Ekonomi Gazetecileri
Derneğinin (EGD) bu yıl 11'incisini düzenlediği Kartepe Ekonomi
Zirvesi'nde Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rind Akyüz Basın toplantısı düzenledi.
Nişasta
ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD)Başkanı Rind Akyüz yaptığı konuşmada, dünyada şeker üretiminin şeker kamışı,
şeker pancarı ve mısırdan gerçekleştirildiğini söyledi.
Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Akyüz: -
"Aşırı et yerseniz de şişmanlarsınız, aşırı ot yerseniz de şişmanlarsınız.
Bunun tek önlemi var, o da dengeli beslenme"
Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD)Başkanı Rind
Akyüz, " Şeker şişmanlık yapmıyor, aşırı tüketim şişmanlık yapıyor.
Aşırı et yerseniz de şişmanlarsınız, aşırı ot yerseniz de şişmanlarsınız. Bunun
tek önlemi var, o da dengeli beslenme" dedi.
Türkiye'de ise üretimin daha çok şeker pancarı ve mısırdan
yapıldığı bilgisini veren Akyüz, pancardan üretimin daha maliyetli olduğunu
bildirerek, "Yüksek maliyet dolayısıyla Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve
Türkiye'de kota sistemi uygulanıyor. AB, altyapısını yaparak bugün
maliyetlerini dünya fiyatları seviyesine getirdi. 2017'de AB'de şeker üretimine
yönelik kotalar tamamen kalkıyor. 2017'de dünyada kota sistemi uygulanan tek
ülke biz olacağız" diye konuştu.
Akyüz, Türkiye'de 2001 yılında çıkarılan Şeker Kanunu ile
mısır şekerine yüzde 10 kota uygulaması getirildiğini hatırlattı.
Türkiye'de ham maddesi pancar olan 33, mısır olan ise 5
şeker fabrikası bulunduğunu dile getiren Akyüz, "Kabataslak bakarsak
toplamın yüzde 25'i kotadır. Türkiye'de gıda sanayisinin üretim rakamları
yükseliyor. Glikoz la ilgili sanayicinin ciddi talebi oldu. Sanayicinin glikoz
hakkı var, bizim üretim hakkımız yok. Özelleştirme olduğu için binalar maliyeye
devredildi. Fabrikalarda yatırım yok, bakım yok ve kayıp devam ediyor. 2014'te
şeker fabrikalarında 361 bin ton kayıp oluştu. Devletin kaybı da 800 milyon
doları bulmaktadır" ifadesini kullandı.
Türk gıda sanayisinin hızlı büyüyen sektörler arasında yer
aldığına değinen Akyüz, 5 yıl sonra ülkenin en büyük sektörü haline geleceğini
vurguladı. Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizdeki şeker, Japonya'dan sonra dünyanın en pahalı
şekeri. Gıda sanayimizin önünde bu bir engel. 4 yıl önce Sanayi Bakanlığınca
hazırlanarak TBMM'ye sunulan kanun tasarısı hala komisyonda bekliyor. 2017'den
sonra bu kanunla devam ettiğimiz sürece bizim dış dünyayla rekabet etme
şansımız yok. Türkiye'den 4 saatlik uçuşla gidilen bölgede 900 milyon insan
yaşıyor. Bizim 4 saatte ulaşabileceğimiz insanlar bunlar ve bu ülkelerin
yaptığı gıda ticareti 1,5 trilyon dolar. Bizim ihracatımız 15 milyar dolar.
Bizim gıda sanayimizin ham madde sorunu yok, tek sorunumuz ham maddeleri dünya
fiyatlarından alamıyoruz. En büyük sıkıntımız bu." Son
günlerde kamuoyunda "şeker zehirdir" algısı oluşturulmaya
çalışıldığına işaret eden Akyüz, oluşturdukları Akademik Araştırma Kurulunda
sektörle ilgili her türlü iddia ve söylentinin bilimsel sonuçlarını
araştırdıklarını anlattı.
Glikozsuz baklava üretiminin mümkün olmadığını
dile getiren Akyüz, şunları kaydetti:"Analizini yaptığınız zaman içinde
mutlaka glikozu bulursunuz. Bulmamanız söz konusu değil. Sorun, yapılan
yanlışların gerçekleşiyor olması ve yapanın da yanına kalıyor olması. Bunun
sonucunda kamu algısı değişiyor. Bir baklavacı çıkıyor diyor ki 'Benim ürünümde
glikoz yoktur.' Mümkün değil olmaması ama kamu, 'glikoz zararlıymış' gibi
düşünmeye başlıyor. Glikoz yemezseniz kafanız çalışmaz. O zaman vücudunuz,
aldığınız diğer gıdalardan glikoz çıkartmak mecburiyetinde kalır, proteini
parçalar, proteinden glikoz yapar. Bunu karaciğer yapabilir ama karaciğer
yaptığı zaman bir yan ürün çıkar, buna da keton derler. Bu keton, gider
böbreklerinizde yoğunlaşır. Sonunda sizi hasta eder, böbreklerinizden
olursunuz. İstediğiniz kadar glikoz yemeyin, vücut o glikozu temin etmek mecburiyetinde.
Beyin başka türlü çalışmaz ama fazlası da zarar. Her şeyin fazlası zarar.
Özetle şeker, zehir değildir."
Akyüz, Sağlık Bakanlığına
hangi gıdaların aşırı tüketiminde fayda gördüklerini sorduklarını belirterek,
"(Hiçbir gıdanın aşırı tüketimini tavsiye etmiyoruz) dediler. O zaman siz
niye tuzu, şekeri cımbızla alıyorsunuz? 'Efendim şeker şişmanlık yapıyor.'
Şeker şişmanlık yapmıyor, aşırı tüketim şişmanlık yapıyor. Aşırı et yerseniz de
şişmanlarsınız, aşırı ot yerseniz de şişmanlarsınız. Bunun tek önlemi var, o da
dengeli beslenme" değerlendirmesinde bulundu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder