1.31.2014

TUROB, E-Vize Uygulamasıyla İlgili Girişimlerine Devam Ediyor-Yılmaz Parlar


BASIN TOPLANTILARI  

TUROB, E-Vize Uygulamasıyla İlgili Girişimlerine Devam Ediyor


Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), E-vize uygulaması kapsamında, ülkemize turist gönderen birçok ülkeye 10 Nisan 2014 tarihi itibariyle sınır kapılarında verilen vizelerin kaldırılacağı yönündeki çalışmalarla ilgili başlattığı girişimlerine devam ediyor. 

E-vize uygulaması kapsamında, başta AB ülkeleri olmak üzere ülkemize turist gönderen birçok ülkeye  10 Nisan 2014 tarihi itibariyle sınır kapılarında verilen vizelerin kaldırılacağının açıklanmasının ardından, sektör temsilciliklerinden ve AB ülkelerinde düzenlenen turizm fuarlarındaki muhataplarından çok sayıda şikayet aldıklarını belirten TUROB Başkanı Timur Bayındır, uygulamanın başlatılması halinde turizm sektörüne telafisi zor zararlar vereceğini dile getirdi. Gerek ülkemizin 2023 turist sayısı ve turizm geliri hedefleri, gerekse turizmin rekabet açısından yoğun bir sektör olduğu gerçeğinden hareketle; ülkemize turizm amacı ile gelecek kişilere sınır kapılarında “bandrol” veya “kaşe” ile verilen vizelerin devam ettirilmesi gerektiğine vurgu yapan Bayındır, isteyenlerin E-vize almak suretiyle ülkemize gelebilecekleri yönünde bir düzenleme yapılmasının önemli ve yararlı olacağını, bu kapsamda da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. İçişleri Bakanlığı ve T.C. Dışişleri Bakanlığı nezdinde TUROB tarafından girişim başlatıldığını belirtti.

Konu ile ilgili TUROB Başkanı Sayın Timur Bayındır’ın, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. İçişleri Bakanlığı ve T.C. Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği aşağıdaki gibidir;

“Ülkemize gelen turist sayısındaki istikrarlı artış tüm rakip ülkelerin dikkatini çekmektedir. Türkiye, son 10 yılda yapılan önemli atılımlarla dünya turizminde söz sahibi ülkeler arasına girmiştir. Bu başarıda ülkemizin sahip olduğu fiziki ve sosyal koşulların yanında hükümetimizce yürütülen başarılı çalışmaların etkinliği ve özellikle birçok ülke ile vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasının katkısı yadsınamaz bir gerçektir. 

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ülkeler arası vize uygulamalarındaki zorlu koşulların turizm sektörünü olumsuz olarak etkilediğini belirtmektedir. Malumlarınız olduğu üzere, E-vize,  daha önce sınır kapılarında “bandrol” veya “kaşe” ile verilen vizelerin yerini almak üzere Bakanlığınız ve İçişleri Bakanlığının koordinasyonunda faaliyete geçirilmiş ve başta Afrika ülkeleri olmak üzere, vize işlemlerinin dış temsilciliklerimiz yerine elektronik ortamda kolaylıkla yapılması sağlamıştır.

E-vize uygulaması kapsamında, başta AB ülkeleri olmak üzere ülkemize turist gönderen birçok ülkeye  10 Nisan 2014 tarihi itibari ile sınır kapılarında verilen vizelerin kaldırılacağının açıklanmasını müteakip, sektör temsilcilerimizce AB ülkelerinde düzenlenen turizm fuarlarında muhataplarımızdan çok sayıda şikayet alınmış, uygulamanın başlatılması halinde  sektörümüze telafisi zor zararlar vereceği dile getirilmiştir. E-vize alacak kişinin, internet adresinden gerekli bilgileri girmek ve ödemelerini kredi kartı ile yapmak suretiyle e-posta adresine gönderilecek onaylı E-vizenin çıktısını alarak havayolları ve gümrük yetkililerine göstermelerinin ve söz konusu çıktıyı seyahatlerinin sonuna kadar muhafaza etmelerinin gerekliliği endişe yaratmaktadır. Özellikle, belli yaşın üzerinde olan kişiler, kredi kartı kullanmayanlar, erken rezervasyon veya uçak bileti almış olup internet erişimi olmayan kişilerle, tur operatörü/seyahat acentelerinin kampanyaları ile son dakikada ülkemize gelmeye karar veren kişiler için uygulamanın ülkemize gelme yönünde isteksizliğe yol açarak, tercihlerini alternatif ülkelere yönlendirmelerinden sektör olarak endişe duyduğumuzu belirtmek isteriz.       

Gerek ülkemizin 2023 turist sayısı ve turizm geliri hedefleri, gerekse turizm sektörünün rekabet yoğun bir sektör olduğu gerçeğinden hareketle; ülkemize turizm amacı ile gelecek kişilere sınır kapılarında “bandrol” veya “kaşe” ile verilen vizelerin devam ettirilmesini, dileyenlerin ise önceden E-vize alarak ülkemize gelebilecekleri yönünde bir düzenleme yapılmasının önemli ve yararlı olacağı belirtiriz. 

Uygulanmaya başlayacak E-vize sisteminin kolaylık sağlayacağı tartışılmazdır. Ancak, bunun yanında yine giriş kapılarında bandrol ile verilen vizelerin de devam ettirilmesinin gerektiği inancındayız.” 




1971 yılında kurulan ve %80’i İstanbul’da olmak üzere Türkiye’nin her yanından 80.000’i aşkın yatağı temsil eden TUROB, Türkiye’de turizmin gelişmesinde önemli rol oynayan öncü ve etkin sivil toplum kuruluşlarından biridir. Birliğin amacı, turizmle ilgili konular üzerinde bilimsel ve pratik çalışmalar yapmak, turizmin ve turistik tesislerin turizmin gereklerine uygun gelişmesini sağlamak, kanun ve yönetmeliklerin geliştirilmesinde rol almak ve sektörün pazarlama, tanıtma ve satış geliştirme çalışmalarında öncülük etmektir. TUROB, bu çalışmalarını komiteler kurarak gerçekleştirdiği gibi, bu konularda çalışan kamu veya özel sektöre mensup kuruluşlar ve komitelerde üyelik ve temsilcilikler sağlayarak da gerçekleştirir. TUROB, Türkiye ve Dünya’daki turizm sektörü ile ilgili tüm gelişmeleri, istatistiki bilgileri ve verileri temin ederek üyelerini bilgilendir. Üyeleri arasında oteller, restoranlar, kongre merkezleri, hamam ve gece kulüpleri bulunmaktadır.  Türkiye’nin yurt dışında etkili bir şekilde tanıtılması için çalışmalarda bulunur. Ayrıca, turizm alanında yüksek vasıflı işletmeci ve yöneticilerin yetiştirilmeleri için eğitim, seminer, panel, konferans, sempozyum ve benzeri etkinlikler düzenler. TUROB, Dünya Turizm Örgütü (UNWTO),Uluslararası Otelciler ve Restorancılar Birliği (IH&RA), Avrupa Oteller, Restoranlar ve Kafeler Birliği(HOTREC) üyesidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder