2.16.2016

DEKA PROJESİ GİRİŞİMCİ KADINLAR-YILMAZ PARLAR


BASIN TOPLANTILARI  

 


 DEKA PROJESİ  GİRİŞİMCİ KADINLAR

Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı Proje Koordinatörü Dilruba Memişoğlu Işıklar, Gelişen İstanbul'un Değer Yaratan Kadınları (DEKA) projesi kapsamında başarılı buldukları 30 iş planı için girişimcilik eğitimi düzenleyeceklerini belirterek, "Bu eğitimi alan kadınlar arasından projeleri başarılı bulunan 15 kişi seçilecek ve 3 ay süreyle 15 kadına mentorlük ve danışmanlık hizmeti verilecek” dedi.

Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı tarafından yürütülen DEKA projesi kapsamında girişimci olmak isteyen kadınlara yönelik düzenlenen seminerde konuşan Işıklar, kadınların bilgi yoksunluğu nedeniyle girişimcilik hayallerini ertelemek zorunda kaldığını ifade etti.

Işıklar, girişimcilik seminerlerinin ardından kadınlardan iş fikirlerini göndermelerini isteyeceklerini belirterek, “Başarılı bulduğumuz 30 iş planı için girişimcilik eğitimi düzenleyeceğiz. 5 günlük yoğun girişimcilik eğitiminin akabinde katılanlardan iş modeli oluşturmalarını bekleyeceğiz. Bu eğitimi alan kadınlar arasından projeleri başarılı bulunan 15 kişi seçilecek ve 3 ay süreyle 15 kadına mentorlük ve danışmanlık hizmeti verilecek” bilgisini verdi.
Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı Genel Müdürü Selim Güven de iflas etmenin, girişimcilik konusunda başarılı ülkelerde kişiye deneyim kazandırdığının düşünüldüğünü aktararak, "Diğer ülkelerde ise bu durum bir 'leke' olarak algılanıyor" dedi.
Güven, 17 yıl boyunca Alman teknoloji şirketinde çalıştığını anlatarak, “Almanların yönetim tarzı uzun süre çalışmayı içerir. Girersiniz emekli olursunuz. Oradan oraya atlamak iş kültüründe ve şirkette hoş karşılanmazdı. Bir gün yöneticim 36 yılımı tamamlayarak emekli olacağımı hesapladı. Kendisinin ise 40 yılını tamamlayarak emekli olacağını söyledi. Bugün gençlere 40 yıl aynı yerde çalışacağını söylesem belki de korku senaryosu gibi gelir” ifadelerini kullandı.

Girişimcilikte dikkat edilmesi gereken noktalardan da bahseden Güven, şunları söyledi: “Özellikle girişimciler belli bir işe odaklanıyor ve o işi çok iyi biliyor. Dikkat edilmesi gereken nokta; çok iyi bir muhasebecinizin olması gerektiğidir. Yoksa her ay cezalardan beliniz bükülür. Hesap hareketlerinizi tutan kişinin güvenilir ve işinin ehli olması lazım. İkinci önemli nokta ise hukuki konular. Özellikle belli bir dönemden sonra iyi bir avukat hep yanınızda olmalı. Genelde girişimcilerin takıldığı konular bu destek konuları oluyor.”



- "Bu yapısal engeller önümüzdeyken kadın girişimciliğinin artırılması çok zor”
 Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı Proje ve Pazarlama Müdürü Nil Çeltek ise girişimciliğin genelde şirket kurmak ve iş yeri sahibi olmak gibi algılandığını belirterek, yapılan işin tanımı ne olursa olsun girişimci ruh ve girişimci akılla yapılan işlerde başarı sağlanacağını vurguladı.
İstanbul Kalkınma Ajansı Proje Danışmanı Aslı Silahdaroğlu Bekmen, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın fon sağlayıcı bir kurum olduğu için alanda çok fazla görünmediğine dikkati çekerek, İstanbul’daki kamu kurumları, yerel yönetimler, firmalar ve sivil toplum kuruluşlarının kalkınma amaçlı yaptıkları faaliyetleri desteklemek ve onlara stratejik anlamda yol göstermekle sorumlu olduklarını kaydetti.

Bekmen, DEKA projesinin 2015 yılının mali destek programları kapsamında hayata geçirildiğini belirterek, bu sene içerisinde yeni mali desteklerin de açılacağı bilgisini verdi.


Kadınlara aile ve toplum tarafından eve ve çocuğa bakmak gibi geleneksel roller yüklendiğini söyleyen Bekmen, “Çalışan kadınlar, çalışma ortamında oldukça erkek egemen bir ortamda çalışmak zorunda kalıyor. İşverenlerin çocuk sahibi kadınların verimli çalışmayacağına dair ön yargısı var. Bir yandan da kadınların çocukları ve ailelerinin diğer bireylerinin bakımı konusunda çok ciddi sorumlulukları var. Ailelerindeki erkekler eşit bir biçimde onlarla bu sorumlulukları paylaşmıyor. Bu yapısal engeller önümüzdeyken kadın istihdamının ve girişimciliğinin artırılması çok zor” şeklinde konuştu.

Şekerbank İşletme Bankacılığı Pazarlama Birim Müdürü Ömer Bilgiç de kurulduğu günden bu yana faaliyetlerini tüm sosyal paydaşlarını kapsayacak şekilde toplumsal kalkınmayı destekleme yönünde sürdüren bankanın, bu misyonunu sürdürülebilir kalkınma perspektifinde geliştirerek faaliyetlerine devam ettiğini vurguladı.
Sürdürülebilir bir kalkınma için kadın eli değmiş bir ekonominin zorunlu olduğu inancıyla daha çok kadını üretime dahil etme yönünde çalışmalarına devam ettiklerine işaret eden Bilgiç, "Bu kapsamda işletme sahibi olmak isteyen kadınlara uygulamalı girişimcilik eğitimleri verilmesine destek oluyoruz. Kadın esnafa eğitimden sigortaya, finansmanda kadına özel avantajlardan masrafsız bankacılık ürünlerine kadar birçok hizmet de sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder