2.01.2017

LIGNA 2017: Ormancılık teknolojisinde son nokta-Yılmaz Parlar


BASIN TOPLANTILARI  

 



LIGNA 2017: Ormancılık teknolojisinde son nokta

Hannover. Dünyanın önde ağaç işleme endüstrisi fuarı LIGNA, 22-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında Hannover'de düzenleniyor. Etkinliğin ormancılık teknolojisi bölümünde heyecan veren bazı yeni gelişmeler mevcut. Açık hava alanı, ahşap üretim zincirinin kilit unsurları için tahsis edilmiş çeşitli “tema caddeleri” şeklinde düzenlenecek ve ayrıca merkezi bir gösteri alanı özelliği taşıyacak. Bunlara ek olarak Pavilyon 33’ün önünde bir etkinlik alanı olacak.

Tema caddeleri bölümü sergi alanının kuzeyinde ve güneyinde konumlandırılacak ve beş ana temayı kapsayacak: mobil hızarlar, lojistik, lojistik ve nakliye, büyük ölçekli ormancılık makineleri ile ormancılık aletleri, ahşaptan enerji, yakacak odun üretim bantları ve araçları. LIGNA’da her gün gösteri alanında büyük-küçük çaplı her türlü makine için canlı gösterimler yapılacak. Her ürünün teknik özellikleri ve bunlarla ilgili çalıştırma metotları, Alman Ormancılık Konseyi (KFW) yönetiminde, üreticilerle işbirliği içinde gerçekleştirilecek. Seyirci alanları, ziyaretçilerin her gün yapılacak canlı gösterimleri net şekilde görebilmeleri için sergi bölgesi içinde ve bölgenin etrafında konumlandırılacak. KFW yönetimindeki gösterimlerin dışında bu bölgede katılımcılar da sürekli aktiviteler düzenleyecek.

2017 yılı, Alman Ormancılık Konseyi’nin (KFW) ormancılık teknolojisiyle ilgili özel gösterimleri EXPO kanopi altındaki pavilyonlarda sahnelemek amacıyla açık alandaki bölümde Deutsche Messe ile işbirliği yaptığı sekizinci yıl olacak. Pavilyon 33, tamamen yeni bir tema düzenini ortaya koyacak. Pavilyon ve önündeki açık alan “Ormancılık Teknolojisi Trendleri Sergi Alanına” ev sahipliği yapacak.

Pavilyon 33 –  “KWF Meslek Pavilyonu”
“Her Saniye Önemli – Ormanda Kurtarma Operasyonları”
KWF, Almanya genelinde ormandan kurtarma çalışmaları için çıkış noktalarını içeren standart bir veri tabanı oluşturdu. Bu verilere www.rettungspunkte-forst.de adresinden ücretsiz olarak ulaşılabilir. KWF, LIGNA fuarında bu verileri kullanabilen bir dizi uygulamayı tanıtacak. Bunlar arasında, kurtarma için çıkış noktalarını araştırıp bulmak üzere kullanılabilecek yakınlaştırılabilir bir harita, mobil aygıtlar için bir kurtarma uygulaması ve ormanda iz sürmeye imkan sağlayan farklı çıkış noktalarının belirlenmesine dair önerilerde de bulunabilecek.

“ELDAT – Ahşap Lojistiği için Veri Standardı”
Bu sunumda KWF, mevcut ELDATsmart veri projesini tanıtacak ve yeni ELDAT Basic Viewer’ın ön izlemesini gerçekleştirecek. Bunlar, özellikle KOBİ’ler başta olmak üzere ormancılık ve ahşap endüstrisindeki şirketlere, dijitalleşmenin gücünden faydalanacakları uygun fiyatlı seçenekler sunan orman lojistiği veri paylaşımı standartlarıdır.

“Orman ve Oyun – Önce Güvenlik!”
KWF, avcılık standartları ve bununla ilgili güvenlik gereksinimlerine yönelik kapsayıcı bir bakış sağlamak için Aşağı Saksonya Ormancılık Okulu (NFBZ) ile işbirliği yapıyor. Burada odaklanılan alanlar arasında; hayvanların ağaç kabuklarını kemirmesinin yol açtığı zararların belirlenmesi, avcılık güvenliği, kara ve demir yollarında avcıların güvenliği ve ilgili ekipmanlar, avcılık donanımları ve kamuflajlı avcı çadırları ve kulübelerin denetimi yer alıyor. Ayrıca tüm yetenek düzeylerinden hem gerçek hem de “meraklı” avcıların avcılık yeteneklerini test edebileceği interaktif bir sanal atış poligonu da olacak.

“Geniş çaplı ağaçların vinç yardımıyla motor-manuel şekilde devrilmesi”: Profesyonellerin profesyoneller için yaptığı gösteri. KWF, Alman Ormancılık Müteahhitleri Birliği (AfL) ile işbirliği içinde, geniş çaplı ağaçların, kablolu bir vinç ile donatılmış özel amaçlı orman traktörü yardımıyla manuel olarak nasıl devrileceğini gösterecek.
Pavilyon 33 önündeki açık alan:
“Ormancılık sektöründe insansız hava araçları – ormanlarımızda bir devrim”
Bu sunum, insansız hava aracı teknolojisindeki en son gelişmeler ve ormancılık sektöründe insansız hava aracı uygulamaları ve bunların faydalarını inceleyecek. Orman sağlığına yönelik risklerin gözlemlenmesi, fırtınaların yol açtığı hasarların incelenmesi ve kesilecek ağaçlar için rota planlanması ve belirlenmesi için insansız hava araçlarının kullanılmasını ele alacak.

“Ağaç Kesme Makinelerine Yerleştirilmiş Bilgisayarlar – Etkin bir Ahşap Lojistiği Zincirinin Parçası Olarak Ormancılık Şirketleri”
Bu etkinlik, ağaç kesme makineleriyle ilgili ve doğrudan üzerlerine yerleştirilmiş bilgisayarlardan gelen bilgilerin kullanılmasıyla ilgili son gelişmeleri ve seçenekleri ele alıyor. Bunun örnekleri arasında, standart hale getirilmiş iş siparişleri, üretim raporlarının dijital olarak yayınlanması, elektronik teslimat notları ve faturaları ile ahşap tedarikinde kalite kontrolü yer alıyor.

“Havadan Ormancılık”
İnsansız hava araçları, kereste hasadı ya da orman kireçleme gibi görevler için çok yetersiz kalır. Bu yüzden, bu tür işler için helikopterler giderek daha fazla kullanılıyor. Açık alandaki bölümde KWF, insanlı hava araçlarıyla yerine getirilebilecek bir dizi orman hizmetleri ve görevlerini tanıtacak. Sunum, orman yangınlarıyla havadan mücadele ve havadan kurtarma operasyonlarının çeşitli yönleriyle ilgili gösterimlerle de desteklenecek.

“Yangınla karadan mücadele”
Burada ana odak noktası, orman yangınlarını önleme ve çıktığında da yangınla mücadeleye yönelik son teknolojik ekipman ve metotlar olacak.

“Kamuflajlı avcı çadırı ve kulübelerinin yapımı”
KWF, Aşağı Saksonya Ormancılık Okulu (NFBZ) işbirliğiyle, kamuflajlı avcı çadırı ve kulübelerinin yapımının avantajları ve dezavantajlarıyla ilgili uygulamalı bir gösterim yapacak. Avcılık ve güvenlik uzmanları,  kamuflajlı avcı çadırı ve kulübelerinin güvenlik gereksinimlerini ele alacak ve pratik çözümleri gösterecek.

“Kablolu vinç denetlemesi”
Bunun arka planında, KWF’nin kablolu vinç denetlemesi uygulamalarıyla ilgili ciddi hataları sık sık ortaya çıkarması yatıyor. Buna yönelik olarak organizasyon LIGNA 2017’de kablolu vinç denetlemesi için Ormancılık Çalışanları Sorumluluk Sigortası Birliği ile birlikte geliştirdiği mobil istasyonunu tanıtacak. İstasyon, vinç güvenlik parametrelerinin uygun maliyetli ve nispeten hızlı şekilde test edileceği bir yöntem sunuyor.


Bu sunumları; Pavilyon 33’ün üst katında gerçekleştirilecek bir dizi forum, workshop ve toplantı tamamlayacak. Buradaki etkinlikte tomruk ölçümü ile ormanda ilk yardım ve hayatta kalmayla ilgili teknik forumlar ve workshoplar düzenlenmesi de planlanıyor.

Wood Industry Summit (Ahşap Endüstrisi Zirvesi) – “Kaynaklara ve Teknolojiye Erişim”
Önümüzdeki Mayıs ayında düzenlenecek LIGNA’daki Ahşap Endüstrisi Zirvesi’nin teması “Kaynaklara ve Teknolojiye Erişim” olarak belirlendi. Ziyaretçiler açısından, daha çok ormancılık ve temel ahşap işleme sektöründen dikey olarak entegre olmuş firmaları hedefliyor (yani kereste hasadı ve kağıt hamuru ve kağıt gibi tedarik zincirinin birden fazla halkasında faaliyet gösteren büyük kuruluşları). Zirve, katılımcılar için bu endüstrilerden müşterilerin karşı karşıya kaldığı spesifik zorluklara çözümler sunma adına bir fırsat. Burada düzenlenecek bir forumun yanı sıra rehberli turlara katılan temsilciler arasında uzmanlıklar yüz yüze de paylaşılabilir.

Alman Ormancılık Konseyi (KWF) en başından beri Ahşap Endüstrisi Zirvesi için Deutsche Messe ile ortak hareket etti ve 2017’de de zirvenin başarısı için çok önemli rol oynayacak. 2017 Zirvesi’nin üç ana bileşeni olacak; fuar, işadamlarının ikili görüşmeler gerçekleştireceği bir platform ve forum. Ormancılık ve temel ahşap işlemeciliğinin çeşitli alanları için teknoloji çözümleri sunan firmalar için bu etkinlik yeni büyüyen pazarlara erişim sağlayan entegre bir diyalog ve sunum ortamı sağlıyor. Önemli heyetler ve hükümet, iş ve akademi çevrelerindeki temsilciler, Forest 4.0, Yangınla Mücadele, Altyapı/Geliştirme ve Filo Yönetimi ve Lojistik Zincir Optimizasyonu gibi konularda yapılacak çok yoğun ikili iş görüşmelerine katılmaları için davet edilecek.

LIGNA 2017: Teknolojinin demokratizasyonu ve yeni pazar potansiyeli

Modern ağaç işlemeciliğinde kullanılan teknoloji, kullanıcının işleminin büyüklüğü ya da kapsamından çok işin yerine getirilmesi için neyin gerekli olduğuyla ilgili. LIGNA 2017’nin ziyaretçileri (22-26 Mayıs) bu trendin arkasındaki inovasyonlara yakından bakma fırsatı bulacak. Yeni yerleşim düzeni ise fuar ziyaretini her zamankinden daha kolay hale getirecek.

Hannover. Ağaç işlemeciliği sektöründe CNC, tam optimizasyon ve entegre üretim sistemlerine yatırım yoluyla maksimum etkinlik ve verimliliğe ulaşmak; büyük endüstriyel ölçekteki operasyonların korunması gereken biricik hedefi olagelmiştir. Bununla birlikte, teknoloji transferi ve inovasyon sayesinde bu teknolojiler bir süredir çok daha geniş bir gruptaki şirketler için ulaşılabilir hale geldi. Rekabet gücünün ve endüstriyel ölçekteki etkinin artırılması için çok fazla ustalık gerektiren doğrama, marangozluk ve dülgerlik işlemlerinde bile dijitalleştirilmiş ürün çözümleri giderek daha fazla tercih edilmeye başlandı. Ayrıca teknoloji sağlayıcılarının sanayi ve ticaret arasındaki farkları gidererek piyasa tabanlarını genişletme adına yapmış oldukları başarılı çabaları sayesinde aralarından tercih yapabilecekleri çok sayıda seçenek mevcut. Yeni salon yerleşim planıyla bu yılki LIGNA, bu önemli trendi yansıtacak. Örneğin, sergi kategorilerinden The Tools and Machinery for Custom and Mass Production (Özel ve Seri İmalat ile ilgili Aletler ve Makineler) bölümü, büyük ya da küçük ölçekli tüm şirketler için her türlü çözümü aynı yerde sunacak.

Sergilenen yeni nesil CNC sistemleri, geliştirilmiş performansı daha az yer kaplama ve daha kolay işletilebilme özellikleriyle birleştiriyor. Bu gelişme, devam eden bir trendin parçası ve bu sistemlerin nispeten küçük ölçekli şirketlerde niçin yaygın şekilde kullanıldığını açıklıyor. Son çıkan en basit düzeydeki makineler, tek geçişte üç ila altı eksen işlemeyi karşılayacak şekilde tüm genel durumlara uygun ve özel olarak ayarlanabilir modelleri bir arada sunuyor. Daha karmaşık olan farklı makineler, farklı boyutlarda delikler açabilir ve standart panel imalatından masif ahşap parçalarının karmaşık 360° şekillendirilmesine kadar çeşitli işlemleri yerine getirebiliyor. Bu yılki LIGNA’daki CNC işleme merkezlerinin çoğunda kesme, delme ve biçme gibi standart işlemlerin yanı sıra yerleştirme (nesting) özelliği de sunuluyor. Beş eksen işleme ve kenar bantlama teknolojisinin bir arada sunulması giderek yaygınlaştırırken, beş metrekareden az yer kaplayan CNC işleme merkezleri nispeten küçük ve atölye tarzı işlemler için mükemmel bir çözüm.

Bugünün en basit modelleri, pencere ve kapı üreticileri için geçmişin yüksek maliyetli çözümleriyle hemen hemen aynı işlevselliği sunuyor. Buradaki seçenekler de özellikleri net olarak tanımlanmış bağımsız kompakt makinelerden, entegre kaplama işlemlerini içeren ve serbestçe konfigüre edilebilen modellere kadar değişiyor. Ahşap konstrüksiyon sektöründe de yeni bir teknolojik çığır açıldı. Örneğin, yeni nesil doğrama makineleri artık altı eksen yüksek hız işleme gibi karmaşık işlevler sunuyor.

Bu yılki LIGNA’da öne çıkacak başka bir önemli trend, her boyuttan giderek daha fazla şirketin işlemlerini otomatik ve entegre hale getirmesiyle, bağımsız sistemlerden entegre çözümlere geçiş olacak. Küçük atölye sahipleri, entegrasyonun artık küçük parti üretiminden özel ve tek seferlik yapımlara kadar baştan sona tüm işlemleri destekleyecek noktaya geldiğini öğrenmekten memnuniyet duyacak. Bu entegre sistemlerin farklı bileşenleri arasındaki iletişim; standart hale getirilmiş makine işletim sistemleri ve özel olarak tasarlanmış yazılımlar da dahil olmak üzere akıllı atölye çözümleriyle sağlanıyor. Küçük çaplı ahşap işleme operasyonlarında heyecan uyandıran diğer trend ise tek tek panel üretimi için biçme ve depolama sistemlerinin bir araya getirilmesi konusundaki hızlı gelişim. Bu sistemler, tek kişilik işlemeyi desteklemeleri ve hem lojistik hem de üretim unsurlarını bir araya getirmeleri açısından çok etkin ve dolayısıyla birden fazla makinenin yapacağı işi tek başına yerine getiriyor. Ahşap işleme tesisleri artık, bir zamanlar sadece büyük oyuncuların tasarrufundaki pürüzsüz bitirmelere benzer üretimleri yapabilen küçük ölçekli kenar bantlama makinelerine de erişebiliyor. Hatta bu makinelerden bazılarında, işlenecek parçanın etkin şekilde hareket ettirilebildiği ve iş gücünden tasarrufu sağlayan otomatik dönüşlü taşıma bandı özelliği bile mevcut.

Tarayıcı yüzey tespit teknolojisinde bile kompakt tasarımlar ve daha düşük fiyatlı başlangıç düzeyindeki gereçler sayesinde fabrika alanlarından dünya genelindeki daha küçük atölyelere yayılıyor. Ahşap kalitesinin optimizasyon ve sınıflandırılması konusunda yüksek hassasiyet sunan teknoloji, katma değeri göze çarpan şekilde artırıyor. Piyasaya sürülen kompakt modeller, üst düzey modellerle kıyaslanabilecek ölçüde tarama ve tespit performansı sunuyor ve mevcut üretim sistemleriyle iyi uyum sağlıyor.

Ağaç işleme makinesi pazarının yüksek teknolojiye sahip başlangıç düzeyi segmentindeki dinamizm, tüm işleme safhaları ve uygulamaları için faydalar vaat ediyor. LIGNA, bunlardan yararlanmak ve işlerini geliştirmek isteyenlerin tercih ettiği bir fuar olma özelliği taşıyor. Dünyanın başka hiçbir yerinde ahşap endüstrisi etkinlikleri, uluslararası pazarın liderleri tarafından sunulan inovasyonların sayısı bakımından LIGNA’nın yanına bile yaklaşamıyor.



LIGNA 2017: Teknolojinin demokratizasyonu ve yeni pazar potansiyeli

Modern ağaç işlemeciliğinde kullanılan teknoloji, kullanıcının işleminin büyüklüğü ya da kapsamından çok işin yerine getirilmesi için neyin gerekli olduğuyla ilgili. LIGNA 2017’nin ziyaretçileri (22-26 Mayıs) bu trendin arkasındaki inovasyonlara yakından bakma fırsatı bulacak. Yeni yerleşim düzeni ise fuar ziyaretini her zamankinden daha kolay hale getirecek.

Hannover. Ağaç işlemeciliği sektöründe CNC, tam optimizasyon ve entegre üretim sistemlerine yatırım yoluyla maksimum etkinlik ve verimliliğe ulaşmak; büyük endüstriyel ölçekteki operasyonların korunması gereken biricik hedefi olagelmiştir. Bununla birlikte, teknoloji transferi ve inovasyon sayesinde bu teknolojiler bir süredir çok daha geniş bir gruptaki şirketler için ulaşılabilir hale geldi. Rekabet gücünün ve endüstriyel ölçekteki etkinin artırılması için çok fazla ustalık gerektiren doğrama, marangozluk ve dülgerlik işlemlerinde bile dijitalleştirilmiş ürün çözümleri giderek daha fazla tercih edilmeye başlandı. Ayrıca teknoloji sağlayıcılarının sanayi ve ticaret arasındaki farkları gidererek piyasa tabanlarını genişletme adına yapmış oldukları başarılı çabaları sayesinde aralarından tercih yapabilecekleri çok sayıda seçenek mevcut. Yeni salon yerleşim planıyla bu yılki LIGNA, bu önemli trendi yansıtacak. Örneğin, sergi kategorilerinden The Tools and Machinery for Custom and Mass Production (Özel ve Seri İmalat ile ilgili Aletler ve Makineler) bölümü, büyük ya da küçük ölçekli tüm şirketler için her türlü çözümü aynı yerde sunacak.

Sergilenen yeni nesil CNC sistemleri, geliştirilmiş performansı daha az yer kaplama ve daha kolay işletilebilme özellikleriyle birleştiriyor. Bu gelişme, devam eden bir trendin parçası ve bu sistemlerin nispeten küçük ölçekli şirketlerde niçin yaygın şekilde kullanıldığını açıklıyor. Son çıkan en basit düzeydeki makineler, tek geçişte üç ila altı eksen işlemeyi karşılayacak şekilde tüm genel durumlara uygun ve özel olarak ayarlanabilir modelleri bir arada sunuyor. Daha karmaşık olan farklı makineler, farklı boyutlarda delikler açabilir ve standart panel imalatından masif ahşap parçalarının karmaşık 360° şekillendirilmesine kadar çeşitli işlemleri yerine getirebiliyor. Bu yılki LIGNA’daki CNC işleme merkezlerinin çoğunda kesme, delme ve biçme gibi standart işlemlerin yanı sıra yerleştirme (nesting) özelliği de sunuluyor. Beş eksen işleme ve kenar bantlama teknolojisinin bir arada sunulması giderek yaygınlaştırırken, beş metrekareden az yer kaplayan CNC işleme merkezleri nispeten küçük ve atölye tarzı işlemler için mükemmel bir çözüm.

Bugünün en basit modelleri, pencere ve kapı üreticileri için geçmişin yüksek maliyetli çözümleriyle hemen hemen aynı işlevselliği sunuyor. Buradaki seçenekler de özellikleri net olarak tanımlanmış bağımsız kompakt makinelerden, entegre kaplama işlemlerini içeren ve serbestçe konfigüre edilebilen modellere kadar değişiyor. Ahşap konstrüksiyon sektöründe de yeni bir teknolojik çığır açıldı. Örneğin, yeni nesil doğrama makineleri artık altı eksen yüksek hız işleme gibi karmaşık işlevler sunuyor.

Bu yılki LIGNA’da öne çıkacak başka bir önemli trend, her boyuttan giderek daha fazla şirketin işlemlerini otomatik ve entegre hale getirmesiyle, bağımsız sistemlerden entegre çözümlere geçiş olacak. Küçük atölye sahipleri, entegrasyonun artık küçük parti üretiminden özel ve tek seferlik yapımlara kadar baştan sona tüm işlemleri destekleyecek noktaya geldiğini öğrenmekten memnuniyet duyacak. Bu entegre sistemlerin farklı bileşenleri arasındaki iletişim; standart hale getirilmiş makine işletim sistemleri ve özel olarak tasarlanmış yazılımlar da dahil olmak üzere akıllı atölye çözümleriyle sağlanıyor. Küçük çaplı ahşap işleme operasyonlarında heyecan uyandıran diğer trend ise tek tek panel üretimi için biçme ve depolama sistemlerinin bir araya getirilmesi konusundaki hızlı gelişim. Bu sistemler, tek kişilik işlemeyi desteklemeleri ve hem lojistik hem de üretim unsurlarını bir araya getirmeleri açısından çok etkin ve dolayısıyla birden fazla makinenin yapacağı işi tek başına yerine getiriyor. Ahşap işleme tesisleri artık, bir zamanlar sadece büyük oyuncuların tasarrufundaki pürüzsüz bitirmelere benzer üretimleri yapabilen küçük ölçekli kenar bantlama makinelerine de erişebiliyor. Hatta bu makinelerden bazılarında, işlenecek parçanın etkin şekilde hareket ettirilebildiği ve iş gücünden tasarrufu sağlayan otomatik dönüşlü taşıma bandı özelliği bile mevcut.

Tarayıcı yüzey tespit teknolojisinde bile kompakt tasarımlar ve daha düşük fiyatlı başlangıç düzeyindeki gereçler sayesinde fabrika alanlarından dünya genelindeki daha küçük atölyelere yayılıyor. Ahşap kalitesinin optimizasyon ve sınıflandırılması konusunda yüksek hassasiyet sunan teknoloji, katma değeri göze çarpan şekilde artırıyor. Piyasaya sürülen kompakt modeller, üst düzey modellerle kıyaslanabilecek ölçüde tarama ve tespit performansı sunuyor ve mevcut üretim sistemleriyle iyi uyum sağlıyor.

Ağaç işleme makinesi pazarının yüksek teknolojiye sahip başlangıç düzeyi segmentindeki dinamizm, tüm işleme safhaları ve uygulamaları için faydalar vaat ediyor. LIGNA, bunlardan yararlanmak ve işlerini geliştirmek isteyenlerin tercih ettiği bir fuar olma özelliği taşıyor. Dünyanın başka hiçbir yerinde ahşap endüstrisi etkinlikleri, uluslararası pazarın liderleri tarafından sunulan inovasyonların sayısı bakımından LIGNA’nın yanına bile yaklaşamıyor.


VDMA Ağaç İşleme Makineleri:
2017 yılında rekor üretim – Büyümeyi tetikleyen etken olarak dijitalleşme

Istanbul, 1 Şubat 2017 – Ağaç işleme makineleri sektöründeki Alman üreticiler,  LIGNA 2017 için satış hacminde %5 oranında bir artış bekliyorlar. Almanya’daki üretim rekorunun 3,1 milyar Avro'ya çıkabilmesi ve mühendisliğin daha çok gelişebilmesi için VDMA (Almanya Makine ve Tesis Üreticileri Birliği), LIGNA'da ağaç işleme makinelerini tanıtıyor.

Dijitalleşme hızla yayılıyor
Dijitalleşme tüm sektörlerde gelişen önemli bir büyüme faktörüdür. Tüm üretim aşamalarının güçlü entegrasyonu sayesinde pazardaki farklı müşteri isteklerinin gerçekleşmesi ve ölçü ve tasarımda talep edilen maksimum fleksibiliteye ulaşılması sağlanıyor. Fonksiyonların dijital ağı tüm alanları kaydediyor ve şirket sınırlarını aşıyor. Hatta küçük bireysel makineler de dijital olarak üretim akışına entegre ediliyor. Endüstriyel tesisler, hammadde ve diğer kaynakların kullanımını en aza indirmek için gelişmeye devam ediyor ve sürekli olarak otomatik şekilde optimal hale geliyor.

Araç kayıt yapıyor ve makina ile haberleşiyor. Bu araç otomatik olarak aracın üzerine (tag ve çalıştır) monte ediliyor. Serviste, sensör kontrollu servis (ön görücü bakım) sayesinde kullanışlılık arttırılıyor. Komple üretim sürecinden elde edilen bilgiler güçlü bir şekilde artan bilgi havuzunda birçok parametrenin optimal hale getirilmesi için kullanılabiliyor (Büyük Veri) .
Benzer yenilikler sadece yüksek seviyede sanayileşmiş ülkelerde değil aynı zamanda kısmen yüksek modernizasyona ve üretim kapasitesine sahip gelişmekte olan piyasalarda da kullanılıyor.  LIGNA 2017 fuarı, ziyaretçilerine bu  güncel gelişmeleri sunuyor.

2016 yılı ihracat verileri
2016 yılının ilk üç çeyreğinde Alman ağaç işleme makinelerinin ihracattaki değeri bir önceki yıla kıyasla  %2 oranında 1,45 milyar Avro olarak artmıştır. Avrupa pazarındaki makine sektörünün büyük kısmı %58‘lik bir pay ile yükselmiştir. Bu alandaki ihracatın değeri bir önceki yıla kıyasla %2 oranında gerilemiştir, bu noktada Batı Avrupa’dan Doğu Avrupa’ya doğru bir kayma gerçekleşmiştir. Her şeyden önce Rusya’daki zayıflık kendini hissettirmiştir. %11’lik artış ile Kuzey Amerika Kıtası özellikle başarılı olmuştur. İhracat payı bu bölgede %10’dan %11’e yükselmiştir. Aynı şekilde Okyanusya'da, ihracatın %42 oranında büyüdüğü yerde gelişim çok iyidir. Bununla birlikte Asya’ya yapılan sevkiyatlarda da belirgin bir şekilde artış gözlemleniyor: Asya, %18’lik bir artış ve %20’lik pay oranı ile yapılan tüm ihracatta Avrupa’nın ardından ikinci olarak yerini aldı, özellikle de son çeyrekte büyük bir başarı yakaladı. Özellikle Güney Orta Asya ve Doğu Asya burada önemli bir etkiye sahip. Burada olumsuz olan Latin Amerika’daki gelişmelerdir. Bu ülkelerde, ihracat için yapılan endüstriyel tesis %20 oranında azalmıştır.

Fark yaratan ilk üç ülke
Ülkeler tek tek incelendiğinde Amerika Birleşik Devletleri'nin 2016 yılının ilk üç çeyreğinde ihracat pazarında bir numara olduğu görülmüştür. Buna karşılık Almanya ahşap işleme makinelerinde 148 milyon Avroluk  ihraç gerçekleştirmiştir. İkinci ve üçüncü sırayı %11’lik bir artış ile Hongkong dahil olmak üzere Çin ve %24’lük bir artış ile Polonya takip etmektedir. 2016 yılının ilk 3 çeyreğinde Alman ihracatı toplam olarak ilk üç pazarda yaklaşık %27 oranında düşüş göstermiştir. Bu alanda geri duruma düşen diğer ülkelerin sıralaması ise şu şekildedir; Avusturya (%40), Fransa (-%4 ), Brezilya (%19), Büyük Britanya (%8) ve Rusya (-%53).

Türkiye’deki ihracat hacmi geriledi, İran yatırım yaptı
2016 yılının ilk 3 çeyreğinde Türkiye’ye yapılan Alman ahşap işleme makineleri ihracatı %58 oranında ve 25 milyon Avro değerinde azalmasına rağmen Türkiye Alman üreticileri için önemli ihracat ülkesi olarak 18. konumdadır. Güçlü düşüşün nedeni özellikle ahşap malzemeleri sektöründeki yatırımların azalmasından kaynaklanıyor. Zemin veya mobilya yüzeyinin işlenmesindeki sipariş etkinliği hiç olmadığı kadar daha yüksek seviyededir. Almanya 2015 yılında yaklaşık %42 oranı ile  %25 orana sahip İtalya ve %13 oranındaki Avusturya’dan daha fazla sevkiyat yapan ülke olarak birinci sıradadır.

İran’a yapılan ihracat, Alman üreticileri için bekleneni tam olarak karşılamadı. Özellikle geçen yılki büyük siparişteki gecikme bunu açıkça ortaya koydu. Ağaç işleme makineleri alanında 2016 Ocak ayından Eylül ayına kadar Almanya’dan İran’a 4 milyon Avro değerinde sevkiyat yapılmıştır. Çin 2016 yılında %45 oranının üzerinde bir pay ile %38 paya sahip Almanya ve %6 orana sahip Türkiye’nin önünde yer alarak ihracatta birinci sırada yer alıyor. 2017 yılında bu durum tamamen değişmiş olacak. Gelecek dönemde Almanya iki adet tam teşekküllü ahşap levha tesisinin ihracatı ile en önemli ihracat ülkesi olmayı hedefliyor.

Alman Pazarı İki Basamaklı olarak büyüyor
Özellikle LIGNA etkinliğine hakim olan yatırım havası Almanya’da devam ediyor, hem küçük ölçekli ağaç işleme üreticileri hem de endüstriyel üretim tüm hızıyla çalışacak. Ayrıca bu sektördeki makine tedarikçileri ekipman siparişi için büyümeyi iki basamaklı olarak sağlayacak. İlerlemenin temel dayanakları rekor seviyelerde güçlü bir inşaat faaliyeti ve istihdamdır.

LINGA 2017’ye Bakış - Risk barometresi
Endüstrideki bir sonraki cari yıl için daha iyi bir performans elde edilebilir. LIGNA’da oluşturulan cazip satış beklentisiyle birçok katılımcı lider durumdaki ticaret fuarına uygun şekilde giderlerine odaklanıyor. Son yıllarda fuar alanları belirgin bir şekilde büyümüştür. Dünyanın önde gelen ticaret fuarı ahşap sektörüne yönelik geleceğin önemli bir fuarı olma özelliğini koruyor.


LIGNA 2017: Başlangıç için İnovasyonlar
Daha fazla uluslararası katılım, daha fazla katılımcı, daha büyük alan
Yeni yerleşim planı

Hannover. 22 – 26 Mayıs 2017 tarihleri arasında ağaç  işleme endüstrisinin tüm paydaşları LIGNA Hannover’de bir araya geliyor: 45 ülkeden gelen 1500’i aşkın katılımcı ve yaklaşık 90 ülkeden gelen ziyaretçi Hannover‘de düzenlenecek olan fuarda buluşuyor. Bu anlamda LIGNA etkinliği, bu sektörde uluslararası buluşma noktası olma özelliği taşıyor. Çeşitli alanlardan gelen katılımcılar tüm ürün ve hizmetlerini toplam 10 salon ve tema caddelerinden oluşan açık hava alanında sergileyecekler. Tüm pazar liderleri, en yeni ürünleri ve üretim süreçlerine dönük inovasyonları ile fuarda bulunacaklar. Katılımcı sayısındaki artış ve bazı katılımcıların metrekarelerindeki büyüme ile LIGNA bir kez daha inovative teknolojilerin merkezi ve global ağaç işleme sektörünün en önemli buluşması olarak kapılarını açacak.

Fuar organzatörleri, Deutsche Messe ve VDMA (Almanya Makine ve Tesis Üreticileri Birliği), 2017 yılı için başarıyla geliştirilmiş yeni bir yeleşim planı oluşturdular. Dr. Andreas Gruchow, Deutsche Messe AG Yönetim Kurulu Üyesi, Hannover’de düzenlenecek olan LIGNA 2017 etkinliğine ilişkin şunları kaydetti; "Yeni yaklaşım, ve bunun yansıması olan yeni yerleşim planı memnuniyetle kabul gördü. Ahşap endüstrisindeki ekonomik atmosfer oldukça olumlu, bu da yeni pazar fırsatları sağlıyor.  LIGNA bu fırsatları mükemmel bir şekilde sunuyor“ diye belirtti ve ekledi: "Katılımcılar bu yıl, ağaç işleme endüstrisinde değer yaratan ağların yanı sıra akıllı ve ağ tabanlı üretim sistemleri  çerçevesinde büyük yenilikler de sunuyorlar.“

Bu yıl Mayıs ayında beş gün boyunca Hannover’de düzenlenecek olan fuar geleceğin Endüstri 4.0 dünyasında başarıya ulaşmak için ahşap endüstrisinin sahip olması gereken tüm teknolojileri kapsıyor. Bu yıl fuarda,  özel ve seri üretim için yenilikçi makina ve ekipmanlar, yüzey işlem teknolojilerinde yenilikler, lamine ahşap üretim, kereste fabrikası teknolojisi, ahşaptan enerji teknolojileri, makine parçaları ve otomasyon ve ormancılık teknolojileri sunulacak. Gruchow; “LIGNA, kilit çözümlerin ve uygulamaların sunulduğu bir fuar olacak. Tüm ağaç işleme endüstrisi için fayda sağlayacak iş bağlantıları kurulacak," diye belirtti.

LIGNA 2017, ağaç işleme endüstrisi zincirindeki her bir süreçle ilişkili olan entegre üretim için akıllı konseptlere odaklanıyor. Sunulan çözümler şirket büyüklüğünden bağımsız olarak büyüme ve verimlilik vadediyor. Bir şirketin özel üretimde pazar taleplerini karşılayabilmesi için yol haritası sunuyor.

LIGNA etkinliği eşsiz bir uluslararası platform da sağlıyor. LIGNA'da Almanya’nın yanı sıra İtalya, Avusturya, Çin, Tayvan, İsveç, Türkiye, ABD ve İsviçre ilk 10’da yer alan katılımcı ülkeler arasında yer alıyorlar. Bunun yanında, Türkiye, Çin, İtalya ve ABD katılım metrekarelerini büyüttüler. Toplam 122.000 metrekareden fazla bir alanı kapsayan fuarda, sektördeki tüm süreç ve ürün yenilikleri sergilenecek.

Yenilenen yerleşim planı,  11'den 15'e kadar olan salonlarda ve 27. salonda "Tools and Machinery for Custom and Mass Production” (Özel ve Seri Üretim için Makina ve Ekipmanlar" bölümünü ağırlayacak. Bu bölüm, seri ve farklı üretim makinelerini, ekipman ve aletlerini, masif ağaç işleme makinelerini, mobilya sanayi üretimine ilişkin makine ve ekipmanları, ahşap ve ahşap malzemelerin üretimini,  makineler ve el aletlerini kapsıyor. Bu salonlarda üreticiler, profesyonel ziyaretçilere tüm performans gruplarına yönelik olarak kapsamlı teknolojik çeşitlilikleri kısa zaman içerisinde tanıtabilecekler. Gruchow; “Modern ağaç işleme sanayiinde, teknolojinin kullanım biçimi kullanıcının operasyonunun büyüklüğü ve miktarından ziyade, kullanıcının ne istediği ile ilgili şekilleniyor. Yeni yerleşim planı da işte bu durumu yansıtıyor. Bir başka deyişle, uygun teknolojiler ve onların potansiyel kullanımları birlikte büyüyor. Biz de LIGNA'yı buna göre, ziyaretçilerin ihtiyaçlarına dönük en uygun inovasyonlara kolayca ulaşabilecekleri şekilde yeniledik," diye belirtiyor.

Surface Technology (Yüzey İşlem Teknolojileri) bölümü 17. Salonda olmaya devam edecek; ancak artık LIGNA dünyasında kazandığı öneme paralel olarak tam teşekküllü bir alan olarak var olacak. Gruchow şunları ekledi; “Bu yıl Surface Technology bölümünde uluslararası anlamda ön planda olan yeni katılımcılar ile bir araya gelebileceğiz, eski katılımcılarımızın birçoğu ise bu yıl daha büyük metrekarelerde ziyaretçilerinin karşısına çıkacaklar. "

Entegre üretim ve otomasyonun artan önemini yansıtacak şekilde "Machine Components and Automation Technology" (Makina Parçaları ve Otomasyon Teknolojileri" bölümü 16. Salon'da yer alacak. Bu teknolojiler, yüksek hız ve duyarlılık, kısa üretim dönemi ve daha büyük bir etki alanı vaat ediyor. Endüstri dünyası,  Endüstri 4.0 olarak adlandırılan yeni bir döneme giriş yaptı ve bu dönem  makineler arası iletişime ve robotik üretime işaret ediyor. Otomasyon, sadece büyük şirketler için değil, aynı zamanda küçük ölçekli işler için de büyük kazanımlar sağlıyor. Dünya çapında network bağlantılı ve zincirleme çözümlere olan ihtiyaç giderek artiyor ve özellikle CNC talaşlı üretim sektöründe robot teknolojileri büyük önem kazanıyor.
26. salondaki "Wood-Based Panel Production” (Ahşap esaslı panel üretimi) ve “Energy from Wood” (Ahşaptan Enerji) sergi alanları ile 25. salondaki “Sawmill Technology” (Kereste Tesisi Teknolojisi) sergi alanı, global pazar liderlerinin desteği ve hem eski katılımcıların hem de yenilerinin fuara katılımıyla,  bu sene tamamen doldu.
“Forestry Technology” (Ormancılık Teknolojileri) sergi alanı ise EXPO kanopi bölümündeki pavilyonlarda ve açıkhava bölümünde yer alacak. Bu açıkhava sergi alanları, ahşap değer zinciriyle ilişkili çeşitli konuların daha iyi bir şekilde sergilenmesini olanaklı kılacak. Her bir "cadde"nin  farklı temaları, aktivite alanını ve Wood Industry Summit'i ağırlayacağı açık hava sergi alanında yer alacak olan “Forestry Technology”i ile LIGNA ormancılık teknolojilerini de fuarın merkezine almış olacak.
LIGNA 2017’nin "Integrated Manufacturing" teması etrafında öne çıkan bir diğer konusu ise “Processing of Plastics and Composites” (Plastik ve Kompozitlerin İşlenmesi) sergi alanı. Bu alan, ağaç işleme makinelerinin ahşap-dışı kullanımlarını,  mobilyacılar, doğramacılar, marangozlar ve montajcılar için eğitimleri ve Wood Industry Summit'i (Ahşap Endüstrisi Zirvesi)  içeriyor. Wood Industry Summit, ürün ve işleme teknolojilerini, tüm süreç entegrasyonları için ileri teknolojileri ve üst düzey uluslararası heyetleri kapsayacak.
Gruchow; “LIGNA, yeni kanallar aracılığıyla yenilikçi düşünceleri destekliyor, ve fuarda sergilenen teknolojik gelişmeler verimlilik açısından büyük imkanlar sağlıyor, " diye belirtti.



Deutsche Messe
Almanya Hannover merkezli Deutsche Messe AG, dünya çapında önde gelen ürünlere yönelik ticaret fuarları planlıyor ve düzenliyor. Deutsche Messe AG, 329 milyon avroluk (2015) cirosuyla dünyanın en büyük beş ticaret fuarı şirketinden biridir. Şirketin organize ettiği global seviyede öncü etkinliklerin içinde CeBIT (Dijital İş Dünyası), HANNOVER MESSE (endüstriyel teknoloji), BIOTECHNICA/LABVOLUTION (biyoteknoloji ve laboratuvar teknolojisi), CeMAT (intra lojistik ve tedarik zinciri yönetimi), didacta (eğitim), DOMOTEX (halı ve zemin kaplamaları), INTERSCHUTZ (yangından korunma, afet yardımı, kurtarma, güvenlik ve emniyet) ve LIGNA (ahşap işçiliği, ahşap işleme ve ormancılık) gibi dünyanın önde gelen ticaret fuarları yer alıyor. Yaklaşık olarak 1.200 çalışan, 66 temsilci, bağlı ortaklıklar ve şubelerden oluşan geniş ağıyla Deutsche Messe dünya çapında 100'den fazla ülkede hizmetlerini sürdürüyor.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder