11.19.2013

BO SAHNE-ADOLF OYUNU GALASINI YAZARI PIP UTTON DA IZLEDI-YILMAZ PARLAR


BASIN TOPLANTILARI  










ÜNLÜ TİYATRO YAZARI, YONETMEN VE AKTÖR PIP UTTON ADOLF OYUNU İÇİN İSTANBUL’DAYDI

BO SAHNE’de yaklaşık bir yıldır sahnelenen ve Burak Sergen’in Hitler’in Berlin’deki sığınağındaki son 12 saatini oynadığı ADOLF öylesine ilgi gördü ki, oyunun yazarı, Edinburgh Fringe Festivali Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, ünlü İngiliz yazar, yönetmen, aktör Pip Utton, 18 Kasım’da İstanbul’a gelip bizzat izleme kararı aldı.
Tiyatro oyuncusu Levent Özdilek ve Nilüfer Bıyıklı tarafından kurulan BO SAHNE, Mart ayında perdelerini “ADOLF” oyunuyla açtı. Hitler’in Berlin’deki sığınağında geçirdiği son 12 saati konu alan ADOLF’ te Hitler’i usta oyuncu Burak Sergen başarıyla sahneye taşıyor. Dünyanın en nefret edilen adamının, kendi ölüm kararını verirken yaşadığı iç çekişmeleri ve hesaplaşmalarını anlatan oyun, ilk dakikasından itibaren bombardımanla izleyiciyi koltuğuna çiviliyor.
 
En İyi Tek Kişilik Prodüksiyon

Levent Özdilek’in rejisini yaptığı ve Burak Sergen’in 1,5 saat boyunca tek kişilik performansıyla baş döndürdüğü oyun, İstanbul’un yanı sıra Ankara, Bursa ve Eskişehir’de binlerce kişi tarafından izlendi. Burak Sergen, oyundaki performansıyla 13. Direklerarası Seyirci Ödülleri “En İyi Tek Kişilik Prodüksiyon” ödülüne layık görüldü.

Bizzat izlemek istedi

 Sergen’in ayakta alkışlanan performansı uluslararası camiada da ses getirdi. Adolf oyununun yazarı ve dünyanın birçok ülkesinde oyunu sahneye koyan Pip Utton da Burak Sergen’in Hitler’ini izlemek üzere İstanbul’a geldi.
Edinburgh Fringe Festivali Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Pip Utton, Sergen’in performansının bir bölümünü internet üzerinden izlediğinde çok etkilendiğini ve bizzat sahnede izlemek istediğini söyledi.
 
Dünyanın pek çok farklı ülkesinde oynanan oyunu hakkında Pip Utton  şöyle konuştu:
“Bence tiyatronun birçok görevi ve işlevi var. Bunlardan biri de izleyicinin karşısına çıkıldığında onların arkalarına yaslanarak oyunu izlemelerini değil, koltuklarında dikilerek bazı gerçeklerle yüzleşmelerini sağlamaktır. Bazen bunu yapmanın tek yolu onları, aslında görmek istemedikleri şeylerle yüzleştirmektir ve Adolf böyle bir oyun. Türkiye’de Burak Sergen’in performansı ile tekrar hayat bulan oyunumdaki bu şahane etkiyi bizzat yaşamak için İstanbul’a gelme kararı aldım.”

 ADOLF KÜNYE:
Oynayan: Burak Sergen
Yazan; Pip Utton
Rejisör; Levent Özdilek
Çeviren; Sinan Gürtunca
Işık Tasarım; Akın Yılmaz
Kostüm; Hatice Kübra Erişir
Dekor: Bizoyuncular
Kondüvit; Sedat Uğurcan
Fotoğraflar; Mehmet Turgut
Afiş; Berkcan Okar
 
PİP UTTON KİMDİR?
1952 doğumlu Pip Utton, İngiltere’nin önemli aktör ve oyun yazarlarındandır. Pip Utton halen Edinburgh Fringe Festivali Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı’dır.
Eserleri arasında “Chaplin”, “Bacon”, “Adolf”, “Azim”, “Sadece Yalnızlar”, “Babanın Oğlu”, “Dünyalar Savaşı”, “Noel İlahisi”, “Dickens”, “Notre Dame’ın Kamburu”, “Etiketler” ve “Dünyanın Merkezinde Bir Pazar Sabahı” sayılabilir.
Ödüller, Adaylıklar, Festivaller: Pek çok ülkede sahnelenmiş bu oyunla Pip Utton, 1998 Fringe Ödülü, 2002 Thespis Uluslar arası Monodrama En İyi Aktör Ödülü’nü almıştır.

BO SAHNE HAKKINDA:
Levent Özdilek ve Nilüfer Bıyıklı tarafından Cihangir’de kurulan BO Sahne Kültür Merkezi, 18 Mart 2013’te Burak Sergen’in tek kişilik oyunu “ADOLF” ile perdelerini açtı. 150 kişilik tiyatro salonu ve 100 kişilik dans salonuyla tiyatro oyunlarının yanı sıra oyunculuk ve dans eğitimlerine, atölyelere ev sahipliği yapıyor.
Her zaman çıtasını yüksek tutan BO Sahne’de  Kemal Başar’ın yönetmenliğini yaptığı, Reha Özcan, Devrim Evin, Ece Özdikici ve Tamer Levent’in rol aldığı Rainman de sezonun iddialı oyunları arasında yer alıyor.
BO Sahne’nin “İki Perde/İki Oyun” günlerinde ise Cem Kenar’ın yazıp yönettiği “Unutulan Uşak” ile “Sus ve Dinle” oyunları sahneleniyor. Önümüzdeki günlerde “Erkekler Tuvaleti” ve “Shakespeare’in Bütün  Eserleri”  adlı iki iddialı oyuna ev sahipliği yapacak olan BO Sahne, tiyatro oyunlarının yanı sıra dikkat çekici bir müzikli gösteriye de ev sahipliği yapıyor.
Performans sanatçısı Alper Akçay’ınfarklı sema yorumu, Levent Özdilek ve Sarper Semiz’in Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin şiirlerini seslendirdiği “Tasavvur” da manevi bir buluşma gerçekleşiyor.
Yaz boyunca BO Sahne’de stand-up gösterisini sahneleyen Yunus Günçe, yeni sezonda da devam ediyor. Günçe, sahnede literatüre kazandırdığı, “Butik ünlü” oluşunu, işsiz kalışını, ailesini, iş hayatını, spor hayatını, kısaca aklında ne varsa onu kendi mizah anlayışıyla anlatıyor.
Çocuk Oyunları
BO Sahne, yeni sezonda çocukları da unutmuyor. “Harikalar Mutfağı”,“Diş Fırçası ile Macun Mikroplara Karşı” ve “Yorgun Dünya ve Kötü Gezegen Kalimara” adlı oyunlarda çocuklar keyifli dakikalar yaşıyor.
BO Sahne’de dinletiler
BO Sahne, kapıları müzikseverlere de açıyor. Vedat Sakman, İlhan Şeşen, Suzan Kardeş gibi değerli sanatçılar BO Sahne’de izleyicilerle buluşuyor.
BO Studio
BO Sahne Kültür Merkezi’nde, TV-Sinema Oyunculuk Atölyesi, Seslendirme, Diksiyon Atölyesi yeni sınıfları açılıyor. Usta oyuncu, yönetmen ve yapımcıların da workshoplar düzenlediği programda başarılı olan öğrenciler, dizi, film ve reklam görüşmelerine yönlendiriliyor.
BO Dans
BO Sahne, kendini sanatla ifade etmek isteyen herkese yeni bir platform yaratıyor. “Dans Stüdyosu”nda da usta dansçıların  Lady Styling, Salsa, Tango, Zumba dans dersleri devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder