1.17.2013

2014 Deri modasına IDF imzası -Yılmaz Parlar


2014 Deri modasına IDF imzası
Tüm dünya deri sektörünü bir araya getiren İDF 2013’te, tasarım ve teknolojide liderliğe koşan Türkiye deri sektöründeki yenilikler sergilendi. Uluslararası deri firmaları, satın alma heyetleri ve ziyaretçilerinin de yoğun ilgi gösterdiği fuar, Japonya’dan kalabalık bir satın alım heyetine de ev sahipliği yaptı. 

Türkiye’nin olduğu kadar tüm dünyanın da ilgisini toplamayı başaran İstanbul Deri Fuarı (İDF), bu yıl 17 Ocak’ta, İstanbul Tüyap’ta kapılarını konuklarına açtı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Deri tanıtım Grubu (DTG) Başkanı Lemi Tolunay ve Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Volkan Çandar’ın açılış törenini gerçekleştirildiği fuara, bu yıl 20 bini aşkın yerli ve yabancı ziyaretçi katıldı.
TUYAP Tüm Fuarcılık tarafından, Artı-F işbirliği ile organize edilen İDF 2013 Fuarı, (TÜRDEV) şemsiyesi altında, Türkiye Deri Konfeksiyoncular Derneği (TDKD) ve sektörün önemli deri derneklerinden aldığı güçle,  Deri Tanıtım Grubu’nun (DTG) desteğiyle gerçekleştirildi. İDF’ye, deri konfeksiyon, üreticiler, kimyasal ve makine tedarikçilerinin yanı sıra deri mühendisliği ve moda tasarım okulları da katıldı. Yabancı firma ve ziyaretçi katılımında geçen yıllara oranla yüzde 40 artışın gözlemlendiği fuara bu yıl ulusal ve uluslararası basının da ilgisi yoğun. Fuarda firmalar, 2014 modellerini sergilerken, sektörün yenilikleri ve gündeme damga vuran konuları da tartışıldı. Tüm sektörü bir araya getiren fuarda, bu yıl katılımcıları 3 gün boyunca dolu dolu bir program bekliyor. 

“ÜRETİM VE TASARIM GÜCÜMÜZE DE AR-GE FAALİYETLERİMİZ DE EKLENECEK”
Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta son 10 yıldır önemli gelişmelerin yaşandığını belirtti. Türkiye’nin 2012’yi 152 milyar dolar ihracatla kapattığını hatırlatan Büyükekşi, bu rakamın Türkiye Cumhuriyeti için bir rekor olduğunu ekledi.
2023 yılı için konulan ihracat hedefiyle birlikte asgari ücretin de brüt 2000 dolar seviyesine yükseleceğini öngören Büyükekşi, “Bu hedefe ulaşmakta Türkiye deri firmalarına önemli rol düşüyor. Katma değeri yüksek üretim gücüne sahibiz. Aynı zamanda deri sektöründe yetişen yeni tasarımcılarımızla tasarımda da iddialı konuma yükseliyoruz. Üçüncü adım olarak sektörün Ar-Ge’ye odaklanması ve deride araştırma geliştirme çalışmaları yapmaları gerekiyor” dedi.
Deri ihracatında Avrupa ve Rusya pazarlarının yanı sıra yeni pazarlara da girileceğinin müjdesini veren Büyükekşi, “Farklı ülkelere ihracat yapmanın yollarını araştırıyoruz. Bunun için 50 farklı ülkeye heyetlerle ziyaret gerçekleştireceğiz. Deri firmalarından da yakın dönem için ihracat hedef ve planlarını belirlemeleri istiyoruz” diye konuştu. 

“DERİ SANAYİNDE LİDERLİĞE KOŞUYORUZ”
DTG Başkanı Lemi Tolunay İDF’nin artık dünyanın dikkatini çeken ve uluslararası kimliğini ön planda tutan bir fuar olarak algılandığını vurguladı. Türkiye’nin deri sanayinde üretim ve ihracatta lider ülkeler arasındaki yerini aldığını belirten Tolunay, Avrupa’daki birçok rakip ülkeyi geride bırakarak, ikincilik koltuğuna oturduğumuzu da paylaştı.
Türkiye’nin teknoloji, tasarım ve kalite açısından dünyanın önemli deri üreticileri arasındaki yerini aldığını vurgulayan Tolunay, yüksek kalite ve şık tasarıma sahip, çevreye duyarlı üretimin ihracat gücüne de olumlu katkılarından bahsetti. Tolunay, Türkiye’nin deri ihracatında 2023 hedefinin de 10 milyar dolar olduğunu tekrarladı.
“TÜM SEKTÖRÜ BULUŞTURUYORUZ”
TÜRDEV Başkanı Volkan Çandar da yaptığı açıklamada, ülkemizin deride bir merkez ülke konumuna yükseldiğine dikkat çekti. Tüm dünyadan 343 deri firmasının katıldığı bu fuarda stantların birkaç ay öncesinden tükendiğini hatırlatan Çandar, “Bu büyük ilgi, Türkiye’nin deri sektöründe uluslararası liderliğini de ortaya seriyor” diye konuştu. Çandar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Derinin tüm alt sektörlerini, bu konudaki akademisyenleri, tedarikçileri, tasarım ve moda dünyasından isimleri tek bir platformda buluşturmayı başardık. İDF kapsamında düzenlenen şov ve etkinliklerle Türkiye’nin derideki tasarım ve pazarlama yeteneğini de ortaya koyuyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da deride moda ve sanayi gücünün birleşiminin yansıtıldığı zengin bir içerikle sektörün karşısına çıktık.”
JAPONLARIN GÖZÜ BU FUARDA
Artık uluslararası bir kimliğe bürünen IDF, Türk deri firmalarının yanı sıra uluslararası firmalar ve global markaların da akınına uğradı. İtalya, Almanya, Fransa ve Hindistan’ın takip ettiği İDF,  deride ağırlıklı pazarlarımız Rusya, Kazakistan, Türki Cumhuriyetleri, İran, Mısır ve Avrupa ülkelerinden ziyaretçilere ve firmalara ev sahipliği yaptı. Bu yıl aynı zamanda Amerika ve Kanada’dan da fuara yoğun bir ziyaretçi akışı yaşandı.

Global markaların tasarımcıları ve satın alma gruplarının ziyaret ettiği fuar, ticari anlaşmalara da platform olmayı başardı.  Volkan Çandar, Japonya’dan önemli bir alım heyetinin İDF’yi ziyaret ettiğini ve bu ziyaretin Japonya başta olmak üzere, tüm Uzakdoğu deri ihracatını olumlu etkileyeceğini bildirdi.
Bu gelişmelerin sadece Japonya’yla sınırlı kalmayacağını ekleyen Çandar, “Türk deri firmalarının Uzakdoğu’da yaptığı tanıtım ve pazarlama atakları meyvelerini vermeye başladı. IDF, Japonya ve Çin başta olmak üzere, tüm Uzakdoğu ülkelerinin ilgisini topladı” dedi.
DERİYLE İLGİLİ YANLIŞ ALGILAR SİLİNİYOR
İDF, aynı zamanda, deri sektörüne yönelik akademik ve çevresel buluşmaların da merkezi olmayı başardı. Fuar kapsamında düzenlenen en önemli panellerden biri IULTCS, UNIDO, COTANCE ve ICT uzmanları tarafından düzenlenen  “Deride Karbon Ayakizi” oldu. “Kaliteli Deri Üretiminde Sürdürülebilir Teknoloji”, “Ar-Ge’nin deri üretim zincirindeki yeri ve önemi” gibi konu başlıklarının tartışıldığı fuar kapsamında ayrıca İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB)’in düzenleyeceği toplantıda “Yetkin Belgeli İşgücü İstihdamında Çözüm Ortaklığı Projesi”nin tanıtımı da gerçekleştiriliyor. Ayrıca Bülent Hazer Etkinlikleri kapsamında “SVHC ve Deri Sanayinde Yasaklı Maddeler, Sorunlar Yanlışlar, Gerçekler ve Öneriler” konu başlığında yapılacak panelde Türdev Başkanı Dr. Volkan Çandar’ın moderatörlüğünde; Mr. Gustavo Gonzales Quijano, Dr. Page Cambell, Doç. Dr. Bahri Başaran ve Thomas Yu konuşmacı olarak katılıyor. 


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder