5.30.2013

2013 CATHIC (Türkiye ve Komşu Bölgeler Otel Yatırımları Konferansı)-Yılmaz Parlar

BASIN TOPLANTILARI  

İSTANBUL YANIYOR!

Turizmde yükselen değer İstanbul sıcak olmakla kalmıyor adeta yanıyor.

Turizmde sıcak konuların paylaşıldığı CATHIC Konferansı’nda İstanbul, Türkiye'nin en çekici turizm merkezlerinden biri olarak belirlendi.

CATHIC (Türkiye ve Komşu Bölgeler Otel Yatırımları Konferansı)

29-30 Mayıs, Marmara Taksim, İstanbul

www.cathic.com

 



ISTANBUL (30 Mayıs, 2013)
– Geçen yıl ülkeyi ziyaret eden yaklaşık 25 milyon yabancı turistten dokuz milyondan fazlasını ağırlayan İstanbul, Türkiye'nin en çekici turizm merkezlerinden biri olarak belirlendi. İstanbul bir turizm başkenti ve etkinlik destinasyonu olmanın yanı sıra önemli bir uluslararası finans merkezi olma yolunda da hızla ilerliyor. Bu da İstanbul’un önemli turizm başkentlerinden birisi olmasına ve iş dünyasına da bir yoğunluk getirmesine yol açıyor.

CATHIC konuşmacıları tarafından açılacak üçüncü köprü, yeni havalimanı ve Maramaray ile İstanbul’daki turizmin iyice ısınacağı, bir başka deyime yanacağı belirtildi.

2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na İstanbul’un adaylığı gibi teşvik edici girişimler de şehrin global yeni bir şehir olma konusundaki çekiciliğini artırıyor.

BDO Hospitality Consulting Yönetici Ortağı Mehmet ÖNKAL’a göre bu yıl turizmde patlama yaşanacak ve beklenen 25 milyar dolarlık gelirle turizm sektörü, ekonomik büyümede anahtar bir role sahip olacak. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği TURSAB’ın tahminlerine göre ise Türkiye, bu yıl beklenen en yüksek sayıya ulaşıp 33 milyon turist ağırlayacak. Önkal konuşmasında İstanbul’daki sıcak konuları şu şekilde özetledi: "Boğaziçi – Lüks hattı, şehir merkezi ve konferans bölgesi, iş ve finans merkezi, eski İstanbul ve butik oteller, İstanbul çevresi ve 3-4 yıldızlı oteller ve yeni çıkan bir kavram olan ‘Dry Hotels’ (alkol servisi yapılmayan)".

Hilton Worldwide Türkiye, Rusya, Doğu Avrupa Kalkınma Başkan Yardımcısı Michael Collini’ye göre Türkiye’nin gelişen turizm sektörü, kıyı ve kıyı olmayan lokasyonlardaki yüksek kalitede otellerin yanı sıra spa, kayak, inanç ve kültürel açıdan da talep yaratılmasına yol açıyor.

"Türkiye’de, yeni ve ortaya çıkan yerleşim alanlarına, özellikle doğu bölgesindeki lokasyonlara, düşük maliyetli konaklamada tüketici faizinden kaynaklanan birden fazla eğilim görüyoruz."

Hilton Worldwide yöneticisi, büyük şehirlerde ve bölgesel lokasyonlarda portfolyonun büyümesi için Asya’nın önemli fırsatlara sahip olduğunu söylüyor: "Azerbaycan’daki ilk otelimiz Hilton Bakü, tüketici talebinin giderek daha yüksek kaliteye ulaştığının, yiyecek, içecek, spa gibi hizmetlerin uluslararası otellerle yarışacak nitelikte standartlara sahip olduğunun önemli bir örneğidir."




ISR Holding Başkan Yardımcısı Zafer Tangil
, Azerbaycan konusunda şunları söyledi: "Bugün Azerbaycan’da Başbakan İlham Aliyev’in onayladığı kanun ile 2010-2014 yılları arasında turizmin geliştirilmesi için devlet programı uygulanmaktadır. Petrol sektörünün dışında turizm sektörü bugüne kadar bütün hızıyla gelişmektedir. Bakü ve Bakü dışındaki tüm şehirlerde önemli ölçüde turizm yatırımları yapılmaktadır".

Türkiye 5. BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkesi

DT-Global Business Consulting Başkanı Dr. Daniel Thorniley’e göre sahip olduğu yüksek ekonomik potansiyel ile Türkiye 5. BRIC ülkesi olmayı hak ediyor. Bu analiz Türkiye’nin banka ve finans sektörünün, finans krizlerinden etkilenmemesine dayanıyor. Türkiye en mutlu tüketici sıralamasında Avrupa’da 4. Sırada yer alıyor. Türkiye’deki yatırım eğilimleri olumlu ve yurtiçi talepler oldukça güçlü.

Orta Avrupa ve CIS’de yeni büyümenin yüzde 66’sı Rusya ve Türkiye’den geliyor. Yurt dışı yatırımın yüzde 82’si ise Polonya ve Türkiye’de.

Türkiye, Kıta Avrupası’nın en güçlü ülkesi olmaya aday

Thorniley "5-10 yıl arasında Türkiye GSYİH’de Kıta Avrupası’nın en güçlü ülkesi olmaya aday" dedi.

Türk pazarının başarısında önemli rol aldığını belirten Thorniley Türk Merkez Bankası’nın bu süreci çok iyi yönettiğini belirtti. Kadın işgücünün arttığını belirten Thorniley, Türkiye’de gelirlerin de arttığına dikkat çekti.

Türkiye’de otel arzında büyük bir artış olacak

CATHIC Zirvesi'nde konuşan STR Global Genel Direktörü Elizabeth Randall Winkle, Türkiye'deki otel arzında önümüzdeki üç yıl içinde büyük bir artış yaşanacağını açıkladı.


2013'ün ilk ayları ile 2012 yılını kıyaslayarak konuşmasına başlayan Winkle, Türkiye'nin ortalama günlük oda ücretlerinde artış yaşandığını ve diğer ülkelere kıyasla daha iyi bir performans sergilediğini söyledi. Winkle "Arzda bir artış var. Ayrıca lüks otel segmentinde de bir artış oldu." dedi.

İstanbul'da arz ve talebe bakıldığında, yavaşlama döneminde bile pek çok ülkeden daha iyi durumda. Türkiye küresel ekonomik krizden az etkilendi. Tedarik açısından tutarlı bir eğilimi var. Nisan 2013 verilerine göre yüzde 4.5'lik bir artış var. Doluluk oranlarında İstanbul yüzde 70’e yakın bir oranla oldukça yüksek. Türkiye'de ise yüzde 75'lik bir doluluk oranı olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye’de önümüzdeki 2-3 yıllık dönemde hedeflenen 11.000 oda artışının yaklaşık yüzde 50’si ise İstanbul’da olacak".




Accor Avrupa Orta Doğu Afrika Gelişim Departmanı Kıdemli Başkan Yardımcısı Philippe Baretaud
ise otel değerlendirme indeksine göre Türkiye’nin yüzde 8’lik bir büyüme gösterdiğini belirtti ve Amsterdam’dan sonra 6 veya 7. sırada yer aldığına dikkat çekti.

CATHIC bölgesel ve uluslararası otel gelişmeleri, finans, otel markalaşması ve operasyonları konusunda uzman konuşmacıları ağırlıyor. Konferans aynı zamanda sektör analistlerinden görüşlerin yer aldığı oturumlar içeriyor. CATHIC 2013 Konuşmacıları: Blackstone Yönetim Direktörü Marty Kandrac, Wyndham Hotel Group Başkan ve CEO’su Eric Danziger, World Travel&Tourism Council Yönetici Direktörü Geoffrey Breeze, InterContinental Hotels Group Avrupa Bölgesel CEO’su Angela Brav, The Rezidor Hotel Group Başkan ve CEO’su Wolfgang Neumann, BDO Hospitality Consulting Yönetici Ortağı Mehmet Önkal.

CATHIC 2013’ün organizasyonu aynı zamanda Rus ve CIS Otel Yatırımcıları Konferansı, Arap Otel Yatırımcıları Konferansı, Asya Pasifik Forumu Uluslararası Otel Yatırımcıları Konferansı ve Berlin Forumu Uluslararası Otel Yatırımcıları Konferansı gibi konferansları da düzenleyen Bench Events ve Quetex Media tarafından yürütülüyor.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder