12.12.2014

Türkiye-Litvanya İş Forumu-Yılmaz Parlar


BASIN TOPLANTILARI  

 


Türkiye-Litvanya İş Forumu
Litvanya Cumhurbaşkanı Sayın Dalia Grybauskaitė’nin Türkiye’ye resmi ziyareti kapsamında, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker liderliğinde, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Litvanya Ekonomi Bakanı Evaldas Gustas, Litvanya Ticaret, Sanayi ve Esnaf Odaları Birliği Direktörü Rimantas Sidlauskas’ın katılımlarıyla, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ev sahipliğinde DEİK organizasyonu ve Litvanya Ticaret ve Sanayi Odası ile Enterprise Litvania işbirliğiyle  09 Aralık 2014  tarihli “Türkiye–Litvanya İş Forumu” İstanbul Conrad Hotel’de düzenlendi.
 Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Türkiye’nin AB’ye giriş sürecine destek verdiklerini hatırlatarak, iki ülkenin bölgedeki güvenliğe dair aynı anlayış içerisinde olmasının önemine dikkat çekti. Grybauskaite, Litvanya’nın 10 yıldır AB üyesi olduğunu ve Türkiye’nin AB’ye giriş sürecinin hızlandırılmasını istediklerini belirtti.

İki ülke arasındaki iş birliği potansiyelinin büyüklüğüne işaret eden Grybauskaite, ulaştırma ile igili karşılıklı yatırımların söz konusu olduğunu, bu nedenle Ulaştırma Bakanlığı ile bir anlaşma imzalanacağını, bunun iki ülke arasındaki ulaştırmayı güçlendireceğini dile getirdi.
Litvanya Ekonomi Bakanı Evaldas Gustas ise, Litvanya ve Türkiye arasındaki iş potansiyelinin yüksek düzeyde bulunduğunu belirterek, "Ülkeler arasında mesafeler uzak olsa da, kültürel farklar bulunsa da, mutlaka köprüler kurmak ve bu köprüler vasıtasıyla birbirimize yakınlaşmak gerekir" dedi. Gustas, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu vesileyle gelecekte yapılabilecek iş birliklerini görüşme fırsatı bulduklarını, Türkiye-Litvanya İş Forumu’nun bu anlamda ileriye dönük büyük önem arz ettiğini vurguladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker  "İkili ticaret hacmi 2013 yılında yaklaşık 440 milyon avro olarak gerçekleşti, 2014 yılının ilk 10 ayında ise 345 milyon avro oldu. Türkiye ve Litvanya arasındaki işbirliğinin ortak değerlere ve kazanımlara dayanmaktadır. Bu nedenle zamanın sahip olunan potansiyeli ortaya çıkarma ve kapasitenin daha büyük bir kısmını gerçekleştirme zamanıdır. Litvanya’nın Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırım stoğunu 2002-2014 Eylül dönemi itibariyle 22 milyon dolardır.

 Buna karşılık Türkiye’den Litvanya’ya yapılan doğrudan yatırım stoğu 2 milyon dolardır. Yenilenebilir enerji, kara ve deniz ulaştırması, bilgi ve iletişim teknolojileri ile müteahhitlik sektörünün iki ülke arasında değerlendirilebilecek işbirliği alanları mevcuttur.
Türkiye’de artan talebe bağlı olarak enerji ve ulaşım alanlarında büyük yatırım planlarının mevcutdur.  2023 yılına kadar ulaştırma alanında yaklaşık 80 milyar avro, enerji alanında ise 108 milyar avro yatırımın yapılmasının planlanmaktadır.
 DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nail Olpak, “Küresel ekonomi yeniden şekillenirken, Litvanya, Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında, Türkiye ise, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında, en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer alıyor. Birçok ülke, 2008 krizinin etkisinden henüz kurtulamamışken; 2013 yılında, Litvanya yüzde 3,4 büyümüş, benzer şekilde, Türkiye de yüzde 4,1 büyüyerek, istikrarını sürdürmüştür” dedi.
Türkiye’nin 2023 hedefleri ile, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmayı hedeflerken, Litvanya’da ise 2030 yılını hedef alan, yeni bir kalkınma stratejisinin açıklandığını söyleyen Olpak, “Bu hedeflere ulaşabilmemiz için, kalıcı ve nitelikli, daha fazla ekonomik işbirliğine ihtiyacımız var. Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin seyrine baktığımızda; önemli ilerlemeler görüyoruz. Milenyumun başında 100 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2012 yılında 500 milyon dolar, 2013 yılında 580 milyon dolar seviyesine çıktı” ifadesini kullandı. 1994 yılında imzalanan, “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması”nın güncellenmesiyle, iki ülke arasında karşılıklı yatırımların canlanacağını belirten Olpak, “Küresel ekonomide lojistik maliyetleri önemli bir rekabet unsuru haline gelmişken, Türk ürünlerini Kuzey Avrupa’ya, Litvanya ve İskandinav Ülkelerinin mallarını da, Türkiye ve Orta Doğu’ya ulaştıracak olan, Viking Yolu Projesini de, önemli bir adım olarak görüyorum” dedi.


Bilgi ve iletişim teknolojileri, lazer teknolojileri, biyoteknoloji, lojistik ve ulaştırma,kereste, gübre, hayvan yemleri (büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı), süt ve et ürünleri gibi gıda ve hayvancılık sanayi ürünleri alanlarında faaliyet gösteren Litvanya firmalarından üst düzey temsilcilerin yer aldığı işadamları heyeti ile ikili firma görüşmeleri gerçekleştirme imkanı buldular.Litvanya, İskandinav ve Baltık ülkeleri arasında bir köprü görevi görmekte olması sebebiyle ulaştırma altyapısını Trans – Avrupa şebekesine ekleyerek, ülkeyi bir lojistik merkez haline dönüştürmeyi hedeflemektedir. Bu itibarla, anılan İş Forumu’nda Litvanya’da yatırım imkanları ve işbirliği fırsatları, Avrupa Birliği’nin önde gelen ulaşım ve lojistik merkezlerinden birisi olarak Litvanya ve yüksek teknoloji (bilişim, lazer ve doğa bilimleri) konularında sunumlar gerçekleştirildi.

  yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder