3.03.2016

48. SİYAD ÖDÜLLERİ SAHİPLERİYLE BULUŞTU-YILMAZ PARLAR


BASIN TOPLANTILARI  

 


48. SİYAD ÖDÜLLERİ SAHİPLERİYLE BULUŞTU

Sinema Yazarları Derneği’nin ‘2015 Türkiye Sineması Ödülleri’ne, en iyi film dahil dört dalda birinci seçilen “Abluka” damgasını vurdu. Çok sayıda tanınmış sanatçının katılımıyla Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törene, barış söylemleri, sinema camiası adına bugünle birlikte geçmişi de sahiplenen bir dayanışma ruhu, mizah, farklı disiplinleri buluşturan sanatsal yaklaşımlar damga vurdu. Tuğrul Tülek’in sunduğu gecenin öne çıkan anları arasında Cem Yılmaz’ın esprileri, Murathan Mungan’ın duyarlı konuşması, Tülin Özen’in ‘Kadın Hamlet’, Murat Ertel’in ise doğaçlama bağlama performansı vardı.

48. SİYAD Ödülleri töreni, Şişli Belediyesi’nin katkılarıyla, 2 Mart Çarşamba akşamı Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Tuğrul Tülek’in esprili sunumuyla renklenen törende, belgesel ve kısa film dalları ile Onur ve Emek ödülleri dahil 17 daldaki ödüller, sahipleriyle buluştu. SİYAD Başkanı Prof. Dr. Tül Akbal Süalp’in açılış konuşmasıyla başlayan törende En İyi Film ödülü, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü tarafından takdim edildi.

“Abluka”, en iyi film, yönetmen, senaryo ve kurgu dallarındaki toplam 4 ödülle, 2015’te sinema yazarlarını en çok etkileyen film olarak öne çıktı. Geçen yıl vizyona giren 133 film arasında SİYAD üyelerinin iki turlu oylamasıyla yapılan değerlendirmede Emine Emel Balcı’nın “Nefesim Kesilene Kadar”ı 2, Zeki Demirkubuz’un “Bulantı”sı, Caner Alper ve Mehmet Binay’ın “Çekmeceler”i, Aysim Türkmen’in “Çekmeköy Underground”u ve Özcan Alper’in filmi “Rüzgarın Hatıraları” ise 1’er dalda ödül kazandılar. (Kazananların tam listesini aşağıda görebilirsiniz.)
Belgesel dalında Ben Hopkins’in “Hasret” filmi, kısa film dalında ise Ziya Demirel’in “Salı” filmi birinci oldu.

Daha önce Ahmet Uluçay Umut Ödülü olarak verilen, bu yıl adı Ahmet Uluçay En İyi İlk Film ödülü olarak değiştirlen ilk film ödülü ise “Nefesim Kesilene Kadar” filmine verildi.

Daha önce açıklanan Onur Ödülleri bu yıl Hilmi Etikan, Menderes Samancılar, Ahmet Soner ve Gülsen Tuncer’e verildi. Emek Ödülü, yıkımına karşı büyük mücadele verilen ve hem Türkiye’de sinemaseverliğin hem de İstanbul’un kentsel tarihinin önemli bir parçası olan Emek Sineması’nın çalışanlarına verilirken, ödülü çalışanlar adına yer göstericiler Murat Aldemir ve Hayrettin Alkoç aldılar. Ödülün ardından, SİYAD Genel Sekreteri Kaya Özkaracalar, dernek üyelerinin Emek Sineması’nın kamu itirazları ve hukuka karşın yıkılmasını kınayan ve ‘yeni Emek sineması’ olarak lanse edilen salonda gerçekleştirilen hiçbir etkinliğe katılmayacaklarını beyan eden ortak bildirisini okudu. 

Gecenin sürprizlerinden biri, Metin Erksan’ın gerçeküstü klasiği “Kadın Hamlet”te Fatma Girik’in ‘var olmayan bir orkestra’yı yönettikten sonra meşhur “Var olmak, veya yok olmak…” tiradını attığı klasik film sahnesini, Şişli Kent sahnesinde Tülin Özen’in canlı bir performans olarak yeniden yorumlaması oldu. Performans vesilesiyle, filmin yapımcılarından biri olan, geçen yıl kaybettiğimiz usta sinemacı Memduh Ün de anıldı. Geçen yıl aramızdan ayrılan, sinema dünyasına katkıda bulunmuş tüm sanatçı ve emekçilere, özel bir video ile ayrıca saygıda bulunuldu. 
Murat Ertel’in (Baba Zula) bağlamasıyla doğaçlama eşlik ettiği kısa film ise, konukların karşısına daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş, belge niteliği taşıyan görüntüleri çıkardı. Yeşilçam emekçilerinden Arif Keskiner ile İsmet Soydan’ın ismi bilinmeyen, amatör bir aktris ile birlikte, Türkiye tarihinin grev talebi taşıyan ilk büyük işçi mitingi olan meşhur 1961 Saraçhane mitingi sırasında çektikleri, bir yandan bir aşk hikayesi anlatan kısa filmin DİSK arşivinde bulunan ham görüntüleri, ilk kez seyirciyle buluştu.
Törende Emin Alper'e senaryo ödülünü veren yazar Murathan Mungan, "Gezi'nin öyküsüne sahip çıkanlar Sur'un, Cizre'nin, Amed'in hikayelerine neden yabancıdır; Sur'un, Cizre'nin, Amed'in öyküsüne sahip çıkmayacak mı?" diye sordu. Emin Alper ise, ödülünü alırken "Barış hemen şimdi!" dedi. Menderes Samancılar, aldığı Onur Ödülü’nü "bu ülkede acı çeken annelere ve uykusunda öldürülen çocuklara” adadığını söyledi; yine Onur Ödülü kazanan sanatçılardan Gülsen Tuncer ise “Ödülümü sinema emekçilerine ve Carettepe’ye adıyorum” dedi.
Gece, törenin ardından, geçmişte kimi Yeşilçam  filmlerinde mekan olarak kullanılmış olan, 1969’dan beri neredeyse hiç değişmeyen, Maçka’daki tarihi gece kulübü Scotch Club’da, SİYAD üyeleri Engin Ertan ve Müge Turan’ın DJ’lik yaptığı parti ile sona erdi.

SİYAD 2015 TÜRKİYE SİNEMASI ÖDÜLLERİ
En İyi Film
Abluka

En İyi Yönetim 

Emin Alper (Abluka)

En İyi Senaryo 

Emin Alper (Abluka)

Cahide Sonku En İyi Kadın Oyuncu Performansı
Esme Madra (Nefesim Kesilene Kadar)

En İyi Erkek Oyuncu Performansı 

Nadir Sarıbacak (Sarmaşık)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Performansı
Şebnem Hassanisoughi (Bulantı)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Performansı
Özgür Emre Yıldırım (Sarmaşık)

En İyi Görüntü Yönetimi 

Andreas Sinanos (Rüzgarın Hatıraları)

En İyi Müzik 

Acarkan Özkan, Uran Apak, Erhan Seyran (Çekmeköy Underground)

En İyi Kurgu 

Osman Bayraktaroğlu (Abluka)

En İyi Sanat Yönetimi
Hüseyin Binay , Aslıhan Tiryaki (Çekmeceler)

En İyi Belgesel
Hasret (Ben Hopkins)

En İyi Kısa Film
Salı (Ziya Demirel)

Ahmet Uluçay En İyi İlk Film
Nefesim Kesilene Kadar
En İyi Yabancı Film
Mad Max Fury Road
Onur Ödülleri
Hilmi Etikan, Menderes Samancılar, Ahmet Soner, Gülsen Tuncer
Emek Ödülü
Emek Sineması Çalışanları

48. SİYAD Ödülleri Töreni’nde kazananlara ödülleri şu isimler tarafından takdim edildi:
Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü (En İyi Film), Prof. Dr. Tül Akbal Süalp (En İyi Yönetmen), Murathan Mungan (En İyi Senaryo), Nejat İşler (En İyi Kadın Oyuncu), Oyuncular Sendikası Başkanı Meltem Cumbul (En İyi Erkek Oyuncu), Mert Fırat (En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu), Selen Uçer (En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu), Çiçek Kahraman (En İyi Kurgu), Murat Ertel (En İyi Müzik), Cemal Erez (En İyi Sanat Yönetimi), Sinema TV Sendikası Başkanı Mehmet Aksın (En İyi Görüntü Yönetimi), Taner Birsel (En İyi Kısa Film), Sine-Sen Başkanı Zafer Ayden (En İyi Belgesel), Arzu Okay (En İyi İlk Film), SİYAD Onursal Başkanı Atilla Dorsay ve SİYAD’ın yönetim kurulu eski başkanlarından Melis Behlil (Onur Ödülleri), Defne Halman (Emek Ödülü), Cem Yılmaz (En İyi Yabancı Film).
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder