakanlıkta, bakanlıklarda yakın geçmişte görevlerde bulundum. Hükümet bilişime ve teknolojik gelişmelere büyük önem vermektedir. Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent mezunu sektörün uzmanlarını çalıştırmakta veya danışmanlık almaktadır. Bugün gelinen noktada çok başarılı projeler hayata geçmiştir. Tabi geçmeyen projeler de olabilmektedir. Bu arada vatandaşlara verilmesi planlanan biyometrik kimlik kartlarının altyapısı da 2006 yılından bu yana hazırdır” dedi.

e-Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Merter Özdemir,
“Anadolu’dan teyze, yurtdışına reçelini satamıyor”

e-Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Merter Özdemir, şunları anlattı:
“Elektronik Ticaret ile ilgili kanun çıktı. Düzenlemeler yapıldı. Bugün gelinen noktada, yeni düzenlemelere ihtiyaç vardır. Dünyaya, ihracat yapmayı istiyoruz. 2023 hedeflerine ulaşabilmek için, yurtdışına ürün satmamız lazımdır. Ancak, Anadolu’da yaşana bir teyze, yurtdışına reçelini satamıyor. Nitekim, e-ticaret, gümrük, satış-pazarlama gibi konuların yeniden ele alınması önemlidir” dedi.

Shorba Restaurant ortaklarından Sim Aslanoğlu,
“Bilişim de, gıda gibi, herkesin bir yerinden bulaştığı bir sektördür”

Shorba Restaurant ortaklarından Sim Aslanoğlu, şunları söyledi:
“Bilişim de, gıda gibi, herkesin bir yerinden bulaştığı bir sektördür. Dolayısıyla, insanlar için, şirketler için, ülkeler için hayati sektörlerdir. Kurumlar, ülkeler hedeflerine ulaşma noktasında, bilişim sektörünün kaldıraç etkisinden yararlanıp, diğer sektörlere değer katmalıdır” dedi.


Türk Telekom CEO Danışmanı Paşa Yaşar,
“Bilginin, petrol gibi satılacağı bir çağa giriyoruz”

Türk Telekom CEO Danışmanı Paşa Yaşar, şunları belirtti:
“Bilgi çağındayız. Bilginin petrol gibi satılacağı bir çağa giriyoruz. Burada verileri hızla toplayıp, anlamlı hale getirip, yönetenler kazançlı çıkmaktadır. Örneğin, Google 2013 yılında, 31 milyar dolar veriden kazanırken, 40 milyar dolar reklamdan kazanç sağladı. Diğer bir konu da, eğer ülke olarak global çapta bilişim firmalarımızın olmasını istiyorsak; bunu devletin desteklemesi gerekmektedir. Devlet, güçlü bir firmayı çıkarıp ona destek vermelidir; diğer şirketler de etrafında olabilmelidir. Bildiğiniz üzere elimizdeki cihazlar, sürekli veri üretiyor. Kişisel verilerin korunması, verilerin işlenmesi ve stoklanması da ele almamız gereken konular arasındadır” diye konuştu.

Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği (TUYAD) Başkanı Hayrettin Özaydın,
“Veriler, İngiltere veya Kuzey Kıbrıs’ta saklanıyor”

Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği (TUYAD) Başkanı Hayrettin Özaydın, şunları anlattı:
“Bir ay öncesinde 4 A devreye girdi. Yüzde 60 uydu teknolojileri kullanılıyor. Bir önemli konu da, verilerimizin bulunduğu datalar ülkemizde değil, İngiltere veya Kuzey Kıbrıs’ta saklanıyor. Ülkemizde büyük çapta bir veri merkezi yok, biran önce yapılmalıdır. Son yıllarda internet tv ye ciddi bir talep kayması mevcuttur. 22 milyon tv izleyicisi varken, son 2 yıldır internet tvnin ulaştığı rakam 1 milyonu geçmektedir. İnternet televizyonculuğunda da yüzde 25 gayri resmidir” dedi.

Net Haber Ajansı Haber Koordinatörü Yılmaz Parlar,
“Bilişim sektörü, kendini daha iyi anlatmalıdır”

Net Haber Ajansı Haber Koordinatörü Yılmaz Parlar, şunları kaydetti:
“Bilişim sektörünün, kamuoyuna kendini daha etkin anlatması gerektiğini düşünüyorum. Katıldığım birçok toplantıda, farklı sektörlerin temsilcileri oluyor, ama bilişim sektörü temsilcilerini yeterince göremiyoruz. Bilişim sektörü önce kendisine, ben sektörümü iyi tanıtabiliyor muyum diye de sorması gerekiyor. Bu arada, son dönemlerde inovasyon konusundaki toplantıları da başarıyla takip ediyoruz” dedi.

İnternet Temelli Televizyon Teknolojileri Derneği (IPTV Der) Başkanı Atıf Ünaldı
“Devlet şöyle yapsın demekten kurtulup, bilgi birikimi ve tecrübemizi aktarmalıyız”

İnternet Temelli Televizyon Teknolojileri Derneği (IPTV Der) Başkanı Atıf Ünaldı, şunları belirtti:
“Bilişimle, iyi işler yapılır. Zira, kötü niyetli olanlar da cezalandırılabilir. Kişisel verilerin korunması çok önemlidir, bu konuda gerekli tedbirler alınmalıdır. Ülkemizdeki kurumlar çok devletçi oldu. Ülkemizde yasa ve mevzuatlar konusunda, devlet şöyle yapsın demekten kurtulmamız lazımdır. Benim gönlümde yatan, sorunlara çözüm önerileri bulunurken veya hedefler belirlenirken, biraz da ilgili tüm kişilerin bir arada olduğu, bilgi birikimi ve tecrübesini aktardığı platformlarla yapılabilir” dedi.

Bilişim Muhabirleri Derneği Başkanı Musa Savaş,
“Bilişim muhabiri sayısında, geçen 5 yılda ciddi kayıplar yaşadık”

Bilişim Muhabirleri Derneği Başkanı Musa Savaş, şunları belirtti:
“Bilişim muhabirliğinde 25 yıla yaklaşan bir geçmişim var. Bilişim sektörünün; şirketleri, dernekleri, kurumları gibi, bir ayağı da medya mensuplarıdır. Son 5 yılda, bilişim muhabirleri çok ciddi kan kaybı verdi. Buradaki herkesin ve sektörün bilişim muhabirlerine ihtiyacı var. Bilişim muhabirleri, bilgi birikimi gerektirirken, derinliği olan yazılar hazırlıyorlar. Gazetelerimizde, kaç tane bilişim ve teknoloji üzerine yazılar yazılıyor, tablo ortadadır” dedi.

SEMOR A.Ş. Genel Müdürü Nezih Kuleyin,
“Stratejik olarak yapılacakları belirleyip, uygulamaya almalıyız”

SEMOR A.Ş. Genel Müdürü Nezih Kuleyin, şunları söyledi:
“Bilişim sektörü olarak, stratejimizi belirleyip, uygulamaya almalıyız. Söz uçar, yazı kalır diyerek, yapılan toplantıların tutanaklarını tutup, ardından hayata geçmesi için, takip mekanizmalarını oluşturmalıyız. Cep telefonu, buzdolabı, aletler vs gibi her şey veri üretmeye başlayacak. Verilerin başkaları tarafından değil, bizim tarafımızdan yönetiliyor olması da önemli bir konudur. Geleceğe nasıl hakim olacağız, hedeflerimize nasıl ulaşacağız, bu konuları da değerlendirmemiz önemlidir” şeklinde konuştu.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder