9.17.2015

Ekonomi aktörleri çevre sorunlarını ele aldı-Yılmaz Parlar


BASIN TOPLANTILARI  

 



Ekonomi aktörleri çevre sorunlarını ele aldı


Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin yöneticileri, çevre sorunlarını ele aldı. Tartışmaların ardından daralan tarım alanlarının, artan göçlerin ve şehirleşmenin sorunların nedenleri olduğu görüşünde birleşildi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından tertip edilen 7. Küresel Isınma Kurultayı çerçevesinde ‘Finansta, Üretimde, Enerjide Sürdürülebilirlik’ konulu bir panel yapıldı. Türkiye Gazetesi Ekonomi Müdürü Fikret Çengel’in yönettiği panelde Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Arçelik Sürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü Fatih Özkadı, TAV İstanbul, Enerji ve Yapım İşleri Müdürü Akın Arkat, Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Zeki Özen söz aldı.

Mehmet Reis, iklim ve kuraklığın tarım üretimini geriletip göçleri arttırdığını vurguladı.

Reis, Türkiye’nin de göç sorunu ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi ve şunları ifade etti:

“Bu sorunu aşmak için tarıma önem vermeliyiz. Tarım alanları ve köyler ile ilgili sorunları aşmalıyız. Toprağında ekip biçen, karnı doyanlar göç etmez. Niye toprağında iyi bir hayatı olan şehrin zahmetini çeksin? Şu an 10 ton nohut ekse köylü, bunun natürel fiyatı 3-3,5 lira olup iyi bir para eder. Nihayetinde çocuklar gençler bir yerde istihdam edilmek için büyük şehre geliyor. Bu durumun doğada da karşılığı var. Yani ekim alanları ve sulak yerlerde gerileme artıyor. Bu dünyada güvenlik bunalımına neden olabilir, barışa darbe vurabilir.”

Arçelik Sürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü Fatih Özkadı ise Türkiye toplumunun toplu taşımaya yönelmediğinden ve bu durumun karbon emisyonunun arttığından söz etti.

Özkadı, şehirleşmenin ve sanayi alanlarına yönelimin emisyonun arttıracağına temas etti.

TAV İstanbul, Enerji ve Yapım İşleri Müdürü Akın Arkat da şirket olarak karbon emisyonunu kısma adına yaptıkları faaliyetleri anlattı. Arkat, “Sorumlu olduğumuz Atatürk Havalimanı’nda yolcu adedine uyumlu olarak enerji tüketimi artmalı ama biz enerji verimli ürünleri kullanıyoruz. Buna bağlı olarak karbon emisyonumuz geriliyor. Biz burada Hong Kong ve Viyana gibi havalimanlarından iyi durumdayız.” dedi.

Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Zeki Özen de ürünlerinin enerji verimliliğini arttırdığını belirtti.

"Ne kadar beton varsa yaylalara dikiyoruz"
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Yeşil Yol projesine göndermede bulundu. Ulusoy, “Yeşil Yol diyoruz. Yakında kırmızı yol olacak. Ne kadar beton varsa yaylalara getiriyoruz. Uzun Göl dedik, kısa göl oldu, kurtarma gayretindeyiz. Doğa ile barışmalıyız, çaremiz yok.” dedi.

Ulusoy, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından tertip edilen 7. Küresel Isınma Kurultayı’nın açılışında hidroelektrik santrallerine Türkiye’nin duyarlı olmadığından da dert yandı.

Ulusoy, ilaveten iklimin doğada bir karşılığı olduğunu vurguladı ve “Bu anlamda olumluya gitmiyoruz. Alaska'dan geçerken buzulların eridiğini gördüm. Denizlerimizi yitiriyoruz. Gediz Deltası'nda pelikanlar yok oluyor. Yabani hayat son buluyor. Hala doğa ile kavga ediyoruz. Sermayemiz kültürel varlıklar. Eğer doğal yaşam yoksa turizm de olmaz. Arabistan’dan Karadeniz'e niye geliyorlar? Nefes almak için. Bir tek buralar kaldı.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ata Ceylan da ekonomi ve ekolojiye duyarlı olunması gerektiğini dile getirdi. Ceylan, ''Atıktan enerji üreten bir sanayici olarak karbon salınımı konusunda yaptırımlar getirilmesi gerektiğini savunuyorum.” dedi.

EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak ise Küresel Isınma Kurultayı ile iklim ve çevre ile ilgili konulara önemi arttırmayı amaçladıklarını belirtti. Toprak, ayrıca “Her kurultay sonunda bir kitapçık ortaya koyuyoruz.” açıklamasında bulundu.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder