10.28.2015

İSTANBUL KİTAP FUARI'NIN ONUR KONUĞU ROMANYA-YILMAZ PARLAR


BASIN TOPLANTILARI  

 


İSTANBUL KİTAP FUARI'NIN ONUR KONUĞU ROMANYA
7-10 Kasım 2015 tarihleri arasında düzenlenecek 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın Onur Konuğu Romanya
Romanya Kültür Bakanlığı, Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı partnerliğinde Romen Kültür Merkezi tarafından fuarın bu yılki Onur Konuğu Romanya için 26 Ekim 2015 Pazartesi saat 18:00'de "Dimitrie Cantemir" Romen Kültür Merkezi'nde bir basın konferansı düzenlendi.
Konuşmacılar: Nadia TUNSU, "Dimitrie Cantemir" Romen Kültür Merkezi, Yönetici
Luminita CORNEANU, Romanya Kültür Bakanlığı, Kültürel Politikalar Departmanı, Danışman
Fuarın bu yılki Onur Konuğu ülke Romanya dört gün süresince aralarında Matei Visniec, Dumitri Tepeneag, Mircea Dinescu, Dan Lungu, Octavian Soviany, Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache, Florin Bican, Doina Ruşti gibi çok değerli yazarların da olduğu bir programla fuar ziyaretçileriyle buluşacak. Romanya Kültür Bakanlığı Koordinatörü Alexandru Popescu da Daniel Cristea-Enache ve Carmen Muşat’ın moderatörlük yaparak dahil olacağı konferanslara 14 önemli çağdaş yazar ve Romen müzisyen Marius Mihalache ile katılacaklarını açıkladı. Romanya standında verecekleri resepsiyonda bütün yiyecekleri Romanya’nın en önemli şairlerinden, aynı zamanda usta bir aşçı olan Mircea Dinescu hazırlayacak. Romanya “We owe you some words/Size bazı sözcükler borçluyuz” sloganıyla yer alacak. Romanya’nın kullandığı bu sloganın kaynağı ise Romence’ye geçmiş olan çok sayıda Türkçe kelimenin olması. Romanya, hazırladığı etkinlik programıyla iki ülkenin dili, edebiyatı, kültürü, yazarları ve yayıncıları arasında köprü kuracak.
Moderatörler: Carmen Musat:
Deneme yazarı ve edebiyat eleştirmeni Carmen Muşat, Bükreş Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Edebiyat Teorisi Bölümü’nde doçenttir. 2000 yılında, Bükreş Üniversitesi’nden, edebiyat doktoru unvanını almıştır. Yine 2000 senesinden itibaren Observator Cultural dergisinin yazı işleri müdürüdür. Asociația Literatura Generală și Comparată derneğinin ve Pen Club Romania’nın üyesidir. Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), Centrul de Excelență pentru Studierea Identității Culturale ve Centrul de Studii Interdisciplinare „Tudor Vianu” merkezlerinin kurucu üyesidir. Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu, Gheorghe Crăciun, Ioana Em. Petrescu gibi yazarların bazı kitaplarının önsözlerini yazmıştır. Observator Cultural, Lettre Internationale, 22, Euphorion, Euresis, Cahiers roumains d’etudes litteraires dergilerinde makaleler yazmaktadır.
Eserleri: Romanul românesc interbelic (1998; 2004); Perspective asupra romanului românesc postmodern si alte ficțiuni teoretice (1998); Strategiile subversiunii. Descriere și narațiune în proza postmodernă românească (2002); Canonul și tarotul(2006).

Daniel Cristea-Enache: 19 Şubat 1974 yılında Bükreş’te doğdu. 1996 yılında Bükreş Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’den birincilikle mezun oldu. Dilbilimi üzerine doktora yaptı. Şuan Bükreş Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde doçentlik, Romanya Yazarlar Birliği’nde görüntü yönetmenliği ve “România literară” adlı rumen dergisinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Aynı zamanda Sosyal Diyalog Grubu üyesi, “22” dergisinin yardımcı editörü ve online edebiyat dergisi “Literatura de azi” kurucularından biridir. Concert de deschidere (Açılış Konseri), Dialoguri pe hîrtie ( Kağıt üstünde diyaloglar), Un om din Est (Doğudan bir adam), Convorbiri cu Octavian Paler (Octavian Paler ile konuşmalar) eserlerinden bazılarıdır ve “Titu Maiorescu” Rumen Akademisi Ödülü, Romanya Yazarlar Birliği Ödülü, Rumen Edebiyatı Debut Ödülü gibi bir çok ödül almıştır.
Yazarlar: Corina Sabău 1975'te, Romanya'nın Câmpulung şehrinde doğdu. İlk romanı olan "Blocul 29, Apartamentul 1" yani 29. Blok, 1. Daire romanı, Romanya Alba Iulia Kolokyum roman Debut ödülünü aldı ve Prometheus ödülüne aday gösterildi. Aynı roman, Fransa Chambéry'deki İlk Roman Festivali'nde Romanya'yı temsilen aday gösterildi. Uluslararası birçok ödül alan "Toată lumea din familia noastră" yani "Ailemizdeki Herkes"  filminin senaryosunu yönetmeni Radu Jude ile birlikte yazdı. "Dragostea, chiar ea" yani "Aşkın Kendisi" adlı ikinci romanı 2012 yılında Polirom Basımevi tarafından yayınlandı.
Dan Lungu 1969 yılında doğmuştur. Yaş Rumen Edebiyat Müzesi müdürü, Romanya Yazarlar Birliği üyesi ve en saygın, en çok çevirisi yapılmış Rumen yazarlarından biridir. Eserleri Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Lehçe, Slovence, Macarca, Bulgarca, Yunanca, Norveççe ve Türkçe gibi dillere tercüme edilmiştir. Raiul Gainilor (Tavukların Tanrısı), Cum sa uiti o femeie (Kadına Bakmak), Carti, filme, muzici si alte distractii din comunism (Komünizmde kitap, film, müzik ve diğerleri), Polirom Basımevi'nde yayınlanan bazı romanlarıdır. Sint o baba comunista! (Ben yaşlı ve komünist bir kadınım!) kitabı Stere Gulea tarafından beyaz perdeye dökülmüş, başta Romanya, Hollanda ve Macaristan gibi ülkelerde sahnelenmiş, Fransızca ve Lehçe versiyonları ise önemli ödüller almıştır.
Doina Ruşti Çağdaş edebiyatın en başarılı kadın seslerinden biridir. Çok sayıda uluslararası fuara ve etkinliğe davet edilmiş, romanlarının konu çeşitliliği ve yapısal bütünlüğü ile takdir edilmiştir. Bu romanların çoğu Polirom Basımevi tarafından yayınlanmıştır. Bu romanlar arasından en bilinenleri şöyledir: Fantoma din moară, (Değirmendeki Hayalet) 2008; Rumen Komünizmi hakkında yazdığı bir romanıdır ve Rumen Yazarlar Birliği Ödülü almıştır. Zogru, 2006; En iyi 10 basım arasındadır. Lizoanca la 11 ani (Lizoanca 11 Yaşında), 2009, Rumen Akademisi "Ion Creangă" Ödülü. Kendisi halen Bükreş'te yaşamakta, üniversite hocalığı ve senaristlik yapmaktadır.
Dumitru Țepeneag 14 Şubat 1937 tarihinde doğdu. Kısa öykü ve roman yazarı, yayıncı ve gazetecidir. Exercitii(1966), Frig(1967), La defense Alekhine(1983), Le mot sablier(1994), Hôtel Europa(1996), Momentul oniric(1998), La Belle Roumaine(2006) eserlerinden bazılarıdır. Romen Dilberi adını verdiği eseri, 2010 yılında çevirmen Leila Ünal tarafından Türkçeye çevrilmiştir.
Florin Bican 29 Mart 1956’da doğmuştur. 80 kuşağı yazarı, çevirmeni ve gazetecisidir. Şiir, nesir, çeviri ve makaleleri, Amerika ve İngiltere'nin de dahil olduğu sekiz ülkede yayınlanır. T.S Eliot, Roald Dahl gibi önemli yazarların ve birçok Rumen yazarın eserlerinin çevirilerinde büyük emek harcamıştır. 2006'dan 2012'ye kadar Rumen Kültür Enstitüsü'nde çeviri programlarını koordine etti. 2007'den 2014'e kadar çocuklar için kitaplar yayınladı. Bugünlerde siyasi yanlışlıkları konu alan Tropice tâmpe (Tropik Aptallıklar) kitabı üzerine çalışmaktadır ve Rumen okullarındaki okuyucularıyla interaktif program buluşmalarına katılmaktadır.
Florin Irimia 1976 yılında, Romanya'nın Yaş kentinde doğmuştur. Yaş Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde akademisyenlik yapmaktadır. Edebiyata olan tutkusu 2001 yılından bu yana Dilemateca, Noua literatură, Observator cultural, România literară, Suplimentul de cultură ve Timpul isimlerinde çıkardığı dergilerle devam etmektedir. 2009 yılında Noua literatură dergisinde Eduard Tăutu takma adıyla yazmaya başladı. 2011 yılında çıkardığı Defekt adlı kitabı 2013 yılında Fransa Chambéry Roman Festivalinde ödül aldı. Yakınlarda "Alerta de grad zero în proza scurtă românească actual" adlı antolojisini yayınlamıştır. O fereastră întunecată (Karanlıkbir Pencere), 2012 ve Câteva lucruri despre tine (Senin hakkında bazı şeyler), 2014 adlı kitapları Polirom Basımevi'nde yayınlanmıştır.
Gabriela Adameşteanu 2 Nisan 1942 yılında Romanya'nın Târgu Ocna kentinde doğdu.1965 yılında Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Rumen Yazarlar Birliği, Uluslararası Kadın Gazeteciler Örgütü gibi önemli topluluklarda yer aldı. Yayınevlerinde redaktörlük yaptı. "22" (1991-2005) ve "Bucureştiul Cultural" (2005-2013) isimlerinde dergiler çıkardı. İlk eseri 1975'te çıkardığı Drumul egal al fiecărei zile(Yolumuz her gün eşit) oldu. Dimineata Pierduta (Kayıp Sabah) adlı dramatik romanı sahneye uyarlandı. Eserleri ondan fazla dile çevrildi. Hellman-Hammett Cesur Gazetecilik Ödülü, Bükreş Yazarlar Birliği Derneği Opera Omnia Ödülü gibi birçok ödül aldı.
Matei Vişniec 1956 yılında Bukovina'da doğdu. Franz Kafka, Dostoyevski, Albert Camus, Lautréamont gibi yazarların eserlerini okumaya başlayarak özgür edebiyatı genç yaşlarda keşfetmiştir. Sürrealizm, Dadaizm gibi akımlara yönelmiş ve daha çok fantastik hikayelere, absürd, grotesk ve gerçekçi Anglo-Saxon tiyatrosuna ilgi duymuştur. Tiyatro ve şiirle ideolojik beyin yıkamaların önüne geçilebileceğini savunmuştur. 1987 yılında politik sebeplerden dolayı gittiği Fransa’da BBC Uluslararası Fransız Radyosu’nda çalışmıştır. Günümüzde hala birçok eseri
Fransa’da Avignon Tiyatro Festivalinde sahnelenmektedir. Eserleri otuzdan fazla ülkede sahnelenmiş ve piyesleri Actes Sud - Papier, L'Harmattan, Lansman, Espace d'un Instant gibi tiyatrolar tarafından düzenlenmiştir. Sindromul de panică în oraşul luminilor (Işıklar Kentinde Panik Sendromu), Negustorul de începuturi de roman(Rumen Tüccar Başlangıçları) eserlerinden bazılarıdır. Fransa Yazarlar ve Besteciler Toplum Avrupa Ödülü, Rumen Akademi Ödülü, Yazarlar Birliği Ödülü gibi çok sayıda ödül ile onurlandırıldı.
Mircea Dinescu 1950 yılında doğan yazar, yıllar boyunca birçok ulusal ve uluslararası ödül kazanmıştır (Romanya Yazarlar Birliği ve Academia Română ödülleri, Herder Ödülü, Rotterdam’daki Uluslararası Şiir Ödülü, Budapeşte’deki Time Orta Avrupa Ödülü, v.b.). 1989 yılında Çavuşesku rejimini açık bir şekilde eleştirdiği “Libération” gazetesinde verdiği röportaj sonucu, ev hapsine mahkum edildi ve imza yetkisi yasaklanarak, bu şekilde Romen karşıt görüşün simgesel bir yüzü oldu. 22 Aralık 1989 devriminden sonra, Yazarlar Birliği’nin başkanı olarak seçildi ve son yirmi yılın en önemli dergilerden birini kurdu: Academia Cațavencu. Şiir kitapları, Macar diline, Hollanda diline, İngilizce, Almanca, Fransızca, Bulgarca ve başka dillere çevrilmiştir: Son çıkan kitabı: “Vino în rochia ta simplă de stambă” (Litera Yayınları, 2014).
Octavian Soviany 1954'te doğdu. Psikoloji bölümünden mezun oldu. İlk eseri şiirlerini topladığı "Ucenicia Batrinului alchimist" kitabı oldu. "Echinox" dergisinde çalıştı. 1995'te Rumen Yazarlar Birliğine üye olan şair ve eleştirmen, ilerleyen yıllarında şiir, nesir ve edebiyat dergilerinde çeşitli eleştiriler yazdı. Cartea lui Benedict (Benedict'in kitabı), Scrisori din Arcadia (Arkada'dan Mektuplar), Marii oameni ai revolutiilor (Devrimin Büyük Adamları) eserlerinden bazılarıdır. Şiirleri ve edebi eleştirileriyle Bükreş Yazarlar Birliği tarafından üç kez ödüllendirildi. Eserleri sekiz dile çevrilmiştir.
Radu Vancu 1978 yılında , Romanya’nın Sibiu şehrinde doğdu.  Şair, deneme yazarı ve çevirmendir.  2002 yılından başlayarak yedi tane şiir ve dört tane edebi eleştiri kitabı yayınladı. Bu eleştirilerden iki tanesi ünlü yazarlar Mihai Eminescu ve Mircea Ivanescu’nun  uzun makaleleri üzerinedir. Şiir ve roman çevirileri yapmış, aynı zamanda çocuk romanı da yazmıştır. Claudiu Komartin ile birlikte 2010, 2011 ve 2012 yıllarının en iyi şairleri antolojisinin editörlüğünü yaptı. Sibiu Lucian Blaga Üniversitesi , Fen-Edebiyat  Fakültesi’nde doçentlik yapmakla beraber Poesis International ve Transilvania adlı kültür dergilerinde editördür. Sibiu’daki Uluslararası Şiir Festivali’nin de organizatörlüğünü yapmaktadır.
Vasile Ernu 1971 yılında, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde doğdu. 1996 yılında Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi, Felsefe bölümünden mezun oldu ve alanında yüksek lisans yaptı. Philosophy&Stuff Dergisi'nin kurucu editörü oldu. Idea, Polirom gibi yayınevlerinde ve Romania Libera, Hotnews, Timpul şi Adevarul gibi gazetelerde çalıştı. İlk eseri Nascut in URSS (SSCB Doğumlu), diğer eserlerinde de olduğu gibi birçok ülkede yayınlanmış ve ödüller almıştır. Aynı zamanda www.criticatac.com ‘un kurucu ve koordinatörlerinden biridir.
yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder