10.01.2013

Akportföy’den Japonya’ya “fon” çıkarması-Yılmaz Parlar

BASIN TOPLANTILARI  


Akportföy’den  Japonya’ya “fon” çıkarması
Akportföy TL cinsi para piyasası fonu ile, dünyanın en yüksek tasarruf oranına sahip ülkelerden biri olan Japonya’da fon pazarına girdi.


 
Akbank iştiraki Akportföy Yönetimi A.Ş. dünyanın en büyük ve rekabetin en yoğun yaşandığı finans piyasalarından Japonya'ya ilk TL cinsi para piyasası fonuyla girdi. Akportföy yönetimindeki fon, Sompo Japan Nipponkoa Asset Management’ın kuruculuğu ile Türkiye para piyasasını Japonya pazarına açıyor.


 

“Türk portföy yönetimi sektörü için tarihi bir adım

Akportföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler, Japonya’da kurulan Türkiye Para Piyasası Fonu’na ilişkin basın toplantısında, “Türk portföy yönetimi sektörü için tarihi bir adım attık. Bu durum TL cinsi enstrümanlara ilginin ve ülkemize uluslararası alanda duyulan güvenin bir göstergesi. Japonya, özellikle yüksek tasarruf oranı ile uluslararası portföy yönetim şirketlerinin öncelikli pazarlarından biri. Dünyanın birçok ülkesinde ofisleri olan portföy yönetim şirketlerinin Japonya’da yoğun bir rekabet içinde olduklarını belirten Keler, “Japonya yaklaşık 800 milyar dolarlık büyüklüğüyle dünyanın en büyük pazarlarından biri. Yatırım fonları Japonya’da Gayri Safi Milli Hasılanın yaklaşık %13’ünü oluşturuyor. Fonumuzla hedefimiz 1 milyar dolar büyüklüğe ulaşmak. Bundan daha 5 yıl önce, bu tip bir gelişme hepimiz için hayaldi. ” dedi.

“Japonya’da yatırım fonu pazarına girmek Japonya dışındaki portföy yönetimi şirketleri için neredeyse imkansızdır” diyen Keler, “Japonya’da kurduğumuz kuvvetli ilişkilerle, bu pazara girmeyi başarmış olmaktan mutluyuz. Fonumuzla Japon yatırımcılara, gelişen piyasaların dikkat çekici oyuncuları arasında yer alan ülkemize yatırım yapabilmeleri için yeni bir kanal açıyoruz. Düşük yen faizleri nedeniyle, Japon halkının yurtdışı yatırımları portföylerinde önemli bir orana sahip. Bu nedenle de gelişmekte olan piyasalara ilgi oldukça yüksek” diye sözlerine devam etti.

Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’inin ihraç ettiği menkul kıymetlerin son dönemde yoğun ilgi gördüğünü kaydeden Keler, “Bu konuda, geçmişte Japon halkının ‘carry trade’ yoluyla Türkiye piyasasına gösterdikleri ilginin çeşitli haberlere konu olduğu hatırlanacaktır. Doğrudan Japonya'da kurulan ve yönetimini gerçekleştireceğimiz bu fonun da ilgi göreceğine eminiz” diye sözlerini tamamladı.

Japonya’da TL cinsi ilk para piyasası yatırım fonu olacak

Ak Portföy tarafından yönetilecek olan ve Sompo Japan Nipponkoa Asset Management’ın kurduğu Para Piyasası Fonu'nun satışına birçok Japon dağıtım kanalı aracılığıyla Eylül ayının sonunda başlandı.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder