9.23.2014

“VIVAPOLIS-Fransız uzmanlığı ile yaşanabilir şehirler-Yılmaz Parlar


BASIN TOPLANTILARI  
Fransız uzmanlığı ile yaşanabilir şehirler

Sürdürülebilir şehircilik alanında Fransız ve Türk uzmanların  karşılıklı deneyimlerini paylaştıkları “VIVAPOLIS İstanbul Sürdürülebilir Şehircilik Sempozyumu” Fransa’dan çok sayıda kamu ve özel sektör kuruluşu ile aralarında İstanbul ve Marmara Bölgesi belediyelerinin olduğu yerel yönetimleri bir araya getirdi. Fransa-Türkiye arasındaki mimarlık ve şehircilik ilişkilerinin 200 yıllık geçmişine vurgu yapılan sempozyumda iki ülke arasındaki işbirliği, dostluk ve sürdürülebilir şehirler yaratılması amacıyla uzmanlar bir gün boyunca birlikte çalıştılar.


23 Eylül 2014; İstanbul – Sürdürülebilir şehircilik alanında edindiği bilgi ve deneyimi devlet ve belediyeler ile paylaşan VIVAPOLIS platformu, ilk etkinliğini İstanbul’da gerçekleştirdi. “VIVAPOLIS İstanbul Sürdürülebilir Şehircilik Sempozyumu”, Fransa’dan çok sayıda kamu ve özel sektör kuruluşu ile aralarında İstanbul ve Marmara Bölgesi, Gaziantep, İzmir, Eskişehir, Kayseri, Seferihisar ve Nilüfer belediyelerinin olduğu yerel yönetimler bir araya geldi.

Fransız-Türk şehirciliği 19.yy’a dayanıyor

Fransız Uluslararası İş Geliştirme Ajansı (UBIFRANCE) tarafından Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği himayelerinde, Türkiye Belediyeler Birliği ve Marmara Belediyeler Birliği’nin destekleriyle 23 Eylül 2014 tarihinde Grand Hyatt İstanbul’da gerçekleşen etkinlik, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili’nin açılış konuşması ile başladı. Fransa ve Türkiye arasındaki mimarlık ve şehircilik ilişkilerinin 19.yy’a dayandığını belirten Laurent Bili, aralarında Beyoğlu-Karaköy Tünel hattının da bulunduğu pek çok yapının inşaatında Fransız uzmanlığının bulunduğunu söyledi. İstanbul dışında Gaziantep ve Kayseri’de de Türk ve Fransız uzmanların birlikte çalıştığına dikkat çeken Bili, “Son yıllarda şehircilik devrimine sahne olan İstanbul’da ilkini gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikle, Fransa ve Türkiye arasındaki işbirliğine, dostluğa ve keyif alınan şehirler yaratılmasına katkı sağlamayı amaçladık.”

Paris’in hedefi sıfır atık, sıfır karbon

Sempozyumun açılışında konuşan Paris Belediye Başkanı Yardımcısı Jean-Louis Missika, Paris ve İstanbul arasında ortak çok nokta olduğunu, sürdürülebilir hareketliliğin, kaynakların sürdürülebilir biçimde kullanımının ve korunmasının, kentlerin değişen  taleplere cevap verebilmesinin ancak KOBİ’lerin, büyük şirketlerin ve üniversitelerin birlikte çalışmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti.

Paris’te 100 bin kişi elektrikli araç kullanıyor

Konuşmasında Paris’te gerçekleştirilen sürdürülebilir şehircilik uygulamalarına yer veren Missika, “Şehirlerin anarşik bir biçimde büyümesi ile şehirler aslında yok oluyor. Günümüzde şartlar bizi geri dönüştürülebilir ekonominin yaratılması için zorluyor. Paris için hedefimiz sıfır atık, sıfır karbon. Atık maddelerden enerji üretimi ve bu yolla karbon ayak izinin azaltılması, binaların çatılarının şehir tarımı için kullanılması, elektrikli taşıma araçlarının yaygınlaştırılması üzerinde çalışıyoruz. Örneğin paylaşılan elektrikli araçlar Paris’te büyük ilgi görüyor. 54 ilçede,  833 istasyonla hizmet veren bu sistemi 100.000 kişi kullanıyor. Bu uygulama sayesinde araçlar bireysel mülk olmaktan çıktı, paylaşılan mülk haline geldi. Bu alana girişim sermayesi şirketleri milyon dolarlık yatırımlar yapıyor. Bu uygulama ile hem kamu alanları daha iyi kullanılıyor, hem de çevre kirliliğini önlemeye karşı ciddi kazanımlar elde ediliyor“ dedi.

Sempozyumda Türk ve Fransız kurum ve kuruluşlar şehircilik planlaması, kentsel dönüşüm, şehirlerdeki doğal dokunun korunması ve şehirlerin yönetimi gibi konularda karşılıklı deneyimler paylaştı, görüş alışverişinde bulunuldu. Sempozyumum öğleden sonraki kısmında  ulusal ve uluslararası uzmanların katılımıyla “Kenti Düşünmek”, “Az Tüketen Akıllı bir Şehir, Verimli Kentsel Hizmetler” ve “Kentsel Hareketliliğin Unsurları” başlıklı 3 ayrı oturum düzenlendi.

Sempozyuma Fransa’dan Ekoloji, Sürdürülebilir Gelişim ve Enerji Bakanlığı uzmanları,  Fransız Çevre ve Enerji yönetimi Ajansı (ADEME),  Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) yöneticilerinin yanı sıra su, enerji, hava ve katı atık sektörlerinde faaliyet gösteren 25 Fransız şirketi yöneticileri katıldı. Sempozyuma Türkiye’den Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  Enerji Bakanlığı, Büyükşehir Belediyeleri temsilcileri ile,  Su ve Katı Atık Yönetim şirketlerinden uzmanlar,  mimarlar, mühendisler ve çevre danışmanlık firmaları büyük ilgi gösterdi.

VIVAPOLIS platformu, artan ihtiyaçlara karşılık vermekte zorlanan, zengin tarihi ve kültürel dokuya sahip büyük metropoller için, doğaya ve kent dokusuna saygılı, kaynakların bilinçli olarak kullanıldığı, sürdürülebilir kalkınmanın esas alındığı şehircilik ve taşıma modelleri üzerinde çalışmalar yürütüyor. VIVAPOLIS, sürdürülebilir şehircilik alanında edindiği bilgi ve deneyimi paylaşmak üzere devlet ve belediyeler nezdinde işbirlikleri geliştiriyor.
yilmazparlaryahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder