5.27.2014

Dünya Meyve Suyu Günü’nde İstanbul küresel oyuncuları ağırlayacak -Yılmaz Parlar


BASIN TOPLANTILARI  
Meyve sebze üretiminde doğru politikalar aranacak
Dünya Meyve Suyu Günü’nde İstanbul küresel oyuncuları ağırlayacak   
Dünyada önemli bir potansiyel barındıran Türk meyve suyu endüstrisi, uluslararası Dünya Meyve Suyu Günü’ kongresine ev sahipliği yapacak.

Küresel meyve suyu pazarının parlak ülkelerinden olan Türkiye’nin potansiyelini gören dünya oyuncularının üst düzey yöneticileri İstanbul’a gelecek. Kongrede uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye gelmesi için platform oluşturulacak.
Sektörün 13 milyar dolarlık dünya pazardaki payını artırmak isteyen Türkiye, üretimde doğru politikalara dikkat çekecek. 
Sağlıklı beslenmede tamamlayıcı ve özel bir yeri olan meyve suyu için dünyanın en büyük küresel oyuncuları sektörün geleceğini İstanbul’da masaya yatıracak. Türkiye’nin 2010 yılındaki girişimleriyle kutlanmaya başlanan ’Dünya Meyve Suyu Günü’ 29 Mayıs’ta Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) ve Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu’nun işbirliğiyle gerçekleşecek.
Meyve suyu ile ilgili farkındalık yaratabilmek ve sektörü geleceğe taşıyabilmek için kutlanmaya başlanan ‘Dünya Meyve Suyu Günü’nde gerçekleşecek kongreye 200’den fazla sektörün önde gelen küresel oyuncusu katılacak.

Çevre kirliliğine ve doğa katliamının insan üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken MEYED Başkanı Mahmut A. Duruk, bunlardan korunmanın en etkin yönteminin doğayla uyumlu olmaktan geçtiğinin altını çizdi. Duruk, “Meyvecilik bu uyumun ana noktalarından biridir. Gerek toprak humus oluşumu, gerekse toplam karbon ayak izi azaltmada önemli bir faktördür, ek olarak dengeli beslenmenin gereğidir” diye konuştu.
Soma’daki maden faciasından duyduğu üzüntüyü de dile getiren Duruk, “Soma’da en kaliteli domates yetişiyordu. Ama yanlış politikalar sonrasında artık böyle değil. Gerek doğayı, çevreyi koruma adına, gerekse kırsal yaşamdaki dengeli yaşam adına, gerekse bedenlerimizdeki ölümcül hastalıkları azaltmak adına meyvecilik ve meyve suyu sanayini doğru politikalarla geliştirmek zorundayız” dedi.
Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu da dünya nüfusunun her gecen gün arttığı günümüzde, gelecek 50 yıl içinde insanlar en çok tarımsal ürünlere ihtiyaç duyacağını kaydetti. Mutlu, meyve suyu sektörünün yüzde 100 katma değer sağladığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Ülkemiz tarıma elverişli topraklara sahip olmakla beraber bizim amacımız kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanılarak ülke ekonomimize katkı sağlamaktır. Hem taze de sürdürülebilirliği sağlamak hem de mamul için yeteri hammadde temini edebilmek için sözleşmeli tarım ve endüstriyel tarımın önemi de gittikçe artmaktadır. Sektörün daha da gelişmesi için sözleşmeli üreticilik sisteminin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması zorunludur” şeklinde konuştu.
MEYED Genel Sekreteri ve Dünya Meyve Suyu Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Akdağ, sektörle ilgili önyargılar bulunduğunu, ambalajlı ürünlere karşı korku salındığına dikkat çekti. Akdağ, sektörün potansiyelinin büyük olduğunu ve katma değer yarattığını vurgulayarak, “13 milyar dolarlık dünya pazarında Türkiye’nin yüzde 1.6 pay alıyor. Ülkemiz ekilebilir alanı, stratejik konumu, bilgi ve teknik birikimimizle büyük avantajlara sahip. Doğru adımlar atılması halinde bu payı artıracak büyük fırsatlar yakalayabileceğiz” diye konuştu. 

Türkiye’de yılda 18 milyon ton meyve üretilirken, dünyada sıralamasında altıncılıkta yer alıyor. Ürün bazlı bakıldığında ise kayısı ve vişnede birinciliğe, nar ve çilekte üçüncülüğe, elma ve domateste dördüncülüğe, limonda beşinciliğe ve şeftali, armut, üzümde de altıncılığa yerleşti. Sektör ihracatıyla da 190 milyon dolar dış ticaret fazlası veriyor. Meyve suyu ve nektarında kişi başı tüketim ise yılda 8 litre olurken, bu gelişmiş ülkelerde 3-4 katı buluyor. Türkiye’de tarım arazisi 24 milyon hektar olup, tarımın istihdamdaki payı ise yüzde 25,5’tir.
Son verilere göre yaş meyve sebze ihracatı ise Nisan 2013- Nisan 2014 döneminde 2.5 milyar dolar olurken, bir önceki döneme göre yüzde 9,6 oranında artış sağlandı. Sebze meyve mamulleri ihracatı ise yine aynı dönemde yüzde 11 artışla 1.5 milyar dolara ulaştı.

 yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder