5.07.2012

“RUHİ SU 100” ETKİNLİKLERİ BAŞLIYOR-YILMAZ PARLAR HABERİ



“RUHİ SU 100” ETKİNLİKLERİ BAŞLIYOR


Ruhi Su, doğumunun 100’üncü yılında 20’yi aşkın etkinlikle anılıyor. 8 Mayıs tarihinde Ruhi Su müziği üzerine yapılacak bir panel ile başlayacak etkinliklerde Ruhi Su Dostlar Korosu’nun eşlik edeceği pek çok konserin yanı sıra Ruhi Su sergisi, Türkü Düzenleme Yarışması da yer alacak.

Ruhi Su’nun doğumunun 100’üncü yılı nedeniyle, Ruhi Su 100 adıyla düzenlenecek olan 20’nin üzerinde etkinlik 07 Nisan Pazartesi günü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde düzenlenen bir toplantıyla basına tanıtıldı. Toplantıya Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği Kurucu Başkanı Ilgın Su, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Rektör Yardımcısı Caner Karavit, Ruhi Su Dostlar Korosu Şefi Berktay T. Akyıldız, proje danışmanı Şehnaz Layıkel ve etkinlik yürütme kurulu üyeleri katıldı.

“AMACIMIZ RUHİ SU SANATINI YARINLARA TAŞIMAK”
“Ruhi Su 100” projesini tanıtan Ilgın Su şöyle konuştu: “2012 yılı, sanatçı Ruhi Su'nun 100. doğum yılı. Türküleri yarınlara taşıyan Ruhi Su’yu doğumunun 100’üncü yılında çeşitli etkinliklerle anacağız. Yeni kurduğumuz "Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği", bu projenin ve proje kapsamında yürütülecek sanat etkinliklerinin ana yürütücüsü olacak. Bildiğiniz gibi ‘Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı’ yargı kararı ile kapatıldı. Ruhi Su’nun öğrencileri, korosunda çalışanlar, onu dinleyenler, sevenler yaklaşık bir yıldır yeni bir oluşum için çalışıyordu. Bu çalışmaların sonucunda, Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği kuruldu. Amacımız Ruhi Su sanatını, toplumculuğunu, yaşamını, amaçlarını yaşatmak, geliştirmek ve geleceğe taşımak…”

“ETKİNLİKLER RUHİ SU GÜNLERİ İLE BAŞLIYOR”
İlk etkinlikler dizisi Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde düzenlenen MSGSÜ Ruhi Su Günleri ile başlıyor. MSGSÜ Oditoryumu’nda 8 Mayıs Salı günü saat 10’da başlayacak olan “Ruhi Su Müziği Üzerine” isimli panele ünlü müzisyen Timur Selçuk, edebiyatçı Cevat Çapan, Haydar Ergülen ve Şennur Sezer konuşmacı olarak katılacak.
9 Mayıs Çarşamba günü yönetmen Hilmi Etikan’ın katılımıyla “Ruhi Su” belgeselinin gösterimi yapılacak. 10 Mayıs Perşembe günü ise Ruhi Su Dostlar Korosu’nun katılımıyla Emin İgüs konseri olacak. Etkinliklerin büyük kısmı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin sponsorluğunda Fındıklı kampüsünde ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.
“Ruhi Su’nun 100’üncü doğum gününde bu etkinliklere paydaş olmaktan öte kendimizi Dostlar Korosu’nun bir üyesi olarak görüyoruz” diyen MSGSÜ Rektör Yardımcısı Caner Karavit, 100’üncü yıl etkinliklerinin yıl boyu devam edeceğini vurguladı.

“GENÇ KORİSTLERLE BÜYÜYECEĞİZ”
Toplantıda konuşan Ruhi Su Dostlar Korosu Şefi Berktay Akyıldız ise koronun bu yılki hedefinin, “Ruhi Su ismini, Ruhi Su’nun halk müziğine bakışını ve çoksesli halk müziği alanında yapmaya çalıştıklarını genç nesle ve üniversite öğrencilerine mümkün olduğunca duyurmak” olduğunu söyledi. Ruhi Su Çoksesli Türkü Düzenleme Yarışması ile ilgili bilgi de veren Akyıldız, “Bu yıl, çoksesli halk müziğimizi Ruhi Su’nun bakışıyla müziğimizi gelecek nesillere taşıyacak olan müzik öğretmenliği öğrencileriyle buluşturmayı hedefledik. Ruhi Su Çoksesli Türkü Düzenleme Yarışması hem bizim hem de geleceğin müzik öğretmenlerinin çoksesli türkü dağarcığını geliştirecek, onları Ruhi Su’yla tanıştıracak bir yarışmadır” dedi. Ruhi Su Dostlar Korosu’nun 18-20 Mayıs tarihlerindeki İstanbul’daki seçmelerini de hatırlatan Akyıldız, “1975’te çoğunlukla üniversite öğrencilerinden oluşan koromuz bu yıl da bunu hedefliyor. Üniversiteli genç koristlerle büyüyen, gençleşen, gelişen bir Ruhi Su Dostlar Korosu olacağız” dedi.

“YENİ BİR RUHİ SU BELGESELİ YAPILIYOR”
Bu yılın önemini “Ruhi Su’nun yaşamı, kişiliğine dair bir farkındalık yaratmak” şeklinde tanımlayan proje danışmanlarından Şehnaz Layıkel, “Etkinlikler Ruhi Su’nun ruhuna yakışır bir şekilde çok ortaklı olarak hayata geçiyor” dedi. Layıkel, bu yıla özel çalışmalar arasında yeni bir belgeselin ve Ruhi Su’nun yaşamı ve anılarını derlenmesinden oluşan bir kitabın da yer alacağını söyledi. Ruhi Su’nun albümlerinden oluşan toplu bir koleksiyon da Ada Müzik’in katkısıyla yeniden hazırlanacak.
“Ruhi Su 100” proje ortakları hakkında bilgi veren Layıkel, projeye aktif olarak destek veren Teona İletişim, Mucizeler Dükkanı, Ada Müzik, Media Partner İletişim Danışmanlığı, Prima Uygulama Atölyesi ve Fides Mali Müşavirlik’in yanı sıra Şişli, Bakırköy, Beşiktaş, Maltepe, Ankara Çankaya belediyeleri ile Kocaeli Üniversitesi, Shaman Dans Tiyatrosu ve DİSK’in de bulunduğunu kaydetti.

“RUHİ SU’NUN ÖZEL EŞYALARI SERGİLENECEK”
Bütün yıla yayılan etkinlikler kapsamında 16 Mayıs’ta Tophane-i Amire’de Ruhi Su’nun yaşamından kesitler veren ve özel eşyaları ile de desteklenen bir sergi de yer alacak. Sergide daha önce Ruhi Su’nun hiç sergilenmeyen özel eşyaları ile yaşamının anlatılacağını söyleyen etkinlik yürütme kurulu üyesi Figen Çöloğlu, sergide Ruhi Su’nun sazları, cezaevinde ürettiği el işleri, fotoğrafları ve plaklarının yanı sıra pek çok özel eşyasının da yer alacağını açıkladı. Serginin kuratörlüğünü Ruhi Su’nun öğrencilerinden Karabey Aydoğan, Mucizeler Dükkanı Kurucusu Kemal Gürses ve Can Kartoğlu yapıyor.

yilmazparlar@yahoo.com
RUHİ SU 100.YIL ETKİNLİKLERİ PROGRAMI
7 Mayıs 2012 Ruhi Su 100. Yıl Çoksesli Türkü Düzenleme Yarışması (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği’nin ortak projesi olarak üniversitelerin müzik öğretmenliği bölümleri arasında düzenleniyor.

8-9-10 Mayıs MSGSÜ Ruhi Su Günleri
8 Mayıs 2012 MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu,
“Ruhi Su Müziği Üzerine…” Paneli (11:00-16:00)

9 Mayıs 2012 MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu,
Hilmi Etikan’ın katılımıyla Ruhi Su Belgeseli gösterimi. (15:00)

10 Mayıs 2012 MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu,
Ruhi Su Dostlar Korosu’nun da katılımıyla Emin İgüs Konseri. (20:00)

14 Mayıs 2012 Kocaeli Üniversitesi Ruhi Su Dostlar Korosu Konseri

15 Mayıs 2012 Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi, Karabey Aydoğan’ın hazırlayıp sunduğu ve Ruhi Su Dostlar Korosu’nun da katılımıyla Beyazperdeden Ruhi Su Türküleri etkinliği (20:00)

16- 30 Mayıs 2012 MSGSÜ Tophane-i Âmire KSM, Ruhi Su Sergisi. Açılış kokteylinde Ruhi Su Dostlar Korosu’nun dinletisi

28 Mayıs 2012 MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu, Gençlik Festivali Ruhi Su Dostlar Korosu Konseri.

2 Haziran 2012 Ankara, Polifonik Korolar Derneği’nin düzenlediği 17. Polifonik Korolar Festivali ve 100. Yıl Ruhi Su Dostlar Korosu Ankara Konseri

9 Haziran 2012 Kadıköy Barış Manço Kül. Mrk. İrfan Ertel’in hazırlayıp sunduğu ve R. S. Dostlar Korosu’nun da katılımıyla Anılarla Ruhi Su etkinliği (20:00)

16 Haziran 2012 Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi, Ruhi Su Dostlar Korosu Konseri (20:00)
20 Eylül 2012 Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi, Ruhi Su Dostlar Korosu’nun da katılımıyla Ruhi Su’yu Anma Gecesi (20:00)

6 Ekim 2012 Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi, Ruhi Su Dostlar Korosu’nun da katılımıyla Yusuf Başaran Konseri (20:00)

13 Ekim 2012 Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi, Shaman Dans Tiyatrosu ve Ruhi Su Dostlar Korosu’nun katılımıyla Pir Sultan Abdal – Semahlar Tematik Konseri. (20:00)

19 Ekim 2012 MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu, Ruhi Su Dostlar Korosu’nun da katılımıyla Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu Konseri (20:00)

30 Ekim 2012 MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu, Toplumsal Yaşamda Türkülerin Yeri paneli (20:00)

8 Kasım 2012 MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu,
Ruhi Su Dostlar Korosu’nun da katılımıyla Moğollor Konseri. (19:00)

14 Kasım 2012 Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi, Shaman Dans Tiyatrosu ve Ruhi Su Dostlar Korosu’nun katılımıyla Köroğlu Tematik Konseri. 19.00

20 Kasım 2012 MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu, Ruhi Su Dostlar Korosu’nun da katılımıyla Birol Toğaloğlu Konseri (19:00)

1 Aralık 2012 Ataşehir Kültür Merkezi, Shaman Dans Tiyatrosu ve Ruhi Su Dostlar Korosu’nun katılımıyla El Kapıları Tematik Konseri. (19:00)

1 Aralık 2012 Ruhi Su 100. Yıl Çoksesli Türkü Düzenleme Yarışması sonuçlarının açıklanması.

4 Aralık 2012 MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu, Ruhi Su Dostlar Korosu Konseri. (19:00)

Aralık 2012 Mahsus Mahal Kapanış Gecesi, 100.Yıl Etkinlikleri Kapanış Konseri (yer ve tarih daha sonra bildirilecek)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder